27 октомври 2015 г.

Торта „Лешниково паве“

На гости при една вълшебница



Есен е и е време за торти.  J

Да, не се шегувам. Редовните ми читатели знаят вече, че у дома този сезон е тортеният. Плюс това е и идеалното време за гости – да отидеш и да посрещнеш. Есента е мека, имаме си циганско лято, сбирките могат да се организират както навън под галещото слънце, така и вечер пред игривите пламъчета в огнището. Заменяме пивото с вино, студените ястия с горещи, леките дипове с пикантни мезета, душата се отпуска, отваря и ти става едно леко, лежерно... не ти се ще да свършва.
След няколкото вече празнични дни у дома, след ролята ми на домакиня, получих покана и за първото си есенно гостуване за тази година. Поканата дойде внезапно, съвсем неочаквана за мен и както ме зарадва, така и за кратко ме извади от равновесие. И как няма да е така като моя домакиня щеше да е не кой да е, а страхотната и неповторима Ева Тонева – изтънчен естет, прекрасен кулинар, фууд стилист и фотограф, в чиито произведения човек се влюбва от пръв поглед, завладяват го и предизвикват въодушевление , внезапен и нестихващ глад, който почти винаги те отвежда най-малкото до хладилника. Плюс това Ева е много мила, чувствителна и интелигентна жена, с уникално чувство за деликатност и такт. Истинско съкровище, което имам честта да познавам и имам за приятел, макар за сега виртуален.

Искрено ти благодаря за поканата , Еви! За мен бе удоволствие да бъда твой гост и се надявам в близко време да прехвърлим виртуалната граница!

Мислих каква да е моята изненада, но задачата се оказа по-трудна , отколкото предполагах. Не мога да се меря с нейния талант, но пък това с което ще почерпя виртуално нея и гостите ѝ, трябва да заслужи мястото си в един толкова вълнуващ и завладяващ кулинарен сайт, какъвто е нейниятЗаложих на торта, разкошна торта със запомнящ се вкус. Приготвена от пухкав пандишпан с домашни яйца, обилно напоен с кайсиев ликьор и ром, погален нежно с истински кайсиев мармалад, върху който е напластен маслен, лешников крем с приятен дъх на лимони. За капак е отрупана с печени, горски лешници, поляти обилно с шоколадов ганаш с лек мока привкус. Само се опитайте да доловите всичкото това вълшебство!
И да не забравяме размера – 30x15 см. и височина 12 см., истински гигант!


Продукти

за блата
10 големи яйца (най-добре домашни)
щипка сол
80 гр. пудра захар
80 гр. кафява пудра захар
1 пликче ванилова захар
кората на 1 лимон
1 ч.ч. (120 гр.) пресято брашно

за сиропа
50 мл. тъмен ром
50 мл. кайсиев ликьор
200 мл. хладко пресно мляко + 1 с.л. захар

за лешниковият крем
2 ч.ч. фино смлени лешници
200 мл. горещо прясно мляко
250 гр. меко масло
200 гр. пудра захар
кората и сока на 2 лимона
2 пликчета ванилова захар

за шоколадовият ганаш
200 гр. тъмен кувертюр
200 гр. фин млечен шоколад
400 мл. млечна сметана

за гарниране
1 ½ ч.ч. леко запечени лешници (моите бяха горски)

Приготвяне

Включваме фурната да се загрява на 180°.
Разделяме яйцата на жълтъци и белтъци.
Жълтъците, пудрата захар, лимоновата кора и ванилията разбиваме докато утроят обема си, побелеят и се превърнат в пухкав крем.
Белтъците и солта бием до твърд сняг.
С дървена лъжица събираме двете смеси бавно и на порции, след което пак на порции добавяме и пресятото брашно и разбъркваме до хомогенност.
Разделяме го на две равни части, които печем за около 12-15 минутки в застлана с хартия за печене правоъгълна тавичка, с приблизителни размери 32x28 см.
Изваждаме блатовете и обръщаме върху скара да се охладят напълно.

