13 март 2016 г.

Спаначени кексчета с шам фъстък


Обичаме спанак и то сервиран по всякакъв начин – вложен в нежна  крем супа, в селска чорба, в ризото, на яхния (за мен без месо), на салата, в тесто и какво ли не. Спаначени кексчета (мъфини) обаче съм правила само веднъж и дори не помня каква беше рецептата. Хареса ни, но не знам защо не сме повторили. Сетих се за тях спонтанно и не чаках дълго, за да ги направя – 2 пъти този месец. Първият път слагах каквото имам – квасена сметана, малко сирене, шепа кашу и за да е по-пухкаво тестото (че спанака го сбива) и малко мая. Останах особено доволна от резултата, затова го повторих и за разнообразие замених кашуто с шам фъстък (сетих се, че някъде бях чела рецепта за спаначена супа с шам фъстък), а сиренето с Пармезан. Кексчетата са много меки, наистина като дунапрен, сочни, дъхави, а ядките в тях са си истинско попадение.

Продукти
/за 10-12 броя/

150 гр. пресен спанак
5-6 с.л. зехтин
250-300 гр. брашно
1 ч.л. сол
½ ч.л. черен пипер
200 гр. квасена сметана
½ ч.л. сода за хляб
3 яйца
100 гр. настърган Пармезан
шепа начупен шам фъстък (или кашу)
½ кубче прясна мая
100 мл. хладко пресно мляко
1 с.л. меко масло за намазване на формите
някакви семена за поръсване (сусам, нигела, ленено семе, ким)



Приготвяне

Пускаме фурната да се загрее на 180°
Намасляваме добре формички за мъфини.

Почистваме спанака (нужни са ни само листенцата), измиваме го добре, отцеждаме и поставяме в блендер. Наливаме отгоре му зехтина и пасираме всичко на гладка паста.

В дълбока купа пресяваме брашното със солта.
Правим в него кладенче, в което чукваме яйцата, добавяме сметаната, содата, Пармезана, черния пипер, спанака, ядките и разтворената в топлото мляко мая.
Разпределяме тестото в подготвените формички като ги пълним до 2/3 от обема им. Поръсваме със семена по избор.
Печем в предварително загрятата фурна, на едно ниво под средното, за около 25-30 минути.
Сервираме кексчетата леко охладени със свежа салата и наливаме по чашка бяло вино.



Сега е сезона на спанака, опитайте ги и да ви е сладко!




10 коментара:

  1. Ирме, изглеждат прекрасно!
    А снимките са божествени!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  2. Ммм, страхотни! Пролетво ми става като ги гледам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, да, хубав зелен цвят добиха. Благодаря, Йоли!
      Нека е все пролетно в душата ти!

      Изтриване
  3. Зеленото е превъзходно. Щом си ги направила два пъти и аз ще ги направя поне веднъж;)

    ОтговорИзтриване
  4. Отговори
    1. Радвам се за това, Весе! Ако ги направиш и ще ти се усладят. :)

      Изтриване
  5. Точно като за пролетта са тези пухчовци,Ирме,страхотни,ароматни и с радващ окото цвят!Прекрасен уикенд,мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Роси!
      Прекрасна пролет на теб!

      Изтриване