20 май 2017 г.

Десерт с ягоди и квасена сметана с бял шоколад


Отново ягоди. J
Е, това е! Искате, не искате, те са на линия. Когато дойде сезонът на ягодите, у дома този десерт присъства почти всеки ден на масата ни. Докато могат да се намерят някъде, не пропускаме да се насладим на нежният им вкус, който пък в тази комбинация е още по-неустоим. В основата на десерта стоят ягоди и квасена сметана, а останалите продукти често варират според наличностите и количествата в шкафа. Освен разкошният му вкус, хубавото му е, че не се вари, не се желира, всичко е сурово и се приготвя светкавично – идеален за голяма компания, за изненадали ни гости или просто така, когато ненадейно ви се дохапва нещо сладичко и нямате време за по-дълги занимания в кухнята.
С една дума – приказка! Ягодова! J

Продукти
/за 3 порции/



750 гр. квасена сметана
5 с.л. пудра захар (на вкус)
20 едри, ароматни и  добре узрели ягоди
3 с.л. едро нарязани бадеми
6 с.л. млени орехи (+1 ч.л. кристална захар в тях)
150 гр. настърган бял шоколад
3 с.л. кокосови стърготини


Разбиваме леко сметаната с пудрата захар. Не прекаляваме с разбиването, за да не я втечним.
Почистваме, измиваме и разполовяваме ягодките като заделяме няколко за декорация.
В подходящи купички/чаши/бурканчета насипваме на слоеве продуктите или:
- 1/3 от  сметана, наръсваме с 2 с.л. орехи и нареждаме ½  от ягодките
- следва вторият слой сметана, пак орехи, бадемите и останалите ягодки
Завършваме със останалата сметана, обилно наръсваме с кокоса и настърганият шоколад (при мен LZ , че много го обичам и винаги имам) и бодваме по една ягодка. 



Добре е да ползваме добре охладени сметана и ягоди. В противен случай и ако разполагаме с време до сервирането, поставяме полученото изкушение за 1-2 часа в хладилник, да се изстуди добре. После е ясно – на всеки по лъжичка и се отнасяте в наслада. J



Да ви е сладко!


2 коментара:

  1. О, и десерт съм пропуснала - пу и за мен лъжичка, и... две бурканчета:))

    ОтговорИзтриване