През това време си приготвяме крема.
В купа попарваме с горещото прясно мляко смлените ядки и похлупваме, за да се задушат и поемат цялата течност.
Междувременно разбиваме мекото масло със захарта и ванилията до пухкав крем. Важно е той да утрои обема си и да не се усеща и кристалче от захарта. Добавяме му лимоновата кора и отново разбъркваме. От този крем заделяме половин чаена чаша за измазване на тортата отвън.
Към попарените и охладени вече лешници наливаме лимоновия сок, разбъркваме и ги добавяме в останалия масления крем. Добре миксираме всичко и прибираме за кратко в хладилника да се стегне леко.

Сега е време да си нарежем платките за павето.
Подрязваме тънко отвсякъде блатовете за да ги изравним.
Според ширината на тавичката може да изкараме и 4 блата, но тортата ще стане много висока и трудна за рязане, така че препоръчвам да е триетажна, затова изрязваме три ленти с ширина 15, 14 и 13 см.
Настаняваме най-широката в подходящ поднос и добре я сиропираме с предварително подготвения за целта сироп. Леко я глазираме с кайсиевия мармалад (предварително разбит с вилица, за по-лесно разнасяне) и намазваме с половината крем. Отгоре редим в същата последователност следващата по размер платка, сиропираме, глазираме с мармалад и мажем с останалия крем. Покриваме с най-малката платка, сиропираме я, заглаждаме неравностите и прибираме в хладилника за поне 2 часа да се споят добре пластовете и да се стегнат. След това измазваме повърхността ѝ със заделения маслен крем и отново връщаме в хладилника.

Идва момента да си приготвим ганаша. Става на два пъти – първо с тъмния кувертюр, а после с млечния шоколад.
За целта в касеролка слагаме да се загрее почти до завиране половината сметана. Отвеждаме настрана и добавяме в нея натрошения на ситно или рендосан кувертюр. Разбъркваме докато се стопи и се превърне в лъскав шоколадов крем. Веднага слагаме касеролката в купа с ледена вода и бъркаме интензивно, докато започне леко да стяга. Тогава изваждаме тортата от хладилника и я намазваме с него навсякъде. Отгоре насипваме запечените лешници (цели или нарязани) като внимаваме да се закрепят добре и прибираме в хладилника.
Повтаряме упражнението по приготвяне на ганаша, но вече с млечния шоколад. Когато и той заблести му добавяме нес кафето, разбъркваме да се стопи и поеме и го оставяме настрана на стайна температура само за около 2-3 минутки. Изливаме го върху лешниците, така че  да ги покрие добре и потече свободно надолу. 


Готовото лешниково паве охлаждаме в хладилник поне за едно денонощие, преди да поднесем.


Да ви е сладко!





27 коментара:

  1. Остави ме без думи, Ирме! Благодаря ти за милите думи, приятелството, обичта и подкрепата! За приетата покана, невероятната торта и снимки!
    За мен е истинско удоволствие да те посрещна на гости и споделя с читателите ми вкусните ти творения.
    Нестихващо вдъхновение, безброй читатели и осъществени изкушения ти пожелавам от сърце и чакам с нетърпение реалната ни среща!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Все по-трудно намирам думи за благодарност и аз, Еви! Вече чувствам речника си беден, за да мога да опиша чувствата, които не спираш да палиш. Голямо съкровище си! За мен срещата с теб ще е като коледен подарък!
      И ми е драго, че тортата ми ти харесва! А това, че одобряваш и снимките ми, на които аз все намирам най-малко по сто кусура, ме окуражава много, мила.
      Топли прегръдки!

      Изтриване
  2. Ами какво да кажа сега? А? Павето е изключително примамливо! Радвам се, че тортеният ти сезон почна, Ирме! Супер е!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Е, ти се радваш, защото само гледаш, а питай мен как устоявам да не опитвам всяка една. :)
      Благодаря ти, Йоли! Драго ми е, че те впечатлявам!
      Топли прегръдки от мен!

      Изтриване
  3. Какво става, когато се съберат две вълшебници на едно място ?
    Ами нещо изключително вкусно и красиво :)
    Чудесна торта, Ирме с божествен вкус!
    Прегръдки и за двете!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Леле, Дани, и аз ли при вълшебниците? Направо разбута навалицата и ме намести много напред, мила. Благодаря ти от сърце, трогваш ме!
      Много се радвам, че тортата ми допада на такъв ценител на вкусното като теб!
      Прегръщам те!

      Изтриване
  4. Привет, Ирма! Павенцето изглежда много вкусно! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Добре дошла, Петя! Драго ми е, че наминаваш и ти харесва тортата! Благодаря ти!
      Поздрави и прегръдки от мен!

