14 юни 2017 г.

Грилован ананас с ванилов сладолед




Наближава летния сезон, но като че ли вече нямаме търпение това да се случи, защото тук сме свикнали да приемаме, че той е дошъл с настъпването на юни. Дори с последната седмица на май. Вечерите са приятно хладни вече ни се иска да оставаме по-дълго навън, напук на пролетните внезапни душове, с които щем, не щем, сме се уредили. Идеално време за плаж, протяжни приказки под звездното небе на по чаша любимо питие или около барбекюто. И докато жарта в него не е угаснала, можем да приготвим и десерта. За къде сме без десерт?! За него си мислих аз от седмица време, откакто видях една апетитна снимка на сладолед в нета, та побързах да реализирам идеята, докато не се е скрила някъде на дълбоко в съзнанието, за да изскочи от там в най-неподходящият момент (зимата примерно) J. Ползвах оригиналната рецепта само за мариноването на ананаса, а сладоледа забърках по наш вкус.


Продукти

1 средно голям ананас

за марината
½ ч.ч. тъмен ром (може и светъл)
½ ч.ч. кафява захар
1 ч.л. канела на прах

за ваниловия сладолед
2 жълтъка
3 пълни с.л. пудра захар
400 мл. млечна сметана (мин. 30% масленост)
250 гр. Маскарпоне
2 пликчета ванилена захар


Приготвяне

Най-напред си приготвяме сладоледа като първоначално разбиваме жълтъците със захарта и половината сметана в касеролка и сгъстяваме на водна баня (или директно на котлона, на много слаб огън) при непрекъснато бъркане с телта.
Отвеждаме настрана и оставяме напълно да се охлади.
Разбиваме останалата сметана до пухкав крем и я прибавяме към леко разбитото маскарпоне. Обединяваме двете смеси в една обща гладка маса и на порции добавяме в нея охладения, яйчен крем. Ароматизираме с ванилията и замразяваме с помощта на машина за сладолед или по традиционния начин – във фризер с неколкократни изваждания и разбивания с миксер на кристализиралия слой .
Сладоледът ще е готов за консумация след няколко часа.

Разбира се може да ползваме и готов, от магазина, но няма да знаем какво съдържа. Така че, по-добрият вариант е да заложим на домашен, плюс това и вкусът му ще е на светлинни години далеч по-добър от който и да е купен.

Най-малко 1 час преди сервиране си обелваме ананаса, нарязваме го на шайби с дебелина 1 см., отстраняваме на всяка една сърцевината (по-лесно е да го направим, след като сме го нарязали), подреждаме ги в плитка и широка тавичка и ги заливаме с предварително разбитата марината. Прибираме в хладилник за най-малко половин час. Моите кръгчета се мариноваха цял ден и бяха с доста интензивен вкус и аромат.
10 минути преди сервиране отцедете маринатата в касеролка или дълбок тиган и поставете на силен огън да се редуцира до средно гъст карамелен сос.
Междувременно метнете ананасовите кръгчета да се запекат върху предварително нагрят на среден огън и леко намаслен грил-тиган, за по 2-3 минути от всяка страна или докато добият онези красиви райета, на които всеки се радва.
Извадете ги леко да се охладят и сервирайте всяко кръгче с по топка сладолед, полейте нежно с малко от карамеленият сос и готово.
Резултатът е прекрасен десерт, разхлаждащ и със запомнящ се вкус.

По желание може да гарнирате порциите и с някоя препечена ядка, аз не пропуснах. J






5 коментара:

  1. Ех, Ирма, толкова ме привлече това ананасово- сладоледено чудо. Тортите ти вълшебни не бих могла никога да направя, во виж това може и да успея да спретна.
    С усмивка
    Мария

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тествай го непременно, Мария! За вечерно, лятно парти в градината е идеално. ;)
      Прегръдки за теб и благодаря!

      Изтриване
  2. Само да кажа, че ми е много по вкуса. Страшна глезотия! Поздрави, Ирме!

    ОтговорИзтриване
  3. Както е написала Катя, голяма глезотийка е този десерт, Ирме! Направо си е гурме!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Аз не съм много по сладоледа, но от този няма да откажа, Ирме!

    ОтговорИзтриване