21 май 2015 г.

Хляб без месене

Днес е изключително празничен ден.
По стечение на обстоятелствата в него са се събрали два празника – денят на светите равноапостоли Константин и Елена, който е избран и за празник на родния ми град и Спасовден (винаги в четвъртък и 40 дни след Великден), който пък тази година се пада на същата дата.

Народните чествания на празника св. св.Константин и Елена в България на много места са придружени с нестинарски танци, върху горящи въглени. Танцът е езически, при който танцуващите изпадат в транс. Обичаят е запазен в автентичният си вид само в едно село, в Странджа – село Българи, но се играе на много места като туристическа атракция. И въпреки, че нестинарите танцуват с издигната в ръце икона на светите Константин и Елена, църквата ги нарича обладани от дявола, а танцът им - демонски.

На Спасовден християнските традиции и народните вярвания се преплитат в хорските представи за свети Спас. Според някои той слиза от небето с житен клас в ръка, за да спаси земята и хората от огнените светкавици и гръмотевици на бог Перун. Също така в сряда, преди празника, към света на хората се отправят самодивите, прекрачвайки невидимата граница с отвъдния свят. Идват тук, за да берат росен, да посеят роса над нивите, че да покълнат семената и да дадат плод. Говори се, че ако на Спасовден вали дъжд, годината ще е добра, а реколтата богата. Като допълнение към представите за Спасовден е и вярването, че нощта срещу него е лековита и затова много болни и недъгави отиват да преспиват на росенови поляни. Знае се още, че ако безплодна жена преспи до самодивско цвете (росен), без да бъде видяна от никой, ще зачене рожба. Има обаче още едно условие, което трябва да се спази – тя трябва да е придружена от мъж, с който няма кръвна връзка. Много удобно и хитро, нали? J  Е, може това да е и съпругът ѝ, но шанса да се освободят от „бедата“, когато се усамотят под самодивското цвете е голям. 
"Росенът цъфти само през нощта срещу Спасовден и то за много кратко време - до сутринта листата му започват да капят. На хубаво е ако част от тях паднат върху жената и нейния придружител. Но преди това двамата трябва да подредят трапеза под самодивското цвете - да разпънат червен месал /покривка/, да сложат върху него спасова пита, варена кокошка и бъклица с вино и... разбира се да хапнат и да пийнат. Какво друго се случва, етнографията не уточнява. Знае се само, че към полунощ, те трябва да легнат под росена и да мълчат. Малко преди първи петли, около 2 часа през нощта, двамата трябва да оставят храната под цветето и да хукнат към селото, без да се обръщат назад. Така безплодието остава под росена. Ако жената зачене, то става по магичен начин, по божия промисъл и не се тълкува като прелюбодеяние.“ 
 “Те ти, булка, Спасовден!“  За израза обяснява малко известна еротична, народна приказка, която е част от една ниша на българския фолклор, за която малко се е говорело преди време от неговите изследователи, но е била неразделна част от живота на хората - онази интимната, пиперливата и много забавна. Днес този „срамен“ фолклор е наречен блажен и е събран в сборника на Флорентина Бадаланова - „Фолклорен еротикон“. 
Освен всичко това, Спасовден е и празник на всички хлебари, шофьори, строители, хотелиери и цветари.

Да са живи и здрави всички именици, да им е честито името, да са им богати трапезите и верни приятелите!

И понеже никой не е по-голям от хляба, а и е празник на хлебарите, ви поднасям вкусен, селски хляб, който не се меси и по стара традиция се пече в подник (подница). Е аз го пекох във фурната, в тенджера. Рецептата е стара, колкото хляба (тогава с квас, вместо с днешната мая)– така се е приготвял векове наред, преди техническият прогрес  да ни улесни с днешните готварски печки. И ви уверявам, че е сто пъти по-вкусен от който и да било друг. Разбира се, всеки приготвен от собствените ви ръце ще е най-хубавия и най-вкусния, но в подник, хлябът има различен вкус и аромат. Тайната е в бавното печене в затворен съд и на постоянна температура.
Решението да се ползва тежка тенджера е много сполучливо, а съвременните фурни с възможността да поддържат точно определени и постоянни градуси, спомагат да си докараме оня вкус на хляба, който предците ни са познавали. Ако имате подходящ глинен съд с капак, можете да ползвате и него, но нека гърлото му е „отворено“, че да не се затрудните с изваждането на хляба.


