31 октомври 2013 г.

Октомврийски багри


Октомври е моят месец.
През октомври съм се появила на бял свят във време, което е нямало нищо общо с есента – снегът е бил до колене и се е задържал до пролетта. Трябвало е като едно зимно бебе да оцелявам още от онзи момент, затова са ме гледали като саксийно цвете. Затова може би и до днес не понасям крайни температури – не обичам да ми е студено и да се налага да се навличам с дебели дрехи, нито ми е добре, когато се потя в жежко лято. А уж съм поклонник на слънцето. :) Разсъждавайки в тази насока, си мисля, че може би наистина рождената дата определя донякъде какви хора ще сме, а аз много си обичам месеца и сезона, в който съм родена. Златото посипано навсякъде ме омагьосва, а характерните „огнени пожари”, които пали природата, успяват да ме сгреят, дори и да подухва студен ветрец, дори и едва да ги виждам в мъглата. Пък отвори ли се над тях онова лазурно, синьо небе, тогава пощръклявам от радост и ми иде да се скитам, скитам, без насита, докато краката ми омекнат от умора, а очите ми замрежат поглед. Това успях да направя и този октомври, малко ми беше, но все пак съм благодарна и на това, което Бог ми дари, защото беше и най-големият ми подарък за рождения ден. 


Не знам дали сте усетили, но моя милост е една пъстра, емоционална и романтична натура. Ето, още едно съвпадение с моят сезон. Та, като такава бях много щастлива да успея да съчетая празниците (моят и на половинката) с разходките сред природата, да се заровя в златната шума, така сладко ухаеща на танини и изпускаща една мека топлина, че да не му се става на човек.


Нащраках се на воля и успях да запазя с камерата всички цветове от палитрата на тази художничка, разпалила златни факли навсякъде, цели пожари в жълто, червено, керемидено, охра и за контраст оставила тук-таме все още зелени петна. 








Попълних, разбира се и запасите от шипки за зимата - ползваме ги само за чай.

























На места зеленото е в такова изобилие, че имах усещането, че октомври бе май :)






Дори някъде цъфтеше втора реколта рапица.


















Богат и цветен бе октомври, а откъм празници за нас дори претоварен. Много аромати и вкусове събрах през месеца, но ще ги показвам по малко в следващите публикации. Това е тортичката от двойният ни празник, която ще дефилира тук още утре. :) 


Ноември настъпва и се надявам да бъде не по-малко благ и мек от октомври! Нека напълни домовете, трапезите и сърцата ни с топлина, благинки и любов, а предстоящите празници да донесат радост и приповдигнато настроение! 









20 коментара:

  1. Ирме, да сте живи и здрави двамата с половинката, все така влюбени и все мечтаещи! Прекрасно, прекрасно е всичко! :) Всичко добро и очаквам рецептите на тези изкушения.
    Сърдечни поздрави и още по-вълшебен ноември ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Гери!
      Скоро ще пусна всички рецепти. :)
      Прегръдки!

      Изтриване
  2. Хей, Ирма, не стига че имаме един и същи месец, ами и такива половини сме си взели. Чакам я и аз моята да се завърне за малко другата седмица, да попразнуваме и ние.
    Чудесни снимки, пъстри като теб. Макар че зеленото леко ме изненада- ще да е било по други географски ширини;)
    Прегръдка и чакам дефилето на тортето!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, Марта, зеленото е от Румъния нататък :) Но пък тя и нашата страна са най-красиво обагрени, пъстри, златни, греят просто от светлина и колорит! :)
      Пожелавам ти най-хубавият празник, с пълна къща, усмивки, обич и топлина!
      Тортичката пускам скоро. :)
      Прегръдки от мен и хубав петъчен ден!

      Изтриване
  3. Хубав и наситено пъстър е бил твоят октомври, Ирме! Снимките са страхотни, гледам ги с удоволствие и във всяка една усещам присъствието на емоционалната ти и романтична натура :*
    Това са любимия ми тип подаръци и направо завидях за приключението :) Бъди здрава и все така заразно емоционална! Прегръщам те и чакам да ме подсладиш с тортичка :)
    Прекрасен ноември ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Снежи, много мили думи, драго ми е! И за мене най-хубавите подаръци са разходките, ама далечните. :))))
      Ще те подсладя съвсем скоро, ти само проверявай! :*
      Целувки!

