25 май 2015 г.

Палачинкова торта „Балерина“ /Ballerina’s dream/



Балерина, защото много ми напомня балетна пачка. Ballerina’s dream - по обясними причини, но все пак защото колкото е вкусна, колкото и да е лек кремът, толкова е и богата на калории. Не съм от хората, които ще седнат да смятат калории и джаули, но определено и една малка порция засища, а каква наслада доставя, може да разберете само ако си я направите. J

Продукти

за палачинките
6 яйца (домашни най-добре)
1 щ. сол
2 ч.л. захар
2 пликчета ванилова захар
1 л. пресно мляко
3 ч.ч. брашно (или малко повече)
300-400 мл. бяло шампанско (или друго газирано вино/коктейл)
100 гр. краве масло


за крема
1 ½ ч.ч. животинска сметана
1 ½ ч.ч. пълномаслено пресно мляко
½ ч.л. едра сол
6 жълтъка
2/3 ч.ч. захар
150 гр. бял шоколад
500 гр. Маскарпоне

допълнително
500-600 гр. ягоди
1 ч.ч. захар
1 пликче “Gelfix Extra 2:1”
сока на ½ лимон

за поръсване
пудра захар, смесена с 1 пликче ванилова захар

Приготвяне

За крема сваряваме сметаната, млякото и солата в касерола (само докато закъкрят). Махаме я от огъня, покриваме и оставяме 30 минути.
Разбиваме жълтъците и захарта.
Прецеждаме сметановата смес в друга тенджера и я връщаме на слаб огън за кратко.
Добавяме 1 чаша от нея при жълтъците и ги слагаме на бавен огън при постоянно разбиване. Постепенно добавяме на тънка струя и останалата сметана и бъркаме, докато се сгъсти достатъчно, за може да покрие задната част на лъжицата (да се задържа по нея). Разтапяме шоколада на водна баня или в микровълнова фурна и добавяме и него в крема.
Приготвяме си купа с ледено студена вода, слагаме в нея друга и прецеждаме вътре крема. Охлаждаме го като разбъркваме често.
Охладения крем добавяме на порции към леко разбитото сирене Маскарпоне и оставяме в хладилника. 

През това време си приготвиме ягодовото сладко.
За целта слагаме в касерола почистените, измити и разполовени ягоди (ако са малки, горски примерно, оставяме ги цели) и 2-3 с.л. вода.  
2 с.л захар разбъркваме с гелфикса и ги добавяме при ягодите.
Слагяме касеролата на среден огън и когато всичко заври, добавяме останалата захар и лимоновия сок. Варим 3-4 минути, след което отвеждаме настрана да се охлади.

За палачинките разбиваме в голяма купа яйцата със солта, захарта и ванилията. Наливаме пресното мляко и хомогенизираме сместа. Добавяме брашното и с помощта на телена бъркалка забъркваме тесто с гъстотата на кексово. Стараем се да не останат никакви бучици – може да ползваме и миксер, всъщност. Ако се налага коригираме количеството на брашното с лъжица-две.
Сега наливаме на тънка струя и при непрекъснато бъркане шампанското, за да разредим сместа до гъстота на рядка боза – стандартната за палачинково тесто.

За изпържването на палачинките ползваме два тигана с различен диаметър, но и да ползваме един не е фатално. Пържим палачинките на среден до силен огън като мажем тигана с масло преди всяка палачинка.

Тортата сглобяваме като редим върху поднос първо големите палачинки (при положение, че имаме два размера). Поръсваме ръба на всяка обилно с пудра захар(предварително пресята с ваниловата захар). В средата ѝ (на около 1 пръст навътре от външния ръб) намазваме с по лъжица сладко, а отгоре му с 1-2 обилни с.л. от крема. Поставяме следваща палачинка, ръсим с пудра захар, мажем сладко, крем и т.н.

За финал отново поръсваме цялата торта обилно с пудра захар и сервираме.




Изключително вкусна и лесна за приготвяне торта. Опитайте и да ви е сладко!


22 коментара:

  1. Красива торта, а и лесна за изпълнение - с палачинки.
    Много цвят и вкус има в снимките, сладък вкус!
    Поздрави и усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, изглежда да е много сладка, но повярвай ми, вкусът и е лек и деликатен.
      Благодаря ти, Габи! Успешна и усмихната да е и твоята седмица!

      Изтриване
  2. Наистина се е фръцнала като балерина! Изключително много ми хареса, Ирме! Браво!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радва ме това, Йоли :) Благодаря ти, мила!
      Прегръдки от мен!

      Изтриване
  3. Да намина ли Ирме, ще отрежеш ли парченце?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Няма вече, Весе, но ти кажи, че ще дойдеш, да видиш как веднага нова ще направя. :)
      Прегръдки и усмихната седмица!

      Изтриване
  4. Ооооо,и да не беше лесна пак щях да я харесам................
    Прелест!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Миленка!
      Прегръдки и хубава седмица!

      Изтриване
  5. охо, като прочетох съставките на крема, разбрах защо започна да говориш за калории и джаули. Ама пък е неустоима, Ирма. И изглежда точно като пачка на малка балеринка. поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, не са малко калориите, даже хич, Марте, но толкова вкусна стана, че всяка седмица да си хапвам по парченце, няма да ми омръзне. Ама да се навие някой друг да ми изпържи палачинките. :)
      Поздрави и красиво лято от мен!

      Изтриване
  6. Прекрасна Балерина, Ирме! Много е кокетна :))
    Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  7. Невероятна е, Ирме! Изкушението е голямо, ама голямо. Чета рецептата и преглъщам ли преглъщам. Истински разкош от вкусове си сътворила! Голяма прегръдка! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Еви! Радвам се, че ти харесва! :)
      Прегръдка ти давам и аз!

      Изтриване
  8. Ммммммммммммммммммммммммммммммм..... Направо мога да изпадна в транс. :) Ирме, чудесна торта!
    Поздрави. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хехе! Гъби в нея няма, но останалите съставки така са се комбинирали, че колко му е да ти отнесат главата, Гери. :)
      Прегръдка голяма!

      Изтриване
  9. Ирма, голяма изкусителка си ти. Ами какво да кажа.?..Остава само да гледам :)))
    Прегръдки миличка, силни силни :)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не гледай, ами направи една на либето, Аля! :)
      И чакам да си дойдете, та да те гушна и аз! А сега целувки ти пращам!

      Изтриване
  10. Страхотна балерина,Ирме,идва ми да й захапя пачката :)) .Много находчиво заглавие на рецептата,която определено заслужава да се опита с този ефирен крем!Хубав юни с много усмивки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ох, ако знаеш колко трудно се удържах и аз, Роси! Точно като гладна балерина се въртях около нея. ;)))
      Прегръщам те, мила!

      Изтриване
  11. Ама че балеринска торта :) Красавица!
    Топло и по балерински те прегръщам :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наперена красавица при това. :) Благодаря ти, Слънчо!
      А по балерински никога не са ме прегръщали. Хайде идвай насам, че да го усетя какво е! :)

      Изтриване