Продукти

800 гр. брашно
1 с.л. сол
600 мл. хладка, до леко топла вода
1 кубче прясна мая (42 гр. или 2 пликчета суха)

Приготвяне

Най напред разтваряме маята в топлата вода и я оставяме за малко настрана да се развие.
В голяма, дълбока купа пресяваме брашното със солта, правим кладенче в средата му и там наливаме разтворената мая. С дървена лъжица бъркаме енергично, докато всичко се смеси добре. Получава се меко и лепкаво тесто (ако е прекалено лепкаво, добавете още съвсем малко брашно), което оставяме покрито за час и половина до два на топло.
После, на обилно набрашнена повърхност го обръщаме и с няколко (3-4) движения го загръщаме, колкото да му придадем форма. Покриваме го със съда, в който е втасвало и го оставяме така, покрито за още половин час.
През това време слагаме голяма и тежка тенджера (чугунена), заедно с капака ѝ във фурната и я пускаме да се загрее на 230°. След като изтече половиният час, внимателно изваждаме тенджерата от фурната и в нея прехвърляме тестото. Ако се е поотпуснало, пак го загръщаме леко. Похлупваме с капака и връщаме във фурната за 30 минути без да отваряме. След това внимателно махаме капака на тенджерата и допичаме хляба за още десетина минути.


Вадим го от фурната и го обръщаме върху скара до пълното му охлаждане. 


Не го режете веднага, колкото и да ви мами ароматът му, защото ще остане влажен, така че се въоръжете с търпение! J


И да ви е сладко!


29 коментара:

  1. И тук да кажа, че е божествен!
    А по повод нестинарските игри в с.Българи
    те винаги се играят на 3 юни, т.е. по стар стил.
    В това село всички празници се празнуват по стар стил.
    Прегръдки,Ирме и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Полезна информация, Дани - значи няма да има нищо загубено и има време да се планира една екскурзия по повода до там. :)
      Благодаря ти, мила! Прегръщам те и аз!

      Изтриване
  2. Прекрасен хляб, Ирме! Бих си отчупила парченце с голямо удоволствие. :)
    Честити ти много празници и хубава вечер. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ако си отчупиш едно, Гери, няма да се усетиш как ще продължиш с още :)
      Благодаря и усмихнат ден от мен!

      Изтриване
  3. Ирме,ей това е най-трудната част,да ти ухае,а да го чакаш да изстива....великолепен хляб,образец!!!Честит ви градски празник!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Направо е геройство, Роси :))))
      Благодаря ти за комплимента! Прегръдки!

      Изтриване
  4. Хайде, да са честити всички именици по света. А колкото до хляба- велик е. Твоят още повече. Отчупвам късче и макар никак да не и е сезона, лютеничката тук ще ми свърши работа. Поздрав, Ирма.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Само да се включа, ако може... За лютеничката аз не признавам сезон, толкова да я обичам! :) Поздрави, Марте!

      Изтриване
    2. О, с лютеничка ще е фантастично, момичета, с домашна! Обаче нямам и сега ми вкарахте муха в главата ;))))
      Благодаря ви! Прегръдки и за вас!

      Изтриване
  5. Много ароматен и с прекрасна коричка хляб!
    Заинтригува ме рецептата и непременно ще направя хляба. Само, че не разбрах през цялото време ли хляба се пече на 230 градуса?
    Поздрави, Ирме!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, Хриси, градусите остават постоянни през цялото време на печене. Опитай го, много ще ти хареса, мила!
      Поздрави и прегръдки от мен!

