18 февруари 2016 г.

Зимна салата с червено цвекло и кашу

/Winter salad with beetroot and cashews/  


Римляните вярват, че ако мъж и жена ядат от едно и също цвекло, те ще се влюбят.
Един асирийски текст от преди около 800 г.пр.н.е. описва цвеклото, като едно от чудесата на древния сват, растящо в градините на Вавилон.

Всички знаем за полезните свойства на червеното цвекло и многобройните ползи от консумацията му – укрепва сърцето, пречиства кръвта, стимулира черния дроб, бъбреците, жлъчния мехур, далака и червата. Стимулира лимфната и укрепва имунната система, особено при борба с настинки. Повече за безценните му качества може да прочетете тук.
Освен в народната медицина, червеното цвекло има широка употреба и в кулинарията - използва се за супи, салати, сокове, основни ястия, че дори и в десерти. От червено цвекло се получава и разкошен конфитюр.
Днес ви представям една страхотна салата с него, която често приготвям тази зима.

Продукти
/за 3 порции/

1 средно голяма глава червено цвекло
½ средно голяма глава червено зеле
3 стръка пресен лук
200 гр. варена царевица (зърната)
1 голяма шепа кашу

за дресинга
1 с.л. мед
5-6 с.л. зехтин
1 с.л. сусамово олио
2 с.л. малинов оцет (може и тъмен балсамов)
1 к.л. черен пипер
1 к.л. чили на прах (по желание)
1 к.л. сол
1 к.л. смлян розмарин (по желание)

Приготвяне



Измиваме добре цвеклото и без да го белим го слагаме в тенджерка, заливаме с вода и после на среден огън да заври. Варим не повече от 20-25 минутки, след което отвеждаме, отцеждаме и заливаме с ледено студена вода. Там престоява докато приготвим салатката – него ще добавим последно.

През това време си надробяваме зелето на тънко и го слагаме в салатиерата. Добавяме при него наситнения лук, зърната царевица и кашуто.
В бурканче с винтова капачка насипваме съставките за дресинга, добре го затваряме и и разбиваме, докато всичко добре се смеси.
Сега изваждаме цвеклото от водата, подсушаваме леко и го обелваме.
Нарязваме го на дребно, във форми каквито ни харесват -  кубчета или тънки жулиени и добавяме в салатата.
Поливаме с дресинга, разбъркваме и сервираме.

Салатката е много вкусна, а освен това този наситено червен цвят я прави особено привлекателна. Младежът у нас не е фен на цвеклото, но видът ѝ го провокира да опита. 

С продуктите за нея може да импровизирате – може да поръсите със сусам и/или други семена, да добавите морков, някакво сирене или кашкавал. Дори и на месоядите може да угодим като втъкнем в нея няколко навити на розички листа прошуто или друг подобен специалитет.

И една идея:
Може да си варите няколко глави цвекло наведнъж и след като ги отцедите от ледената баня, да ги подсушите добре и затворите в купа с плътен капак. Така може да ги съхранявате в хладилника от 5 дни до седмица и да имате готово, сварено цвекло на мига, в който ви потрябва. Не съм пробвала със замразяване, но мисля, че ще стане.



10 коментара:

  1. Ирме, прекрасна салатка! И си толкова сладкодумна! С удоволствие ще седна на една такава красива чинийка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Бети!
      Настанявай се и да ти е сладко, мила! Много ми е приятна твоята виртуална компания, но още по-приятно би ми била реална такава!
      Поздрави и прегръдки от мен!

      Изтриване
  2. Чудна салатка,Ирма!
    Аз цвеклото вече не варя. Измивам го хубаво, подсушавам. Слагам в найлонов плик, завързвам го. Бодвам плика с игла на няколко места и 15 минути в микровълновата. Става страхотно бързо и цвеклото не поема от водата. Така го оставям да изстине и се бели много лесно.
    Цвеклото използвам доста често. Много вкусно и полезно.
    Уф, кога ли ще се науча да правя такива невероятни снимки като твоите.
    Прегръдки, миличка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аля, микровълновата е вредна много, бе мила... Забравила съм я от доста време, дори се чудя кой ли ден ще излети от нас, че само стои като паметник. В някои рецепти пиша за разтопяване на шоколад в нея, но това е само опция - знам, че много хора все още я ползват, но в интерес на истината аз и шоколада топя на водна баня. За вредите от пластмаси и найлони няма да говоря, защото ще е лицемерно от моя страна - ползвам стреч фолио, в което завивам тесто за някои рецепти.
      Иначе, по сухо цвеклото става на фурна, така го правя, когато ще го ползвам в някои основни ястия.
      Прегръщам те, мила и ти благодаря за комплимента!

      Изтриване
    2. В наше време какво ли не е вредно. :)))
      Понякога увивам измитото и подсушеното цвекло във фолио, всяко отделно и така пека. Също става много добре. Не го ообичам варено заради водата, която попива :)Но за шоколада само на водна баня го правя. Навик :)))
      Прегръщам те миличка!
      Май лятото сме на линия в България. Вече търся билети :)))

      Изтриване
    3. Ее, прекрасна новина от теб! Ще има море, ще има Китен, ще има СРЕЩА!
      Прегръщам те, слънчице и те чакам! :*

      Изтриване
  3. Предизвикателна салата - и на вкус, и на вид!
    Прегръдка, Ирма!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ина!
      Прегръдки и от мен!

      Изтриване
  4. Аха, значи така - храниш половинката от твоето цвекло, такава била тайната на любовта:)Поздрави и за двама ви.
    Ирме, салатката ти ми допадна, и аз обичам салатки с цвекло, понякога дори сурово го стържа, пак ми харесва.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Такава е, Весе! Всичко си делим, дори и цвеклото, нали за това сме си половинки. :)
      Хубава седмица от мен!

      Изтриване