21 октомври 2015 г.

Пълнени пилешки гърди в панировка от бретцели

/Stuffed chicken breast in Pretzel-crust /




Без предисловия пристъпвам веднага към рецептата, но само да спомена, че са много, много вкусни, със страхотна хрупкава коричка и разрежеш ли ги, плънката потича и те провокира да им се нахвърлиш като звяр, забравил принципите на културното хранене. Да удържиш инстинктите си в този случай е геройство. J


Продукти
/за 4 порции/

2 големи пилешки филета пеперуда
8 тънки филийки кашкавал от краве мляко
4 тънки филийки оранжево сирене Чедар
сол и черен пипер на вкус

за панировката
брашно за овалване на месото
2 разбити яйца + ½ к.л. куркума
200 гр. мини бретцели (солети)
2 пълни с.л. кокосови стърготини
½ к.л. лют червен пипер (по желание)

олио за пържене


Приготвяне

Разделяме филетата на половина, за да получим 4 бройки.
Ако има някъде по тях мазнинки, жилки и неравности ги отстраняваме.
Внимателно правим на всяко парче разрез (джобче), който да е достатъчно дълбок, широк и здрав – стараем се да няма друг пробив, освен отвора, който нека не е много широк, за да не потича плънката (аз предпочитам отвора да е в горната, широка част на филето).
Посоляваме ги и ги поръсваме с черен пипер отвътре и отвън.
Ако филийките кашкавал и сирене Чедар са по-широки от джобчетата на филетата, ги подрязваме до нужните размери. В джобчето редим по две филийки кашкавал и една Чедар, между тях.
За панировката смиламе бретцелите в блендер като не прекаляваме – нека има и дребни парченца от тях. Сипваме ги в дълбока купа и добавяме при тях кокоса и лютия пипер. В други два съда сипваме брашното и разбитите яйца с куркумата.

В дълбок тиган наливаме олио – точно количество няма, но нека е поне 1 пръст дълбочина, за да може месото да се изпържи добре във вътрешността си. Пържим на среден до слаб огън, в добре нагрятата мазнина до красива, златна коричка. Изваждаме да се отцедят върху кухненска хартия и поднасяме топли.


За гарнитура ползвах картофено пюре с наситнен пресен шнитлаух (див лук, сибирски лук) в него и поръсено със синапено семе.
Синапеното семе понякога запържвам  за няколко секунди в горещо масло. 


Една кисела краставичка и малко едрозърнеста дижонска горчица пасват идеално на вкуса. 

Наздраве и да ви е сладко!



24 коментара:

  1. Божествени са, Ирме!
    И как да им устоиш?
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не може, Дани. :) Оставяме се напълно на изкушението.
      Благодаря ти!
      Прегръдки и поздрави сърдечни!

      Изтриване
  2. Много апетитно изглеждат.А може ли да се изпекат във фурната?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Хриси (предполагам това е името Ви)!
      Разбира се, че могат да бъдат и печени на фурна. Няма причини да не може. Върху застлана с хартия за печене тава, напръскани леко с малко мазнина (олио или зехтин) и на 200° за около 30-40 минутки.
      Извинете, че късно отговарям, надявам се да не е късно!
      Поздрави и да Ви е сладко!
      .

      Изтриване
    2. Много благодаря.Непременно ще ги направя.Поздрави.

      Изтриване
  3. ОООоооо мило, приятелче това си го записвам веднага. Интересна панировка. Много ли е силен аромата на кокоса?...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, не е натрапчив аромата на кокос, Аля, леко се долавя, колкото да придаде по-интересен и екзотичен вкус на коричката. Но, ако се опасяваш, че няма да се приеме, можеш спокойно да го пропуснеш. Да ви е сладко, мила!
      Прегръщам те!

      Изтриване
  4. Нели, мога само да кажа: разкошна вкусотия!
    Поздравления и за красивите снимки! :)

    ОтговорИзтриване
  5. Много съжалявам, Ирме, за объркването на имената. И пред твоите и на Нели рецепти и снимки се прекланям. Като съм се зачела в рецептата и прехласнала по снимките и направих грешка. Извинявам се много и съжалявам! Хубава вечер, мила! Вярвам, че ще ми приемеш извиненията!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Случва се, Хриси, не се извинявай и притеснявай! :)
      Радвам се, че ти харесват филенцата и благодаря за комплиментите! Много си мила!
      Прегръщам те!

      Изтриване
  6. Хайде сега, културно хранене... Казва се табиетлийско хранене тук, прекрасно е, Ирме! Направо им се нахвърлям и аз. :)
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А, има табиети, които са по-близо до пещерните, Гери. :))) Но в този случай и такива бих оправдала. :)

      Изтриване
  7. Записано! Не можеш да устоиш на подобно изкушение :) панировката е интересна и кокосови стърготини ще сложа :)
    Благодаря Ирме! Поздрави мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да ви е сладко, Дани! :)
      Прегръдки далечни от мен!

      Изтриване
  8. Това задължително се записва в графата направи при първа възможност! Разкошни са! Само ме притеснява кокосът, но по-нагоре в коментарите си споменала, че може и без него, затова мисля, че ще го пропусна.
    Поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Светле, ако си/сте от малкото хора, които не понасят кокос, можеш спокойно да го пропуснеш, но ако само се опасяваш, че ще доминира във вкуса, мога да те уверя, че едва се долавя и е много приятно допълнение. Ти решаваш, аз ще е радвам да останеш доволна от резултата. Благодаря ти за доверието, мила!
      Поздрави!

      Изтриване
  9. Ирма, невероятно изкушение предлагаш, а и сервирането е предизвикващо сетивата! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ее, не е нещо невероятно, Игличе, само е много вкусно. :) Благодаря ти и се радвам, че ти допада, мила!
      Поздрави и красиви почивни дни от мен!

      Изтриване
  10. Ирме, и аз като пещерен човек бих се нахвърлила...Много апетитни.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Само че по един лигавник ще ни е нужен, Весе, че сериозно ще се окапем. ;) Ох, обичам ги горещи.:))

      Изтриване
  11. Много празнично...
    колоритно, ефектно и красиво предложение, Ирме!
    Благодаря, поздрави за теб и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Дианка!
      Хубава и ползотворна седмица и от мен!

      Изтриване
  12. Преди да споделя възхищение от рецептата искам да аплодирам снимките ти,Ирма!Носят такова чисто усещане....!Поздравления за творческия ти усет,а филенцата са просто божествени на вид,а не се съмнявам и на вкус!Задължително ще се възползвам и от идеята за хрян в пюрето:),аз слагам горчица и съм сигурна,че ще ни хареса!Прегръдки:)

    ОтговорИзтриване
  13. Благодаря ти за милите думи, Миленка! Драго ми е, че и на теб е харесала рецептата.
    Синапът в чист вид много подхожда на картофени пюрета и гарнитури (особено варени). Опитай, мила, и да ти е сладко!
    Прегръдки и весели празници!

    ОтговорИзтриване