23 април 2017 г.

Когато ви остане козунак, направете си сандвичи


Минаха Великденските празници и в почти всеки дом има останал някой и друг козунак, след като сме омесили или купили повече, отколкото можем да хапнем. Плюс това има вероятност и някой близък да ни е подарил още един-два, което увеличава количествата дотолкова, че да се чудим вече какво да ги правим. Стоят си и съхнат малко по малко, а изсъхнат ли напълно освен да ги превърнем в сладка галета или да нахраним с тях кокошките, какво друго можем да ги правим? Затова е добре да ги спасим малко по-навреме. У дома вече всеки се мръщи само като чуе думата козунак, сладко не ни се яде, но това, в което ги преобразих ни възхити с простотата си и завладя с вкус, аромат и визия. Сервирах за закуска, но без съмнение можем да се насладим с тази вкусотия по всяко време.

Рецептата е проста, а продуктите, с които да нахраните 4 човека са следните:

1 козунак
60 – 80 гр. меко масло
250 гр, Маскарпоне
2-3 равни с.л. пудра захар
1 ванилена захар
250 гр. ягоди
свежа мента
пчелен мед


Приготвяне

Нарязваме козунака на средно дебели филии. Добре е формата му да е малко по-правилна за по-удобно сервиране.

Намазваме всяка филия с масло от двете ѝ страни и ги изпържваме в сух и нагорещен на среден огън тиган с не залепващо покритие.


Маскарпонето разбиваме за кратко с пудрата захар и ванилията, колкото да се смесят добре компонентите.
На масата всеки си намазва обилно хрупкава филийка козунак с крем Маскарпоне, гарнира с разполовени ягодки и листенца мента. За финал поръсваме с течен мед или поръсваме с пудра захар.


Сервираме с любимата си топла напитка и се наслаждаваме на споделената вълшебна закуска.



Опитайте!



1 коментар:

  1. Преди Великден се изкушавах от всички прелестни козунаци, които заваляха в интернет пространството. След празниците обаче съм още по-изкушена:). Това е поредната рецепта, която допринася за това. За следващият Великден може би ще напълня няколко торби с козунаци:). Вълшебни снимки, Ирме!

    ОтговорИзтриване