19 април 2016 г.

Козуначен венец с Маскарпоне и шоколад

Не бях приготвяла до сега козунак с Маскарпоне, макар този му вариант отдавна да е станал популярен. Почти всяка, уверена в кулинарните си способности, жена го е месила и предлагала на аудиторията си вече, та и моят ред дойде. Само че, аз не го вложих в тестото, а в плънката. За тестото ползвам винаги мамината рецептакоято е основна за козунак, като във всеки отделен случай експериментирам само с плънката (ако има такава) и с поръските.



Продукти

1 кг. бяло брашно + още около 100 гр. за доомесване
5 яйца
200 гр. разтопено масло
200 мл. топло пресно мляко
1 кубче мая (или 2 пликчета суха)
2/3  ч.ч. захар (200 гр.)
1 ч.л. сол
кората на 1 лимон
3 ванилии

за намазване
1 яйце + 2 с.л. пресно мляко

за плънката
250 гр. Маскарпоне
30 гр. какао
150 гр. щоколад (черен или млечен, по вкус)
1 ч.ч. нарязани ядки, по желание (орехи, бадеми)

за поръсване
1/3 ч.ч. захар
1 плкче ванилова захар

Приготвяне

Пресяваме брашното заедно със солта и го насипваме в голяма купа.
В средата правим кладенче, в което сипваме 3 с.л. от захарта, натрошаваме маята, заливаме с млякото и с малко от брашното забъркваме рядко тесто. Покриваме купата и оставяме за около 15-20 минути да се активира маята и сместа да бухне.
След това вече замесваме същинското тесто, като в рядката маена смес добавяме останалата захар, разбитите яйца, лимоновата кора и ванилията. В процеса на месене добавяме по малко, на порции, разтопеното и топло масло. Самото месене е продължително (около 20 минути) с движения, с които изтегляме тестото, разтягайки го максимално, за да има после козунака „конци“. Когато спре да лепне по ръцете и стане лъскаво и еластично, го прехвърляме върху набрашнена повърхност и омесваме до пълна гладкост. Намасляваме купата и връщаме тестото в нея, завиваме го и оставяме на стайна температура за около час – час и половина, докато удвои обема си.
След това разделяме на 4 части като всяка една разточваме върху намаслен плот на правоъгълна кора (дълга, но широка само около педя), намазваме с Маскарпоне, поръсваме с какао и накрая с рендосан шоколад. Завиваме на тънко и дълго руло, като с пръсти нежно прищипваме ръбчето, за да го затворим добре. Оставяме за около 5 минути така приготвените рула да се отпуснат и след това ги разточваме с ръце на фитили, като едновременно с това и ги изтъняваме леко.
От четирите фитила оплитаме две плитки, които завиваме на венец. Поставяме така оформените венци в тава, застлана с хартия за печене, намазваме ги с разбитото с мляко яйце и ги покриваме за половин час, да бухнат.
Загряваме фурната на 200°.
Бухналите козунаци намазваме отново с яйце, поръсваме с ароматизираната с ванилия захар и печем за 8-10 минути, след което намаляваме градусите до 180° и продължаваме печенето до готовност, още около 20 минути.
Готовите козунаци имат красив златист загар отгоре и отдолу, леки са, а при почукване по долната кора издават кух звук.



Изваждаме ги от фурната и ги поставяме върху скара да се охладят напълно, след което, ако не ги нападнат веднага, ги съхраняваме в добре затворена платнена или хартиена торба.




Единият не навих, а оставих плитката права.



12 коментара:

  1. Сигурна съм, че е повече от чудесен, Ирме!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не знам. Мога да кажа само, че ароматът му е вълшебен. :)
      Благодаря, Дани!
      Прегръдки на теб и морето!

      Изтриване
  2. Просто перфектен! Много ми харесва, а в плънката съм влюбена!
    Ще се възползвам от идеята за маскарпоне и шоколад в тесто ;)
    Поздрави, Ирме!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Таня!
      Опитай го! Надявам се да ви се хареса и на вас! Аз дори бих завишила още малко шоколада следващия път.
      Поздрави и хубави празници!

      Изтриване
  3. За последният си козунак мислех да заменя сметаната с маскарпоне, ама за в плънката не съм се сещала:). Чудесно изглежда този на снимка, пък за лайф да не говорим:). Поздрави, Ирме!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Стои много добре в плънката, Кате. Ако пък е в козуначно руло (да не се плете и тестото да е разточено на дебела кора), може да се намаже на по-дебел слой и ще е още по-вкусно. :) Пробвай!
      Поздрави и хубави празници!

      Изтриване
  4. В плънката ще е идеално. Подготвям се и аз за генерално представление, репетиции няма да има, но мисля да заложа на твоя вариант. Що ми се струва,. че ще обера овациите ? :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марте, по-вкусният вариант е с орехи в плънката, но пък и ако нахвърляш и накъсан локум вътре, вкусът вътре ще е вълшебен. :) Сигурна съм, че ще ви хареса много!
      Поздрави и щастливи празници!

      Изтриване
  5. Страхотен е, Ирме, не устоя ти до празника, аз обаче - да. Още си избирам рецепти, обикновено правя по няколко.
    Аз пък днес бях на подобна вълна, дъщерята прави палачинки с шоколад, а аз моята си напълних със сладко от сини сливи и маскарпоне:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Палачинки, а? Дразнителка! ;)))
      Козунака само го правих аз, други го ядоха. И издържах геройски, Весе. Дори торта вчера не хапнах, а беше жестока :))
      Хубава вечер и светли празници!

      Изтриване
  6. Я, не се мъчи, пък и ще "развалиш" хубавата жена!

    ОтговорИзтриване