5 май 2017 г.

Печено свинско бон филе с мексикански привкус


Наскоро получих запитване от Spicentice с предложение да опитам продуктите им като сготвя ястие, овкусено с техните подправки. Разглеждайки виртуалният им магазин бях привлечена от няколко, в чийто състав влизаха съставки, които не бях опитвала до сега и до които нямам достъп. И понеже у нас си падаме по пикантна храна, веднага ме привлякоха тези, с подчертано лютив вкус. Една от тях е Chipotle Rub - наименование на пушеното халапеньо – люти чушлета, които се използват във всякакви ястия, черпещи вдъхновение от Мексико и отглеждани главно в щата с очарователното име Чихуахуа. Тяхната лютивина и отличителен аромат придават непогрешим мексикански нюанс на маринованите меса или риби. Нямах търпение да чакам, че да подправя ястие с нея и както би направил всеки уважаващ себе си кулинар, след като зарових за няколко мига нос в нея, поднесох малко и на езика си. Противно на очакваното подпушване от лютивина, усещането бе за нежен и приятно пиперлив вкус, комбиниран и добре балансиран с останалите ароматни подправки в състава си и напомнящ в голяма степен нашата домашно приготвена, люта, шарена сол. Все пак имаше нещо различно тук, нещо което обаче не открих в списъка сред съставките. 

Избрах да приготвя с нея месо съвсем по мексикански - мариновано , пикантно и внимателно изпечено на ниски градуси. Добре би било да е телешко, но след като не намерих в момента такова с удовлетворяващо ме качество, избрах да ползвам свинско бон филе. Сервирах в компания на нежно картофено пюре със селъри, чътни от смокини и свежа зелена салата.


Продукти
/за 3 порции/

за месото
3 бр. свинско бон филе (всяко по около 400 гр.)
едра морска сол
прясно смлян черен пипер
1 с.л. течен пчелен мед
3 с.л. зехтин Extra Virgin
3 пълни ч.л. смес Chipotle Rub  на Spicentice
2 с.л. олио

за картофеното пюре
5-6 едри картофа
1 ч.л. сол
60 гр. масло
1 голяма с.л. квасена сметана
1 малък стрък пресен чесън, наситнен
малко парче от стрък селъри (около 10 см.), наситнено
3-4 клончета пресен копър (или магданоз), наситнен

за чътнито от смокини
10 пресни смокини (100 гр. сладко от смокини)

6 с.л. кафява захар
3 с.л. бренди
2 с.л. редукция от малинов оцет
1 к.л. прясно смлян черен пипер
1 стрита суха люта чушка


Приготвяне


Почистваме филетата от евентуални неравности, подсушаваме ги много добре, поръсваме с мляна морска сол и черен пипер на вкус, натриваме с марината, приготвена от меда, зехтина и чипотлето, затваряме в плик и прибираме в хладилника за минимум 6 часа.
След това запържваме филетата бързо от всички страни за по минутка в нагорещен тиган с 2 с.л. олио, с цел да  запечатим соковете в тях. Оставяме ги за 5 минутки настрана, а после ги поръсваме със суха смес от
Chipotle Rub и поставяме в предварително загрята на 160°
фурна за 30-35 минути.
След като ги извадим, оставяме да се отпуснат за десетина минутки, преди да ги нарежем и поднесем.



За картофеното пюре сваряваме предварително обелените картофи в малко подсолена вода на тих огън. След това ги намачкваме като за целта ползваме ½ ч.ч. от водата, в която са се варили, добавяме маслото, а когато сместа стане гладка подправяме с квасената сметана и наситнените зелении.

За чътнито
Ако ползваме пресни смокини ги почистваме и разполовяваме. Поставяме ги в касеролка, поръсваме с 6 с.л. кафява захар и 2-3 с.л. вода. Загряваме всичко на среден огън, а когато сместа заври го намаляваме до слаб. Бъркаме от време на време и така варим до сгъстяване. Отвеждаме настрана, наливаме 3 с.л. бренди и връщаме на котлона за 1-2 минутки, да се изпари алкохола.
Ако ползваме смокиново сладко, само го загряваме и добавяме брендито.
След като се изпари алкохола, дръпваме настрана и оставяме да е охлади, после подправяме на вкус с прясно смлян черен пипер, редуцираният малинов оцет и стритото сухо чили.
Можем да си го приготвим предварително и да ползваме за други меса – панирано или печено пилешко, гъше и свинско.



Благодаря на Михаела и екипа на 
Spicentice за предоставената възможност и страхотни продукти!



1 коментар:

  1. Тези кадри са неустоимоизкусителносъблазняващоапетитни! Страхотна рецепта, поздравявам те, Ирма!

    ОтговорИзтриване