4 март 2014 г.

Боб Гулаш

Още една рецепта от унгарската традиционна кухня, вариация на гулаша, но приготвена с боб. 
Ако трябва да съм по-точна, трябва да кажа, че това ястие е характерно за Трансилвания – област, за която и днес се водят спорове между Унгария и Румъния (територия й някога е била в границите на Унгарското кралство, Австро-Унгария, а днес принадлежи на Румъния и е населена с потомствени румънци, унгарци, българи, германци, сърби, молдовци и др.). Ясно защо рецептата за този гулаш е широко застъпена и в двете страни, но като че ли повече в Румъния, където се представя като традиционен специалитет в почти всички ресторанти, наред с мамалигата. Не искам да влизам в спорове, но от баба знам, че боб гулаш е вариант на гулаша и си е унгарска рецепта, а кой от кого я е взаимствал, няма никакво значение. Важното е, че е вкусен и можете да му се насладите на всяка крачка и в двете страни. Често се готви гъст и се сервира в издълбана като паничка селска питка, обилно поръсен с магданоз. Много е атрактивно.

Както съм казвала вече, за гулаша се ползва месо богато на колаген, който стяга ястието и при изстиване то леко се желира. Затова и тук, в тази рецепта месото е именно такова – джолан (пушен, но се срещат и рецепти със суров) с кожа или без. Още една съществена разлика от оригиналния гулаш е, че тук не се ползва ким, който пък е задължителен за онази рецепта. Опитвала съм боб гулаш и с добавка на гъби – добре му стояха.  Готви се бавно, на слаб огън и накрая се получава богато, вкусно и засищащо ястие, сгряващо, даващо сила и енергия през студените зимни месеци. И понеже се застуди и сега му е времето, бързам да го представя на вниманието ви.



Продукти
/за 4 порции/

300 гр. едър бял боб от плоския (може и среден)
80-100 гр. пушена сланина (мас)
1 малка люта червена чушка, надробена (може да я заместите и със сладка)
1 малка глава лук
1 скилидка чесън
1-2 с.л. препечено брашно
1 к.л. червен пипер
сол и черен пипер
4 дебърцини (тънки наденички)
1 подкова домашен суджук
1 пушен джолан (или 2, според едрината им и вашето желание)

Приготвяне:

Измиваме и оставяме от вечерта боба да кисне във вода (10-12 часа) След това го прецеждаме, наливаме нова вода, сваряваме го, изцеждаме и връщаме в тенджерата. Ако имаме глинено гърне ползваме него.
Отделно, в загрят тиган и на среден огън пускаме за кратко пушената сланина, колкото да пусне мазнина и я изваждаме с решетъчна лъжица.
В мазнината запържваме ситно надробените чушка, лук и чесън за кратко, прибавяме брашното, а малко след това, настрани от огъня и червения пипер. Разбъркваме бързо и всичко това изсипваме при изцедения боб. Доливаме 2 литра гореща вода, посоляваме, подправяме с малко черен пипер и разбъркваме.
Варим на слаб огън, като от време на време разклащаме. Когато заври, прибавяме дебърцините, суджука и пушените джоланиможе да ги оставите цели (трябва да са четен брой) или да ги нарежете на парченца с размер по ваше усмотрение (аз почти винаги ги наситнявам доста, явно ми е останало като навик от времето, когато децата бяха малки и бутаха това-онова из чиниите). Ври до готовност на месото. Ако ви допада по-гъсто ястие, може да удължите времето, докато се изпари повечко от течността или да прехвърлите съда във фурната да се запече.

Ястието може да се приготви изцяло във фурна, а месата могат да се запекат на скара за кратко, преди да се добавят при боба. 
Предлагам към този гулаш да опитате и една проста, но вкусна салата от надробен на едро стар лук (червен по възможност), поръсен с черен пипер и много магданоз, полят с малко олио и ябълков оцет. Комбинацията е убийствена. :)



В България също се готви боб с месо като в различните краища на страната рецептите се различават по съдържанието, а и технологията не винаги е еднаква. И все пак се получава винаги вкусно и питателно ястие. Характерно за нашата семейна кухня е и приготвянето на боб с осолено свинско месо, задължително с кокал, затова в качето при сланината подреждаме джоланите и няколко кокала с оставено по тях месо, именно за приготвяне на такава гозба. 

Ако ви се струва интересна и примамлива днешната ми рецепта, ще се радвам да опитате да сготвите боб гулаш. И не забравяйте червеното вино!

Да ви е сладко!   :)

10 коментара:

  1. У дома сме големи почитатели на гулаша и непременно ще опитаме и тази рецепта :)
    Благодаря, Ирма!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вярвам, че и моят вариант ще ви допадне, Зори! Ще се радвам да споделиш мнение след това! :)
      Прегръдка и усмихнат ден!

      Изтриване
  2. Ирма, интересна и богата на вкусове и аромати рецепта! У дома бобът най-често се готви без месо, но понякога с колбас или (останало от баща ми) - с пушени ребра. Рецептата ти е супер!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, бобът е вкусен всякак, Ина и ние също често го готвим постен, но когато искаме да е малко по-така, тогава е на гулаш. Благодаря ти за милият коментар!
      Прегръдка от мен и хубав четвъртък!

      Изтриване
  3. Няма как да си го сготвя или по-скоро си нямам вяра, че ще се справя, та ще умирам сега по снимките ти, Ирме... Голяма вкусотия, голяма! :) А за салатата с лук не бях и чувала. Ням ли да изгори това небцето?
    Поздрави сърдечни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А, щом имаш желание, няма начин да не е получи, Гери - не е нещо сложно :) И пак подчертавам, че е много вкусно и обичаш ли боб, си струва да го опиташ! А така приготвена лучената салата е страхотна, колкото и "проста" да изглежда и няма да изгори небцето, спокойно. От солта лютивината намалява, а магданоза смекчава лученият вкус. Остава само насладата. Плюс това, червеният лук се води салатен и е така да се каже "мек", няма го оня силен и натрапчив аромат на жълтия.
      Благодаря ти, мила! Прекрасен ден!

      Изтриване
  4. Вкъщи е на почит, а твоят изглежда фантастично, Ирма! Прегръдка! ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Еви! :)
      Успешен ден и хубава вечер!

      Изтриване
  5. Ако още малко се застоя в блога ти и ще ме подгони глада рано рано :) Вкусотия след вкусотия Ирме!
    Само къде ще намеря домашен суджук се питам? ... отдавна съм забравила вкусът му :(
    Хубав и усмихнат ден от мен :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Давай адрес да ти пращам тогава, само кажи пиперосан ли харесваш или не! :)
      Дани, при вас има страхотни на вкус суджуци, макар и от магазина, така че спокойно можеш да избереш някой по вкус. Ако е пикантен, още по-добре. И... много се радвам, че съм отворила апетита ти рано, рано! ;)
      Благодаря ти за хубавите думи, мила! Прегръдка имаш от мен!

      Изтриване