      Изтриване
  4. Ирма, каква е тази красота от първата снимка??
    То цялата публикация е една красота ... но първата ме впечатли :)
    Ами и рождени дни е имало и торта ... желая здраве и всичко онова което може да ви направи щастливи!
    А още днес ще чакам рецептата за тортичката :)
    Бъди все така емоционална, пъстра и романтична! Такава си те харесвам!
    Прегръщам те :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Това е шушулка на изсъхнал физалис, Слънчо. При августовската ми екскурзия ги видях в една гора (не знам как са се равили там), наедрели, огнено червени и си обещах, на есен да ги проверя. За късмет никой не ги бе видял преди мен или просто не им бе обърнал внимание, та си ме чакаха. Прекрасни са, наистина и всичко обрах! Дори някои на обици носих, но няма да показвам каква съм хубавица с тях :))))
      Благодаря за комплиментите, мила! Целувки имаш и от мен! А тортичката съвсем скоро...

      Изтриване
  5. Ама как да не сме усетили! Да си жива и здрава, все така топла, цветна, романтична, способна на чудеса и всякакви кулинарни подвизи и дълбоко вътреусмихната! Поклоничка на слънцето:)

    Толкова нежен абажур е физалиса с неговата ажурна оплетка! Изобщо страхотни снимки, багри, думи. Носят дух и настроение.

    Прекрасен ноември, Ирма!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Марта! Да ти се връщат, мила, прекрасните пожелания!
      Поклонници на слънцето сме всички, но малко сме осъзнатите - някои изобщо не се замислят каква мощ има то и какво ни дарява... Аз го търся му се радвам почти всяка сутрин като на малко дете. Абе, обичам си го и денят ми е крив без него. Дори жълтото е любимият ми цвят. ;)
      Нека е прекрасен ноември за всички ни, Марта!
      Топла прегръдка имаш от мен!

      Изтриване
  6. Ирма, толкова зареждащо ми подейства тази публикация с невероятно красивите пейзажи, уловени от един наистина емоционален човек! Това личи и от думите, с които прекрасно са описани и месец октомври, и вдъхновяващите емоции, които предизвикват есенните багри!
    Искрени поздравления!
    И честито за двойния празник!
    Прекрасна и топла дълга есен! Поздрави

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ме радва, че съм успяла да предам чувствата, обземащи ме всяка есен и ми е драго, че са ти подействали по този начин, Албена! Благодаря ти! Прегръдки от мен и пожелания за прекрасен, вълнуващ ноември!

      Изтриване
  7. Еснета е толкова красива, пъстроцветна и наситена с удивителни багри! Приказно красив октомври, прелестни емоции, дестинации и картини! Тортата е великолепна, ликщор от зелени орехчета не съм опитвала:). Прекрасен празник, Ирма! Жива и здрав да си! Пожелавам ти щастие, любов, късмет, успехи! Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за пожеланията, Кате! Трогваш ме с толкова мили думи!
      Ликьора от зелени орехчета е домашно производство и този път се постарах да не е с толкова сладникав, ликьорен вкус, а го оставих малко по-тръпчив и засилен. Усещането е за мека и в същото време леко парлива напитка, с дъх на орехи. От години го правим в моето семейство и го ползваме дори за лек, което го прави мултифункционален :)))
      Прегръдки от мен! Хубав, светъл празник, Кате!

      Изтриване
  8. Ирма, бъдете здрави и щастливи! И така да ви е слънчево и пъстро на душите, като твоите уловени октомврийски моменти.
    И ние с мойто либе сме една зодия, и сигурно затова сме си лика-прилика.
    С усмивка
    Мария

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Мария! :*
      :) Казват, че хората от една зодия се борят за надмощие и не били съвместими за семеен живот, та явно при нас асцедентите се оказват в хармония :)) Именно хармонията в отношенията ценя толкова много, че инак без нея онова, другото, от време на време забравя за нас. А като я има нея да поддържа пламъчето блещукащо, успяваме да разпалим огъня както преди, нали? ;)
      Прегръщам те, мила и ти желая много топлина, хармония и доволство в предстоящите ноемврийски дни!

      Изтриване
  9. Ирме, трябва да не е човек този, който не усеща емоционалността и чувствеността ти! От всяка твоя снимка лъха топлина, уют и нежност. Празника вече ти честитих, затова сега само ще кажа Браво за снимките!
    Сърдечен поздрав!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, колко си мила и внимателна, Зори, трогваш ме! Сърдечно ти благодаря!
      На тебе пожелавам хубав празник, много любов и щастливи моменти през ноември!
      Прегръдки за теб, сладуранке!

      Изтриване
  10. Ирма, наистина носиш топлината, колоритността и уюта на сезона, в който си родена!
    Бъди щ астлива и винаги влюбена! В есента, в живота, в момчето на живота ти!
    Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
  11. Благодаря ти, Бети! :)
    Целувки и от мен!

    ОтговорИзтриване