22 февруари 2016 г.

Кажете „Чийз“... и се усмихнете!


След новогодишните празници упорито отказвам да правя сладкиши като успявам да заблудя моите момчета с някой по-здравословен, лек десерт. Двете малки баници не се броят - те са в графа солено. Интересно, но вече два месеца не мрънкат за торта, пай или нещо по-така. На фона на тяхното спокойно приемане на ситуацията, в почивните дни аз бях два пъти съблазнена. Кулинарно де, да не си помислите друго, макар че и онова не е за пренебрегване. И двата пъти основният дразнител бе Дани от Музика за свободното време И понеже ангелът ми е с отслабени сили, взех че се възползвах от безсилието му като изненадах и зарадвах момчетата у дома. Сладкишът, който Дани показа тези дни бе толкова сочен и нежен, че не му мислих много. На всичкото отгоре това е бананов пай, един от най-любимите сладкиши на младежа. Проблемът бе, че нямах банани в момента, беше вечер, а и валеше пороен дъжд. Но само при споменаването, онова, младото рипна и след малко донесе банани. J
Оригиналната рецепта може да видите при Дани, а тук ще напиша с какви малки промени го приготвих аз.


Бананов пудинг-чийзкейк с карамелов топинг

Продукти
/за форма с 26 см./

за основата
300 гр. маслени бисквити (при мен пълнозърнести, медени)
120 гр. масло

за крема
500 мл. пресно мляко
1/3 ч.ч. (от 240 мл.) брашно
2/3 ч.ч. (от 240 мл.) захар
щ. сол
4 жълтъка
250 гр. крема сирене
250 гр. Маскарпоне
1 ванилова захар
1 пликче желатин

допълнително
3 големи банана
1 шепа запечени овесени ядки (или филирани бадеми)

за карамеловия сос
1 ч.ч. захар
2 с.л. вода

200 мл. млечна сметана (36%)


Приготвяне

Застиламе с хартия за печене дъното на тортена форма с падащи стени, след което стягаме основата с пръстена ѝ.
Смиламе бисквитите в блендер, след което ги заливаме с разтопеното масло. Разбъркваме добре до образуването на хомогенна маса, наподобяваща трохи. Насипваме ги в подготвената форма и с помощта на лъжица разнасяме равномерно навсякъде, като се стараем с притискане да извадим въздуха. Задигаме по стените на формата и борд с височина около 3-4 см.
Подравняваме контура му и изпичаме така оформената основа в предварително загрята на 180° за 7-8 минути.
Изваждаме и оставяме настрана да се охлади напълно.

Междувременно си приготвяме крема.
В подходяща по големина касеролка размесваме добре брашното, захарта и солта.
Доливаме млякото, хомогенизираме сместа и я поставяме на среден огън при постоянно бъркане докато се сгъсти.
В малка купичка разбиваме жълтъците и добавяме при тях малко от млечния крем. Разбъркваме и изливаме в останалия. Ако яйцата не са доказано пресни, връщаме крема за още минутка–две на котлона като не забравяме да бъркаме!
Отвеждаме настрана.
В по-голяма касеролка или тенджерка разбиваме крема сиренето до пухкав крем. Добавяме Маскарпонето, като разбиваме до гладкост, без да прекаляваме, само колкото да се смесят сирената.
Сега добавяме млечния крем, ванилията и разтопения желатин и добре размесваме получената пухкава маса.

Нарязваме бананите на кръгчета.
Върху охладената основа на кейка наливаме 1/3 от крема, отгоре подреждаме банановите колелца и заливаме с другите 2/3 крем. Заравняваме повърхността и тръскваме десетина пъти формата в плота, за да се освободят евентуални въздушни мехурчета.
Прибираме чийза в хладилника за една нощ.
На другия ден слагаме в сух тиган с не залепващо покритие овесените ядки и на среден огън, при постоянно бъркане с дървена лопатка ги запичаме до красив златист загар.
Веднага ги прехвърляме върху кухненска хартия да се охладят.
С тях поръсваме кейка, а отгоре му подреждаме бананови колелца.

Преди да поднесем чийзкейка го напръскваме с карамелов сос.

