8 март 2016 г.

Фунийки от пражка шунка и млечен дип с ароматни треви


Продукти
/за 4 порции/

8 тънки резена пражка шунка
300 гр. Рикота
1 глава червен лук
1 букетче от свежа мащерка, риган и естрагон
4-5 сушени доматчета, консервирани в зехтин
10-на обезкостени маслинки
сол и черен пипер на вкус
8 дълги пера от пресен, зелен лук

отделно
15-20 Чери доматчета (в зависимост от едрината им)
150 гр. бейби Моцарела
песто, приготвено от връзка босилек, връзка мащерка, зехтин, сол и черен пипер


Приготвяне

Почистете и наситнете максимално лука.
Отцедете добре маринованите сушени доматчета и заедно с маслинките също наситнете максимално.
Перата лук бланширайте за 10 секунди в гореща вода. Извадете ги и веднага ги потопете за 10 секунди в ледена, след което ги поставете върху кухненска хартия да се отцедят.
В купа сложете Рикотата, лука, доматите, маслините, накълцаните на дребно билки, подправете със сол и черен пипер на вкус и разбъркайте добре.
Разпределете получения дип върху резените шунка и навийте на фунийки, които завържете с лентичките зелен лук.

Отделно сглобете един вид "Капрезе" шишчета.
Нанижете Чери доматите и Моцерелата на шишчетата като редувате с листенца босилек.
Подредете фунийките и шишчетата върху подходящо плато за сервиране и полейте всички нежно с песто, приготвено от останалият босилек, листенцата на мащерката и зехтина. За целта с пасатор пасирайте всичко до гладък сос, чиято гъстота контролирате с количеството зехтин, според вашето предпочитание. Подправете пестото/соса със сол и черен пипер.

Друг вариант на сглобяване на цялото предястие е да оформите вместо фунийки от шунката, малки бохчички, които пак да завържете с перата зелен лук.


Капрезето пък може да направите във вид на кулички като редувате резени градински домат и резени от по-едри топки Моцарела. Подправяте ги със сол, черен пипер и за минутка поставяте под грил, колкото да се размекне сиренето. Преди сервиране поръсвате с листенца свежа мащерка и напръсквате леко със зехтин.

И накрая:

 Честит празник на всички дами! 
Бъдете винаги усмихнати, доволни, обичани и щастливи! 



10 коментара:

  1. Честит празник, Ирме! Нека тази красота бъди винаги около теб, сътворявай я, раздавай я и прави света по-прекрасен!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря, Кате, ще се постарая! :)
    Честит празник и на теб, мила!

    ОтговорИзтриване
  3. Честит празник, Ирме! Бъди здрава, все така очарователна, вдъхновена и сърдечна!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Бети!
      Безкрайно обичана и щастлива бъди и ти!
      Прегръщам те!

      Изтриване
  4. Винаги се чувствам "Добре дошла!"Прекрасно предястие,красиво аранжирано.....Благодаря ти ,Ирме!Честит празник!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И си "Добре заварила!", Миленка!:)
      Благодаря ти, мила! Обичана и щастлива бъди!
      Прегръдки!

      Изтриване
  5. Честит празник! Такава красота в чиния! Точно за празник!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хайде, нека и днес да празнуваме, нали все пак е март и месецът е наш! :)
      Честит празник, Траянка! Щастлива, обичана бъди и не спирай да раздаваш пленителните си усмивки!
      Благодаря за комплимента! Прегръдки!

      Изтриване
  6. Ирме, ако че е късно:)), ама да си те поздравя, както подобава - да си все така омайваща, не само с кулинарните умения, но и с чара, който струи от теб! Прегръдка!
    А предложението ти ми допада много, много!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Весе! Много си мила, както винаги!
      Прегръдки!

      Изтриване