26 май 2017 г.

Македонска баница със спанак и ориз


Една по-различна, не толкова популярна у нас, колкото е баницата със сирене, със зелетиква, праз, лапад и дори обикновеният спаначник, но много вкусна и запомняща се. Незнайно защо рядко я правя като всеки път бързо свършва...  Една от любимите ми баници, с които свързвам детството. Баба я правеше от време на време и бях особено доволна да си хапна от нея.

Продукти

за тестото
½  доза от тестото по ТАЗИ РЕЦЕПТА или 1 пакет фини кори за баница
60 гр. разтопено масло
1 к.ч. олио

за плънката
½ кг. пресен спанак, измит, почистен и нарязан на тънко
3 стръка пресен лук, почистен и надробен на ситно
1 стрък пресен чесън, почистен и надробен на ситно
5-6 клончета пресен джоджен, само листата, наситнени
1 ч.ч. сварен ориз
1 яйце
3 пълни с.л. кисело мляко
150-200 гр. сирене
3-4 с.л. олио
сол на вкус

за намазване
1 яйце+ 1 с.л. олио/зехтин/разтопено масло


Приготвяне

Ако сме замесили тесто за корите, докато то се отпуска в рамките на 15 минутки, си приготвяме плънката:

В тиган наливаме олиото и го поставяме на среден огън да се загрее. Добавяме лука, чесъна и спанака, разбъркваме и задушаваме до лекото им омекване. Отвеждаме настрана, посоляваме на вкус и добавяме наситнения джоджен.
В купичка разтопяваме маслото с олиото, а в друга разбиваме яйцето с киселото мляко (може леко да посолим и тук).
Разточените кори най-напред напръскваме със мазнината, след това поръсваме със задушения спанак, отгоре му нахвърляме от сварения ориз, малко натрошено сирене и поливаме с 1-2 с.л. от яйчно-млечната смес. Навиваме на руло и редим в намаслена тавичка. Така оформяме всички кори до изчерпване на продуктите.

*Ако ползваме готови кори за баница, взимаме по две наведнъж, редим плънка в същия ред, след което или навиваме на рула, или редуваме пластове, каквато е наложената баница (в този случай я и нарязваме, преди да намажем отгоре).

Оформена вече, намазваме баницата с разбитото с мазнина яйце и веднага вкарваме да се пече в предварително загрята на 240° фурна, за около 15-20 минути.


След изваждане от фурната я напръскваме леко със студена вода и веднага покриваме с кърпа, да се задуши.


Ако харесвате подобни “зелени“ баници, опитайте и тази. Чудесна е!


Още баници, приготвени от мен може да разгледате ТУК



2 коментара:

  1. Направо си е за мен, само без да си я напръскала и завила, ей така - хрупкава:))
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, крехкостта на корите ѝ не се губи след завиването, Весе и тя пак е хрупкава. Радвам се, че ти харесва!
      Прегръдка имаш и ти! :)

      Изтриване