      Изтриване
  6. Съвършен Ирме! Вдъхновяваш ме :)
    А това което си споделила за празниците ... прочетох с интерес. Прегръдки :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, много ме радваш, слънце! Благодаря ти!
      И не отлагай, а го направи! Ето, в момента съм заложила да втасва един пълнозърнест, който пак ще влезе в същата тенджера след малко. :)
      Поздрави и за теб, с прегръдка!

      Изтриване
  7. Самото съвършенство е това бижу, Ирма! Неустоим, прекрасен, златист и несъмнено изключително вкусен! Прегръдки! ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Еви! Правих и пълнозърнест - хареса ни, но ръженият не ни допадна приготвен така, колкото и да е полезен. Най-вкусен става белият, както и с най-съблазнителен вид.
      Поздрави и прегръдки и за теб!

      Изтриване
  8. О, Ирме, огладнях, въпреки, че вечерях обилно! Страхотен хляб!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Е, никой не е по-голям от хляба, Весе - разбираемо е. :) Благодаря ти, мила!

      Изтриване
  9. Изглежда прекрасно и съм сигурен, че и на вкус е такъв хляба, но дали нещата ще се получат, ако тенджерата не е чугунена? И как да действам, ще съм благодарен ако споделите, защото много искам да го направя утре, че цялото семейство най-накрая се събрахме.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Би трябвало да се получи, защо пък не - важното е съдът (тенджера, разлат гювеч или стъклен съд за печене) да е с капак и да ги нагреете предварително във фурната за половин час. Ако ползвате тенджера, тя не бива да е с бакелитени дръжки, че да не се разтопят от горещината. Ако ползвате гювеч, съобразете формата му и изберете такъв, чийто гърло/отвор да не се стеснява спрямо средната му част - хлябът трябва да може да излезе свободно. Успех и да ви е сладко!

      Изтриване
    2. Стана абсолютно перфектен хляба, много благодаря. Направих го в обикновена тенджера. И понеже много си го хареах, веднага го показвам как се получи. :) Отличнна рецепта!
      http://prikachi.com/images/354/8146354o.jpg

      Изтриване
    3. Браво! Чудесно хлебче е станало! Сега вече може да прескачате този в магазина. :)
      Благодаря за доверието! Поздрави!

      Изтриване
  10. Извинете за невежеството, но съдът с тестото на пода, дъното на фурната ли се поставя или на някакво ниво на решетката? Поздрав!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Зависи каква фурна ползвате - ако е малка (като Раховец, например), сложете скарата на дъното ѝ и върху нея тенджерата. В по-голяма по обем фурна, сложете скарата с тенджерата на 1-во ниво (1/3 от височината ѝ). Чугунената тенджера поема топлината и се загрява равномерно като в случая, играе роля на малка фурна, а капакът задържа изпаряващата се от тестото влага вътре в нея. От гледна точка на безопасност за съда и ръцете ви, е добре, да не е съвсем близо до горния реотан на фурната - хем по-спокойно ще извадите тенджерата както е гореща, хем няма да се "изпича" прекалено емайлът ѝ.
      Поздрави и да ви е сладко!

      Изтриване
    2. Сърдечно благодаря !

      Изтриване
  11. Чудесна рецепта!

    Но червеният фон пречи на спокойното четене. Бихте ли коригирали малко?!

    ОтговорИзтриване
  12. Много много много благодаря за рецептата, днес я пробвах, нямам думи да опиша колко вкусен е този хляб :)

    ОтговорИзтриване
  13. Тенджерата с каква големина трябва да бъде като вместимост (3л,5л..) ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Добре е да е с по-голям обем, за да не опре хлябът при бухване в капака ѝ. Плюс това в голяма тенджера можете да си приготвите както малък, така и по-голям хляб. Моята, която се вижда на снимките по-горе, е 4 литрова и хлябчето идеално я пълни.
      Поздрави!

      Изтриване
  14. Скъпа приятелка ми сподели рецептата и аз и се доверих..останах вкусноочарована..бързо..лесно ... лесно...вкусно и не просто хляб ,а уникален.....благодаряяя за споделената рецепта и стигането и до мен ..

    ОтговорИзтриване