3 октомври 2013 г.

Плодов десерт със сливи



Преди доста време попаднах на снимка с невероятно изглеждащ десерт от сливи - някакво рубинено бижу, което така се загнезди в съзнанието ми, че си обещах непременно да го направя.  Обещах си, но и аз не знам защо толкова дълго отлагах, до преди няколко дни, когато известно количество сливи, вече доста поузрели, се мъдрееха на масата самотни и никой не посягаше към тях. Сливите у дома се похапват, когато са една идея пред узряване – да не са твърде кисели, но не и сладки, да са леко хрупкави. Дожаля ми за плода и се захванах да ги оползотворя.  Много бяха меки, за сладко в никакъв случай не стигаха, пък и имам в избата, а и то не върви много у нас... освен в кифлички.
Все пак ги обелих и месото смлях на пюре. Тогава ми светна за оня сладкиш, с рубинен цвят. Потърсих в архива си с рецепти, но не го намирах никъде, явно бях пропуснала да го запазя. Напънах се да се сетя къде съм го виждала, но и там ударих на камък. Хм, и какво сега? Няма да си го направя ли?... Да бе, почти го бях започнала, няма да се отказвам! Много добре помня визията му – тъмна основа от плод и ядки, отгоре дебел пласт желирано пюре от сливи. Ама кое, как и колко нямах си и на идея. Веднага се задейства експериментаторът в мен и се получи нещо много, много вкусно, дъхаво и красиво - сърце, поръсено с какао, скрило в сърцевината си туптящата си, рубинена същност.

Пастички  с шоколад и желе от сливи



Продукти
/за 8 броя/

за плодовото желе

около 500-600 грама добре узрели сливи (най-добре сорт Black Diamond )
2 с.л. захар (по желание)
зърната на 5 -6 шушулки кардамон (много ситно натрошени)
1 пликче желатин или малко повече (според количеството на плодовото пюре)

за основата

100 гр. черни стафиди (или други сушени плодове – череша, боровинка, слива)
Ядките на 10 ореха
щ. черен пипер
50 гр. тъмен шоколад (70% какао)

+ малко какао за поръсване


Приготвяне

Почистваме и обелваме сливите. Премахваме костилките а месото пасираме на пюре. Прехвърляме го в касеролка и на среден огън довеждаме до завиране. Отвеждаме настрана и подправяме с кардамона. Заливаме желатина със студена вода (на 500 гр. пюре – 1 пликче желатин) и след като набъбне, го разтопяваме на водна баня. Изливаме го в поохладеното, но не съвсем, пюре, разбъркваме добре, за да се хомогенизира и наливаме в предпочитани формички до 2/3 от обема им. Оставяме в хладилника, на студено да се желира.

*Забележка: Преди употреба намазваме формичките с разтопено масло и вкарваме в хладилника да се стегне Така по-лесно ще се освободят накрая.

За основата слагаме в блендер сушените плодове и смиламе на ситно. Добавяме ядките и блиндираме още малко, като внимаваме да не ги наситним твърде много , нека да се виждат и усещат в общата смес. Подправяме с щипка черен пипер и заливаме с разтопения шоколад.
Вадим от хладилника формичките с плодовото желе и с лъжица разпределяме отгоре му от сместа за основата. Заравняваме повърхността и леко притискаме с гърба на лъжицата, за да се споят двете части. Връщаме в хладилника за още 1 час.

Преди поднасяне изваждаме от хладилника за половин час да се отпусне масленият слой, с който намазахме вътрешността на формичките. После внимателно с нож или малка лъжичка отлепяме околовръст пастичките от стените на формите.Обръщаме върху десертни чинийки и нежно поръсваме отгоре им с хубаво, качествено какао.



Поднасяме с топла напитка – чай, кафе, мляко, капучино, а може и с добро червено вино.

Да ви е сладко!

15 коментара:

  1. Зашеметяващ десерт! За мен с чаша кафе моля:) Прегръдка*)

    ОтговорИзтриване
  2. Направо са неустоими, Ирма!
    Изглеждат невероятно.

    ОтговорИзтриване
  3. Перфектно тупкат тези сърчица, омайни са на вкус със сигурност! Поздрав най-сърдечен!

    ОтговорИзтриване
  4. Страхотен десерт, Ирма!
    Идвам с кафето :)

    ОтговорИзтриване
  5. Разкош - не мога да устоя на комбинацията от плодове и шоколад. Прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
  6. И задължително с добра компания... И се пренасяме в някакъв друг, прекрасен свят (то и нашият си е хубав). Ирме, голяма фантазия, голямо нещо - все така да се вдъхновяваш и да твориш, прекрасен е десертът!
    Поздрави и усмихната вечер! :)

    ОтговорИзтриване
  7. Кате,
    Илианка,
    Иглика,
    Пепи,
    Еви,
    Гери,
    сърдечно ви благодаря, дами за милите комплименти! Десертчето също се изчерви допълнително от тях ;)
    С най-голямо удоволствие бих ви почерпила, стига да сте тук наблизо!
    Изпращам ви поздравите си заедно с пожелания за ползотворен петък и изпълнен с много настроение и усмивки уикенд! :)

    ОтговорИзтриване
  8. Ей това е на човек да му иде от вътре!Изглежда точно както го описа преди да започнеш да го правиш. Няма как да не пробвам- това е един от любимите ми плодове за сладкиши. Хубава вечер, Ирма!

    ОтговорИзтриване
  9. Ирма, съвършен е, изискан и неповторим! Сега вече и аз няма да спра да мисля за него... Изумителен вид, вкус и аромат! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  10. Неустоимо изкушение е този сладкиш,Ирма!Поздравления за замисъла и изпълнението.......Чудесен десерт.....бедна се почувствах на суперлативи!

    ОтговорИзтриване
  11. Марта, Кате, Миленка, Благодаря ви, момичета! Ще се радвам да го опитате и да дадете отзиви!
    Желая ви слънчев петък и забавен уикенд!
    Поздрави и прегръдки от мен!

    ОтговорИзтриване
  12. Ах тези сърцати шоколадови пастички :)
    Разкошни са Ирма !

    ОтговорИзтриване
  13. Няма ги вече, Слънчо, само споменът за тях остана! ;)
    Благодаря ти!
    Прегръдки и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  14. Нямам никаква представа за що чак сега попадам на това малко рубинено бижу! Обичам сини сливи, а вида и описанието на това, което си направила ми звучи много примамливо!
    И на мен ми се случва да мерна нещо някъде, и после да не мога да го намеря, но най- важното е вдъхновението което получаваш и твоята интерпретация! А ти творец в кухнята!

    ОтговорИзтриване
  15. Благодаря за комплимента, Бети! Трогваш ме много, мила!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване