13 април 2016 г.

Локумени пурички

Вкусни, лесни и светкавични за приготвяне, тези пурички често пека у дома. Хрупкави и с дъх на масло. Днес, понеже сме в пости, приготвих с растителна мазнина и без яйце. Всъщност липсата на яйце не се усеща много, че то е само едно, за намазване на повърхността им. Но са не една, а две идеи по-ароматни, когато ползвам масло. Е, както казва народът „Не всеки ден е Великден.“ J



Продукти
/за 12-15 бр./

1 пакет фини кори за баница
2-3 кутийки локум (според обема на плънката)
125 гр. разтопено масло (или ½ ч.ч. олио)
1 яйце (по желание)
2 пълни с.л. пудра захар

Приготвяне

Включваме фурната да се загрява на 200°.
Застиламе тава с подходящи размери с хартия за печене. Аз ползвам прилежащата към фурната.
Разстиламе си корите/листите за баница и ги покриваме с влажна кърпа.
Взимаме един лист и го прегъваме на две по дългата страна.
Намзваме леко с мазнина (която предпочетете) и в тесния му край поставяме 2 или 3 локумчета едно до друго (в зависимост от едрината им и според това, колко плънка искаме да имат готовите пурички). Загъваме листа от двете страни над плънката, отново леко намазваме с мазнина и навиваме на рулце.
Така оформяме всички листи. Подреждаме рулцата в подготвената тавичка, намазваме повърхността им с мазнина или разбито с 1 с.л. олио яйце ( ако ползваме).
Печем до красив, златист загар.
Охлаждаме, поръсваме с пудра захар и сервираме. 


Ако не бързате да ги поднесете, когато още не са напълно изстинали ги сложете в плик за няколко часа, за да омекне леко коричката им. Така тя ще стане мека и все пак хрупкава. Поръсете с пудра захар едва преди поднасяне.


Тук е момента да споделя за срещата си преди месеци с други кулинарни блогърки – Аурелия, от "Кулинарни пътешествия" и Весела от "От тука до Калисто и обратно"Срещата бе току след Коледа, дълго чакана и топла, напук на сковаващия мраз навън, а времето в тяхната компания мина съвсем неусетно. Една среща, изпълнена с много положителни емоции, смях и наздравици. Подарък от Аля ми е чашката за чай от азербайджанско рисувано стъкло, която виждате на снимката – много крехка, фина и с изящна изработка. Още щом я видях в съзнанието ми изплува картина с люляци до нея. Много ти благодаря, приятелче за красивия подарък! Откакто са цъфнали люляците, всеки ден пълня чашката по няколко пъти с дъхав чай и си мисля за теб.
Чакам те отново и ще съм щастлива този път да се насладя повечко време на чара и усмивката ти!

9 коментара:

  1. И на мен ми направи специално впечатление чашката,Ирме,много е красива,а пуричките-разкошно-съблазнителни и златисти!Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Роси! Когато Аля ми връчи кутийката и я разопаковах, не намерих думи да изразя удивлението от красотата ѝ. Истинско бижу е, така крехка, а орнаментите имитират най-нежната дантела, също като нея самата. :)
      Усмивки и прекрасен ден от мен!

      Изтриване
  2. Ирма,миличка толкова топли думи - Благодаря ти много! Благодаря, че въпреки празничните и студените дни сте дошли за няколко часа да се видим. Изненадата беше страхотна. На Коледа се случват чудеса! Все пак да минеш толкоз път, не всеки би го направил. Много ми липсваш. Ти си точно такава каквато те представях: весело и чудесно момиче. Задължително ще се видим и не веднъж за повече време. А чашката точно съм я улучила. Нарича се "Армуду", в превод "круша", заради формата си. Когато я видях в магазинчето, реших че ще е за теб, защото е толкова фина, както публикациите ти и като теб самата.
    Прегръщам те и до нови срещи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ама тя е точно като теб самата, Аля - мъничко, крехко и уникално бижу! Как няма да преборя студ, трафик и всякакви неудобства, за да се видим? Страхотни сте и двамата с Кямран! Беше ми повече от приятно и вълнението ми личеше като на срамежлива мома на първа среща. ;))) Знаеш, че те обичам и да се видим отново, ще е голяма радост за мен!
      Прегръдки и много усмивки ти пращам и аз, Аля!


      Изтриване
    2. Много ми харесва всичко при теб, Ирме и вече се размечтах за пуричките! За срещата също, защото това са наистина незабравими и ценни моменти, които ни изпълват с положителни емоции!
      Прегръдки!

      Изтриване
    3. Драго ми е, че ти допадат моите предложения, Таня! Благодаря ти за милите думи!
      И не мечтай за пуричките, а навий една доза през уикенда. :) Удачно е и да се намажат леко след изпичане със захарен сироп и после да се наръсят с пудрата захар.
      Хубаво утре от мен! Прегръдки!

      Изтриване
  3. Великолепни пурички, снимки, настроение! Люлякът е приказен. Поздрави, Ирме!

    ОтговорИзтриване
  4. Ирме, от кога се оглеждам и аз за чашката:) Надявам се и моя подарък, макар и не кулинарен да ти е допаднал.
    И аз си мечтая за нова среща, с тебе пък от кога се канихме - от години, ама си струваше, нали?!?
    Пуричките са страхотни! С удоволствие ще си дръпна, а и чайче ще помоля да ми сипеш:)
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  5. Страхотни пурички, прекрасни снимки и пролетно настроение!Поздрави!

    ОтговорИзтриване