4 април 2016 г.

Постни картофки по селски на тиган



Лесно, бързо, леко и много вкусно ястие. А защо е по селски ли? Защото на село често се готви набързо, в тигана, с налични продукти, и не рядко постно, което пък изобщо не пречи вкусът на ястието да е превъзходен. Богатството от подправки и свежи зелени треви го прави толкова ароматно, че изобщо не би ви липсвало месо. Подходящо за пости и диети. А това, че се ползва тиган не бива да притеснява тези, които избягват пържено – ястието е по-скоро задушено, а самото пържене е сведено до минимум.


Продукти
/за 2 порции/

6 средни картофа (по-вкусно е с пролетни)
10-12 гъбки
1 глава червен лук
5-6 с.л.  олио
1 с.л. масло (по желание)
8-10 чери доматчета
1 стрък пресен лук
перата на 1 стрък пресен чесън
3-4 стръка пресен джоджен
сол и черен пипер на вкус
листата на 1 корен пресен спанак

Приготвяне


Обелете картофите, измийте ги, нарежете ги на средни по дебелина филийки (ако са пресни и дребни просто ги разполовете) и ги подсушете с кухненска кърпа.
Почистете и гъбите, след което ги нарежете на дебели филийки.
Лука почистете и нарежете на лунички с дебелина около 0,5 см.
Сложете тигана да се загрява на котлона на среден огън. Добре е да ползвате чугунен тиган, но ако нямате, нека е някакъв с не залепващо покритие.
Щом се загрее налейте олиото, а веднага след него пуснете и маслото да се разтопи. Добавете картофите, разбъркайте и намалете огъня до слаб. Периодично ги разбърквайте, докатп добият златиста коричка. На този етап те ще са сготвени наполовина. Посолете ги, налейте 1/3 ч.ч. вода и похлупете. Когато водата се изпари и картофките са вече почти готови добавете гъбите, поръсете с черен пипер и гответе за около 3-4 минутки без капак като разбърквате от време на време. Гъбките пускат малко сок и след като той се изпари, а те се позлатят леко, добавете червения лук и пържете още 2 минути.

Дръпнете от огъня и добавете наситнените пресен лук и чесън. Разбъркайте и поръсете с листенцата джоджен.


Преди сервиране поръсете всяка порция нежно с още съвсем малко черен пипер, добавете разполовените чери доматчета и листенцата свеж спанак.

Да ви е сладко!



12 коментара:

  1. Привлекателно ястие, Ирме, изключително привлекателно!:) Какъв епитет му лепнах само, ама ми хареса много. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Защото е като от на баба тигана май, а? :)
      Благодаря, Кате! Поздрави и прегръдки от мен!

      Изтриване
  2. юбима комбинация и сервиране

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ако бе в елегантна, бяла чиния, нямаше да впечатлява толкова, нали Миленка? Затова и го оставих в тиганчето. :)

      Изтриване
  3. Много ми допада предложението ти, Ирме!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! Да ти е сладко, Игличе! :)
      Голяма прегръдка и за теб!

      Изтриване
  4. Много вкусни картофки, Ирме!
    Прегръдки и слънчеви дни ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Бети!
      Голяма прегръдка от мен!

      Изтриване
  5. Не съм опитвала такава комбинация...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ти пък?! Ако не ти пречи многото лук, опитай непременно, Весе (пърженето е малко)! Много е вкусно и съм сигурна, че ще ти хареса! :)
      Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  6. месо почти никога не ми е липсвало. прекрасни са, Ирма!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз не му налитам много, Марте, зеленчуците ме задоволяват идеално. Но да си призная, понякога нещо в мен кипва при вида на някоя пиперлива, цвърчаща пържола и просто не мога да я подмина.:))
      Хубав ден от мен! Прегръдки!

      Изтриване