11 ноември 2013 г.

Карфиол и броколи в сметанов сос


Отново бърза и лесна рецепта. Днес ви предлагам основно ястие с броколи и карфиол, много полезни и вкусни зеленчуци. 

Броколито е богато на витамини (С, В5, В9, Е  и про-витамин А), антиоксиданта бета-каротин, фолиева киселина и минерали (желязо, фосфор, магнезий,калий).  Изследователи от Франция и САЩ намериха обяснение на лечебните свойства на броколите. Те съдържат голямо количество сулфоран - вещество, притежаващо антимикробен ефект. Новите експерименти свидетелстват, че сулфоранът унищожава бактерията Helicobacter pylori – основен причинител на повечето стомашно-чревни инфекции. Доказано е, че именно този патогенен микроорганизъм е основната причина за появата на язва на стомаха и гастрити, а също има роля за образуването на злокачествени образувания.

Карфиолът също не отстъпва с качества и ползи за организма ни – богат е на провитамин А, витамини от групата В, никотинова киселина, витамин С (средно 70 мг%), пантотенова киселина, витамин К, фолиева киселина.  Това е перфектната храна за хора, които имат проблеми с теглото и искат да свалят килограми, тъй като не съдържа мазнини, а в 100 гр. карфиол има едва 20 калории. Съдържанието на въглехидрати също е ниско. Целулозата на карфиола е с по-нежна структура, по-лесно се усвоява от организма и не предизвиква газове.  
Добре е да се помни, че хора, които имат проблеми с щитовидната жлеза, не трябва да консумират суров карфиол. Зеленчукът съдържа специфична субстанция, която може да повлияе отрицателно на функциите на щитовидната жлеза. Но, като мине през термична обработка, този проблем се решава.
Също така е важно да знаете, че карфиолът може да реагира на метал, затова избягвайте да го оставяте в метални купи, иначе рискувате да придобие кафеникав оттенък.

Ястието е вкусно както в постен вариант, така и с месце – обикновено пилешко, но е изпробвано и с кренвирши. Понякога съм заменяла квасената сметана в соса с течна готварска, понякога добавям морковчета или други налични и подходящи по вкус зеленчуци. Идеята е важна, както и основните съставки  броколи и карфиол, а добавките са само въпрос на вкус и наличност.

Вариант 1


Карфиол с броколи и пушена извара в сметанов сос



Продукти
/за 4 порции/

1 малка глава карфиол (около 500 гр.)
1 малка глава броколи (500 гр) или половинка от по-голяма
2 големи гъби
250 гр. пушена извара
черен пипер на вкус

за сметановият сос
2 яйца
500 гр. квасена сметана
1 ч.ч. прясно мляко
1/4 ч.ч. брашно
1/4 ч.ч. пшеничен грис
½ ч.л. сол

допълнително
150 гр. настърган кашкавал
1 ч.л. сушена мащерка  (стрита)

Приготвяне

Включете фурната на 220°
Почистете зеленчуците. Карфиола и броколито накъсайте на малки розички, а гъбите нарежете на средни по големина парченца.
Сипете всичките зеленчуци в огнеупорна тавичка, поръсете с натрошената извара и черният пипер и разбъркайте всичко. 
В купа разбийте яйцата, добавете квасената сметана, разбъркайте и посипете с брашното. С лъжица хомогенизирайте сместа и прибавете гриса. Отново разбъркайте и разредете с прясното мляко, опитайте и подправете със сол на вкус.
Залейте зеленчуците със соса и печете до зачервяване.
Изключете фурната и извадете ястието, поръсете го с настърганият кашкавал и мащерката.
Върнете във фурната само докато се разтопи кашкавала и поднесете веднага.




Вариант 2

Броколи с пушено пиле в сметанов сос


Продукти
/за 4 порции/

2 пушени пилешки бутчета
180 гр. топено сирене
1 малка глава броколи (около 400 гр.)
2 моркова
3-4 едри гъби
черен пипер и сол на вкус

за соса
2 яйца
500 мл. квасена сметана
1 ч.ч. пресно мляко
1/4 ч.ч. брашно
1/4 ч.ч. пшеничен грис
½ ч.л. сол

допълнително
150 гр. кашкавал


Приготвяне

Процедира се както в горната рецепта, като броколито може да бъде замразено, а морковите са полусварени.
Пилешките бутчета се почистват от кости, по желание и от кожата - взима се само месцето, а топеното сирене се нарязва на колелца, гъбките по-на едро. Поръсва се със сол и черен пипер и всичко се разбърква заедно. Полива се със соса и се пече по същият начин, на същите градуси, като накрая се поръсва с рендосания кашкавал и се връща в изключена фурна, само да се разтопи.

Поднесете с прясна, зелена салата. Пресните домати също идеално допълват вкуса на ястието. А за диетуващите най-хубавото освен страхотния вкус е, че върви без хляб :)


Добър апетит!


Днес се чества денят на свети Мина - закрилник на сираците, жените, дома и семейството. Светецът помага за намиране на изгубено, закриля и войните. 

Честит празник на всички именници! Бъдете живи, здрави и винаги сплотени!


14 коментара:

  1. Отговори
    1. Благодаря Йоли! Да ти е сладко, мила!

      Изтриване
  2. Ирма, страхотна рецепта. Много обичам такива сезонни рецепти :) благодаря, че я сподели, ще се възползвам :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Зори, у дома само аз си падам по подобни комбинации, макар напоследък и младежа все по-често да ме подкрепя. Но е много вкусно, наистина и леко! Опитай и да ти е сладко!

      Изтриване
  3. Ирме, страхотия! Направо останах без очи и стомах (от глад). :)
    Много, много вкусно!
    Поздрави и хубава вечер от мен! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Гери!
      Препоръчвам ти да опиташ и да му се насладиш не само тук! :) Казват, че редовната консумация на тези два зеленчука спомагат за добрия ни външен вид и аз мисля да се доверя на прочетеното.
      Хубава да е и твоята, мила!

      Изтриване
  4. Ирме, и двата варианта са като за моят вкус :) ... и за мен да е без хляб!
    Готвиш много вкусно ... сигурно се повтарям, обаче е самата истина :)

    ОтговорИзтриване
  5. Ирма, моля те кажи, че има и за мен:) Обожавам броколи, карфиол в комбинация със сосчета и сиренца!!! Ох, тези рецепти са много вкусни! А с първата снимка пък ми стана едно такова весело, тази безгрижна кокошчица...
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Идваш ли? Веднага ще ти сготвя, само кажи! :)
      Кокошките са ни щастливи, Кате, живи и здрави, а ние ядем броколи... и яйчицата им. :)
      Благодаря ти! Приятен ден и прегръдки!

      Изтриване
  6. Много здраве и сплотеност и на твоето семейство,Ирме!
    Страхотно ми допадна вариант 1 ,умирам си за такива млечно-зеленчукови гратени.
    Много,много апетитно е ястието ти!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Изненадата ми е голяма - предполагах, че повечето коментари щяха да подкрепят вариант 2, но пък се радвам много, защото и моят фаворит тук е 1 :)
      Благодаря ти, Роси, винаги намираш мила дума, с която да ме накараш най-малкото да се усмихна! :)
      Топла прегръдка ти връщам с пожелание за приятна вечер!

      Изтриване
  7. Открадвам идеята, Ирме :) Много ми хареса и сякаш усещам прекрасния вкус, ммм... По друг начин съм ги правила до сега, но задължително ще опитам и този вариант.
    Поздрави и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  8. Надявам се да ти хареса, Снежи! :)
    Хубава вечер! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване