10 юни 2016 г.

Огретен с шунка и кашкавал


Непретенциозно, лесно за приготвяне, сочно и вкусно ястие, какъвто е всеки един огретен. За разнообразие в този има някои допълнения, с които правим лека крачка встрани от оригинала - малко шунка, която скучаеше в хладилника, кашкавал, варени яйца и любими подправки.

Продукти
/за 3 порции/

10 средни по големина картофа
250 гр. сирене
250 гр. кашкавал (рендосан)
200 гр. шунка (нарязана на дребно)
3 варени яйца (нарязани на кръгчета)
60 гр. масло
1 с.л. брашно
300 мл. пресно мляко
200 мл. млечна сметана
2 скилидки чесън
сол и черен пипер на вкус
малко настъргано индийско орехче
1 с.л. наситнен свеж шнитлаух или мащерка

Приготвяне

Измиваме картофите и ги сваряваме заедно с кората.
Прецеждаме ги и заливаме със студена вода. Обелваме ги и нарязваме на колелца с дебелина до 1 см.
В касерола разтопяваме на среден огън маслото и в него запържваме брашното. Отвеждаме настрана от огъня, изключваме котлона и наливаме млякото. Бъркаме с тел, докато се изглади напълно сместа, след което подправяме със сол, черен ппер и ималко настъргано индийско орехче. Връщаме върху все още топлия котлон, добавяме пресованите скилидки чесън, сметаната и отново разбъркваме, докато сосът се хомогенизира и отвеждаме.
Покриваме дъното на дълбока тавичка с пласт картофи (1/3 от цялото количество), поръсваме ги нежно със сол и черен пипер и малко от наситнените зелени подправки, натрошаваме половината сирене, върху него разпределяме половината варени яйца, половината количество шунка и поръсваме с 1/3 от кашкавала. Поливаме с 1/3 от соса.
Отгоре редим в същата последователност картофи, сирене, яйца, шунка, кашкавал и сос.
Завършваме с плат картофи, поливаме със сос и печем в предварително загрята на 200° фурна за 30 минути, след което поръсваме с останалата 1/3 кашкавал и връщаме във фурната да се разтопи.
По желание може да го оставим и да се запече, дори е по вкусно и красиво.

Преди сервиране поръсваме с наситнен шнитлаух или мащерка.




8 коментара:

  1. Повече от прекрасно!Все любими продукти,а пък и ти така си ми го сервирала,че човек и сит да е ,да му се дояде...!Браво,Ирме и поздравления!:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Миленка, много си мила! :)
      Радвам се, че ти допада огретенът.
      Хубава неделна вечер от мен!

      Изтриване
  2. Толкова слънчеви снимки и така вкусно си приготвила този огретен, че как да не му е кеф на човек да се отбие тук?! Поздрави, Ирме!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нямахме много слънце напоследък, но нали знаеш, че с него се дебнем все. :)))
      Благодаря ти, мила!
      Поздрави и прегръдки от мен!

      Изтриване
  3. Обичам подобни ястия от скучаещи продукти!
    Прекрасна презентация, Ирма!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. На мен пък не ми е много по вкуса да сглобявам ястия от такива, скучаещи, но понякога като се налага, искам, не искам, трябва да действам своевременно. Предпочитам да си оформя рецептата в главата, да си приготвя всички необходими продукти на масата и спокойно да ги сглобя. Но пък винаги ми е кеф, когато резултатът се хареса.
      Прегръдки имаш и ти, мила! И хубава неделна вечер!

      Изтриване
  4. Прекрасно, много го обичам именно по този начин!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Младежът каза, че има вкус на бяла лазаня. :)

      Изтриване