19 май 2015 г.

Салата с варени яйца и сос "Манго"


Днешното ми предложение е както за диетуващи, така и за тези, които обичат да си угаждат. Салатката, която ви представям е много вкусна, ароматна и свежа! Зеленчуците са само идея – такива, каквито обичаме, каквито имаме в наличност. Ако решите да я изпробвате, може да я обогатите и превърнете в истинско гурме преживяване с добавка на ядливи цветя, семена и ядки. По-важен е сосът – екзотичен, лек и кремообразен, придаващ ѝ сочност, аромат и повече вкус. И един съвет – направете си двойна доза от него, защото е толкова вкусен и пристрастяващ, че има голяма вероятност да го добавяте на каквото се сетите. У нас е предпочитан за потапяне на тънко  нарязани свежи зеленчуци, в салати, в тортили, за пържени картофки, както и за панирани рибни и пилешки късове.

И рецептата:

Продукти

за Манго сос

1 добре узряло манго
1 с.л. лимонов сок
1 с.л. натурално нишесте
½  малка глава лук
3-4 с.л. вода
1 с.л. къри
сол и черен пипер на вкус
2 с.л. зехтин
1 ч.л. оцет Балсамико (тъмен)
Карамел  (светъл, приготвен от 1 с.л. захар и 1 к.ч. сметана)

за салатата
/за 3 порции/

4-5 чери доматчета
1 малка краставица
1 малка чушка (зелена или червена)
1 морковче
3-4 сварени яйца
1 топка Моцарела (125 гр.)
1 ч.л. семена (любими или смес от тях)
1 с.л. едрозърнеста дижонска горчица
няколко листа зелена салата (айсберг, копф, маруля, спанак или рукола)
букетче от няколко клончета свежи подправки (риган, копър, кориандър, босилек)

Приготвяне

на соса

Почистете и наситнете максимално лука. В малка касерола налейте зехтина, добавете лука и загрейте на среден огън. Когато започне да се запържва, добавете водата, похлупете, намалете огъня и задушете до пълното му омекване. После отведете и оставете да се охлади малко.

Карамелизирайте захарта на тих огън до светъл, златист цвят и разредете със сметаната като бъркате непрекъснато. Ако се наложи, долейте още малко.Охладете.

Почистете мангото и извадете месестата му част. Сложете я в каничката на блендера, заедно с подправките, лимоновия сок, оцета, задушения лук, карамела. Разбийте до хомогенна смес. Сега е момента да добавите нишестето като се съобразите с това, колко е рядка сместа - преценете какво да е количеството, имайки предвид, че това, което съм дала е приблизително. Разбийте отново всичко и прехвърлете в подходящ стъклен съд с плътно затваряща се капачка. Съхранявайте в хладилник до седмица.



За салатата, сварете и обелете яйцата.
Измийте старателно всички зеленчуци, подсушете ги и ги надробете. Салатните листа само накъсайте на удобни за консумация парченца и наредете на дъното на салатиера, отгоре подредете яйцата, накъсаната моцарела и зеленчуците. Поръсете със семената, капнете тук-там по малко от горчицата и нахвърляйте листенца от зелените подправки. Полейте със сос Манго и поднесете.




Може да сервирате от соса и отделно, за да си допълвате по желание.
Да ви е сладко!



9 коментара:

  1. Чудесна салта, Ирме!
    Сосът е впечатляващ и много апетитен!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дани!
      Радвам се, че ти харесва!
      Поздрави на теб и морето! :)

      Изтриване
  2. Ирма, толкова вкусно и ароматно! Чудесно, много празнично и красиво!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Е, чак празнична не е салатката, Бети, но гарантирам за вкусът ѝ. ;)
      Благодаря ти, мила!
      Поздрави и хубава, майска вечер!

      Изтриване
  3. Много класа в приготовлението и в сервирането...............
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Лелеее, Миленка, каква висока оценка за една салатка! Благодаря! Много е вкусна, мила, но каква класа тук видя?! :)))
      Виж, сосчето е много приятно и ти го препоръчвам горещо. :).
      Целувки!

      Изтриване
  4. Мм, звучи обещаващо. А дали мога да си го затворя и ползвам дълго този сос, демек стерилизирам?
    Поздрави ,Ирма.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не виждам защо да не може, Марте. Едно 5 минутно варене, за капачка дето се вика, няма да промени вкуса, но не знам как ще подейства на цвета. Досега само малки дози съм правила (веднъж само тройна) и все в хладилника съхранявам. Опитай и кажи после! :)

      Изтриване
  5. Колоритно и свежо, апетитно и елегантно предложение, Ирма,
    много ми допада, а сосът - звучи страхотно.
    Благодаря, поздрави за теб и хубави майски празници!

    ОтговорИзтриване