За него слагаме захарта в алпаков тиган (поне на мен в него ми е най-удобно да правя карамел), поливаме с водата и поставяме на тих огън без да бъркаме. Когато захарта започне да се топи навсякъде, само леко завъртаме тигана и пак го оставяме на котлона за да се разтопи всичката захар. Едва тогава разбъркваме с дървена лъжица (с по-дълга дръжка) докато цвета стане красиво златист или светло кафяв и внимателно наливаме наведнъж всичката сметана.
Внимавайте да не се изгорите!!!
Първоначално карамелът ще се втвърди, сметаната ще надига мехури и ще се пени, но това не бива да ни притеснява! Бъркаме непрекъснато, докато карамелът поеме сметаната и се превърне в хубав, гъст сос.

С помощта на същата лъжица напръскваме чийзкейка, а останалото наливаме в сосиера и поднасяме.


Ако си падате по бананови сладкиши, по чийзкейк или харесвате карамелов вкус, опитайте този разкош! Ще се разтопите от блаженство!

Дани, сърдечно ти благодаря за това сладко изкушение, мила! 


22 коментара:

  1. Ирме, снимките ти са чудесни!
    И добро допълнение за крема,в случай
    че нямаме достатъчно крема сирене!
    А и идеята за карамеловия топинг ми хареса!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дани!
      Имах една кутийка Маскарпоне и реших да я вложа в кейка. Чудесен крем се получи - лек и ефирен. Остана малко, та го замразих в една чашка, утре и сладолед ще имам. :)
      Сега е ред на телешкото с шоколада.
      Поздрави и усмивки от мен!

      Изтриване
  2. Направо си се разтопих още докато го гледам :) Чуден е, браво!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Стамен! Радвам се, че ти допада!

      Изтриване
  3. Прекрасен, неустоим и съблазняващ! Снимките са невероятни! Поздрави, Ирме!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, страхотен е, наистина! Благодаря ти, Кате! Да го направиш на твоите юнаци!
      Прегръдки от мен!

      Изтриване
  4. Прекрасен е, Ирма! С удоволствие бих опитала!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще ти хареса много, Ина! Не го пропускай!
      Прегръдки и за теб!

      Изтриване
  5. Ох, май всички сме със слаби ангели... Прекрасен, прекрасен десерт, Ирме! :)
    Прегръдки и да ви е сладко вкъщи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нали? Но и Дани си я бива, де! :))
      Благодаря ти, Гери!
      Голяма прегръдка от мен!

      Изтриване
  6. Усмихвам се аз ... ама това няма да ми помогне :) Все любими продукти и направо ми се отваря апетита Ирме :)
    Изглежда адски съблазнителен този твой чийз! Ще се пробва най вероятно ;)

    ОтговорИзтриване
  7. Не го отлагай много, Дани! Със сигурност ще се влюбиш във вкусът му! :)
    Благодаря ти, мила!
    Прегръдки и много усмивки за теб!

    ОтговорИзтриване
  8. Мниого съблазнителен чийзкейк, Ирме! Направо неустоим, все с вкусни продукти.
    Поздрави и усмивки! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хехе, Хриси няма вече и троха от него, но моите лакомници пак го търсят в хладилника.. :)
      Има много лека и нежна текстура и си мисля и с ягоди да го опитам.
      Благодаря ти, мила!
      Ведър и усмихнат ден от мен! :)

      Изтриване
  9. Перфектния десерт!Красив,съблазнителен и с тези съставки сигурно безумно вкусен...........Прегръдки,Ирме :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много, много е вкусен, Миленка! Още ли не си го пробвала? ;))

      Изтриване
  10. Ирме, съгласна съм за Дани- голям дразнител е, обаче ако няма хора като нея, как ще имаме възможност опитаме такива приказни изкушения :) Само поради една причина не се премествам да живея у тях и тя си я знае коя е ;)
    А твоят вариант е приказка с прекрасния сос и парченцата банани - поздравления от сърце и добър апетит!
    Поздрави сърдечни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дали се досещам за причината? :)
      Благодаря ти, Мария! Радва ме, че ти допада и моята версия!
      Поздрави и от мен, мила!

      Изтриване
  11. Отговори
    1. И обяснимо, защо толкова бързо свърши.:)

      Изтриване
  12. Още веднъж оплакнах око с наслада,Ирме,удивителен чийз си приготвила,как да не се усмихне човек?!Най-усмихнати са били момчетата :) .
    Щастлив месец март!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Роси!
      Усмихнат и вълнуващ да е март и за теб!

      Изтриване