23 януари 2017 г.

Мариновано и печено на бавен огън свинско контра филе


Малко рецепти с месо имам в блога, с печено пък съвсем, но за моя изненада в Топ 10 на най-преглежданите от читатели публикации е тази, за Бавно печен свински врат с ароматни подправкиДнес отново ще печем месо на бавен огън и отново ще е предварително мариновано, но разликата е в избора на вида месо и дългото мариноване преди печене – около 36 часа, чак тогава ще го хвърлим в огъня. Месото ще е свинско контра филе. 
Ако сте редовен мой читател, сигурно вече сте разбрали, че у дома си отглеждаме един младеж, който от дете не понася освен варено и никаква мазнина по месото. Затова често ми се налага да готвя филета. А те, както знаем са по-капризни за печене и трябва да се внимава да не се пресуши съвсем и без това постното им месо. Едно от решенията е да се оставят аланглѐ, което за свинско филе си е задължително, но ако ви е насреща моят хубостник, пак ще ви затрудни, защото не обича и малко сурово да има в месото – то винаги трябва да е добре изпечено.  Друг вариант е да се завие филето с бекон, който, докато се готви, се топи и овлажнява сухото месо. Да, но в такъв случай красивата коричка ще е върху бекона, а ние не можем да си признаем, че сме ползвали подобни методи. В този случай на помощ идва дългото мариноване, бавното печене под капак или алуминиево фолио  като едва накрая се запича открито. Резултатът е месо със сочна вътрешност и тънка, хрупкава коричка.

Ако сте се сблъскали с подобен „проблем“ и са ви предявявали подобни искания, то четете надолу.


Продукти

1 – 1 ½ кг. свинско контра филе
1 с.л. мляна морска сол

за маринатата
2 с.л. едрозърнеста дижонска горчица
1 голяма с.л. мед
½ ч.л. смлян черен пипер
1 с.л. натрошени зърна кориандър
1 ч.л. червен пипер
½ ч.л. куркума
1 с.л. наронена суха мащерка
малко олио

отделно
1 ч.ч вода
1 к.ч. бяло вино
клонче розмарин
1 скилидка чесън

Приготвяне

За маринатата смесваме всички продукти като последно добавяме олиото и преценяваме количеството му - колкото да разреди маринатата до гъст сос.

Почистваме повърхността на парчето месо от евентуални неравности и мазнина (ако последната не ви пречи е добре да се остави). Натриваме го добре със солта, а след това наливаме маринатата в плик и слагаме вътре и месото. Затваряме плика добре и хубаво намачкваме месото в маринатата, така че да го покрие навсякъде. Оставяме в хладилник за 36 часа, като по два пъти на ден го обръщаме и „разтриваме“ заедно с плика, за да втрием маринатата отново в него.
След това, в деня на готвене, включваме фурната да се загрее на 160
°.
В тавичката, в която ще печем месото, наливаме водата, виното, всичката марината от плика с месото, добавяме розмарина, скилидката чесън.
Отгоре поставяме телена скара, а върху нея разполагаме месото.
Завиваме всичко с алуминиево фолио и поставяме в горещата фурна за 3 часа.
След изтичане на часовете, вдигаме градусите на 180°, внимателно развиваме фолиото и връщаме месото във фурната да се запече до красива коричка като на няколко пъти поливаме със соса от тавата. Ще отнеме около половин час.
Накрая го изваждаме окончателно и го оставяме да си почине около 15-20 минути, преди да сервираме.


Гарнитурата, която избрах е задушено на тиган в бучка масло и малко зехтин брюкселско зеле, овкусено само със сол, черен пипер и лимонов сок.
Отделно запекох в масло 3-4 картофа, нарязани на едри резени, поръсени с мащерка и мляно чили.



Сокът в тавата, получен при печенето е много вкусен, затова го прецедих, редуцирах в тиган и сгъстих с малко нишесте. Получи се невероятен, ароматен, кадифен сос.





12 коментара:

  1. Ирма, чудно сочно и с апетитна коричка е сервираното месце!
    До преди две години и аз самата имах претенции за изпечено месо като твоето дете, та отлично разбирам дилемите ти...
    Но изпълнението е перфектно!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Игличе!
      Старая се да угодя на всички, че да угаждат и на мен. :)
      Прегръдки и усмихнат ден, мила!

      Изтриване
  2. Чудесно е, Ирме!
    Благодаря за рецептата!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Дани!
      Да ви е сладко, ако го направиш! :)
      Прегръдки и усмивки за теб!

      Изтриване
  3. Ирма, ако една жена има деца, то най-малкото винаги остава мъжат й :)..Аз все още хем нямам дете хем имам. Естествено мъжът ми, той от тази категория. Да няма мазно, да няма жилка и т.н. да няма :))) Филето изглежда перфектно!!! Направо си придърпвам чинийката. И брюкселското зеле..любимо...:)))
    Поздрави мила! Аз напоследък изчезнах, дано намеря време да се върна :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Абе, защо нямам тоя късмет всички на масата да са с еднакъв вкус?! Толкова ми се иска поне един месец да има мир и погодия на масата. Единият обича всичко в чинията да му е мазно, другият настръхва при вида на тънка ципа дори, което за мен означава готвене в отделни съдове всеки път, отделни ястия. Дори и да намерят допирна точка в някое ястие, изискващо гарнитура, то веднага проявяват различията във вкуса си и са безкомпромисни в исканията си. Като готвя на село, одисеята става съвсем оплетена. ;) Но, здрави и доволни да са ми само. Здрави да сте и вие, Аля! Радвам се, че ти допада филенцето и ще ми е приятно да те чета скоро пак!
      Успех ти желая в заниманията, в които си се потопила! :)
      Прегръдки!

      Изтриване
  4. Аууу, Ирме, страхотно е това печено месо! И у нас не обичат алангле младите, колкото и да е добре да се остави печеното месо с розова вътрешност :)
    Поздрави и хубав вторник :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, младите по-често са така. Внимават с мазнините, хранят се интелигентно, стига само да проявяват тази си бдителност винаги и разумно. За жалост, задачата се оказва трудна в днешно време, та ще помагаме винаги и колкото можем, Пепи.
      Драго ми е, че съм впечатлила именно с месо майстор като теб! Благодаря ти, мила!
      Прекрасен ден ти желая и аз!

      Изтриване
  5. Прекрасна рецепта, Ирме!
    И прекрасна гледка. Сигурна съм, че ще се получи добре не само с филе и може да пробвам скоро по твоя начин.
    Благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Илианка!
      Пробвай, ще ти допадне! С друго месо ще е още по-вкусно и сочно.
      Поздрави и прегръдки от мен!



      Изтриване
  6. О, и аз съм впечатлена! Ама и снимките си ги бива! Поздрави, Ирме!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Бонбон! :)
      Прегръдки и усмивки от мен!

      Изтриване