      Изтриване
  5. Ирме, ама каква торта само... Заслужава си и още как! Радвам се за повода, винаги да приятни емоции да те водят напред!
    Прегръдки и за двете ви с Ева! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечно ти благодаря, Гери! Много си мила, както винаги!
      Прегръдки и от мен!

      Изтриване
  6. Еха, вълшебно творение!
    Изглежда фантастично!
    Радвам се, че сезонът е открит!
    Прегръдки и за гостенката и домакинята!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Открит е, я и още как! Но, само да знаеш как съвместявам всички "игри" в кухнята с ремонта, дето тече от сума ти време у нас, ще ме ожалиш, Игличе. :)
      Благодаря ти за комплиментите, мила!
      Прегръдки имаш и ти!

      Изтриване
  7. Вълшебна кулинарна приказка сте написали вие двете, момичета любими! Страхотен сладкиш, Ирме, достоен за красивото местенце на Евка! Поздрав най-сърдечен и на двете ви!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Нели! За мен бе чест и удоволствие да се наместя до теб и останалите гости на Ева!
      Поздрави и много усмивки от мен!

      Изтриване
  8. Поздравления, Ирме!
    Чудесна торта за гостуване на прекрасното местенце на Ева!
    Толкова вълшебно обясняваш вкуса на тортата, че няма начин да не се усети божествения и' вкус!
    Прегръдка, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Хриси! Много си мила и се радвам, че ти харесва тортата и представянето ми в страницата на Ева!
      Чувството да си част от тази талантлива дружина майстори кулинари е страхотно и съм щастлива, че Ева намери място и за мен сред тях!
      Прегръдки и много усмивки за теб!

      Изтриване
  9. Ами нека започне активния тортен сезон, Ирма. Аз ще съм доволна да плакна очи ежедневно в красотата тук;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Е, ежедневно няма как да е, ще те разочаровам, Марте, но няма и да са малко. Успокояващото в случая за мен е, че няма да опитвам всяка една. :)))
      Поздрави и весели празници!

      Изтриване
  10. Поздравления и от мен, Ирме - впечатляващо гостуване ...,
    стилно, елегантно, ефектно с много изкушаващ есенен тортен старт;
    а какво ли още ни очаква... Много комплименти за теб и домакинята ти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наистина много комплименти, Дианка. :) Много си мила и щедра. :) Сърдечни благодарности от мен!
      Поздрави и весели празници за теб!

      Изтриване
  11. По-впечатляващо паве до сега не съм виждала!:)!
    Достоен десерт за домакиня като Ева!Браво,Ирма!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Миленка!
      Ева е невероятна домакиня, пожелавам всеки му подобна чест!
      Поздрави и прегръдки!

      Изтриване
  12. Ирмичка, чудесни сте и двете с Евето, много сте талантливи, мили и....думи нямам!
    Павето ме разсмя и подмами едновременно:)
    Ще ми позволиш обаче на патерица да ти честитя рождения ден. Не съм го забравила, просто реших, че този път няма да те стряскам по телефона:)), а после се отплеснах да пиша в блога ти (на скайп те нямаше) и така - до днес.
    Бъди жива и здрава и все така щастлива съпруга, майка, баба. Време е да дойдеш да се видим:))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Позволявам, Весе, и много ти благодаря за комплиментите, чудесните пожелания, както и че помниш и не пропускаш празника ми!
      Няма да се оправдавам обаче за многото пропуснати срещи, но се надявам съвсем скоро да се видим и с теб. ;)
      Поздрави и топли прегръдки!

      Изтриване
  13. Поздравления за представянето,Ирме,отлично и на ниво,точно като за изискан сайт,какъвто е на Ева!Страхотна е тортата,събрала багрите на есента!И заглавието е закачливо!Поздрави към теб и Ева с пожелание за вълнуваща есен!

    ОтговорИзтриване
  14. Благодаря ти, Роси! Радвам се, че съм впечатлила и теб! :)
    Поздрави и весели празници от мен!

    ОтговорИзтриване
  15. Ирма, абе ти последно време да не си се сдобила с вълшeбна пръчица за торти бе? То такива красоти гледам тук, с ръце не пипани сякаш, браво!
    С усмивка
    М

    ОтговорИзтриване