17 февруари 2014 г.

Как съмнението ни прави смели

и рецепта за Сьомга филе на грил


След последния път, когато хапнах сьомга получих кожен проблем. Не знам дали имаше връзка с рибата, не ходих на лекар, защото се прояви късно вечерта и до сутринта вече не можех да търпя дреха на гърба си, та излизането ми бе невъзможно. И понеже не можех да спя, а и съм много упорита, да не кажа инат, изчетох де що намерих медицинска литература по темата, сверих научните знания със симптомите си и слава Богу, на сутринта съпругът ми купи правилните лекарства, благодарение на които за ден-два се оправих напълно. Съвсем съм наясно, че ситуацията не бе за пренебрегване и можеше да се развие в друга посока, но за момента прецених и действах на своя глава. Остана обаче в мен съмнението, че всичко това бе реакция на организма ми към сьомгата. И друг път съм консумирала тази риба, не съм имала проблеми с нея, но кой знае – понякога се случват неочаквани неща с нас. Може би съм развила непоносимост към нея и за жалост, вече няма да мога да й се наслаждавам. Или пък рибката е била „нахранена“ с нещо? Но едва ли – само аз отчетох кожен проблем.
И понеже всичко това са само предположения без доказателства, а тази риба много ми харесва, реших да си направя повторен тест на организма. Нямах намерение да се отказвам заради някакви си съмнения - смело, а може би и глупаво от моя страна! Бях се заредила с килограм нежно, с почти портокалов цвят сьомгово филе и идея за по-различното му поднасяне, та се заех с голям ентусиазъм. Е, получи се много вкусен обяд и за мой късмет и успокоение всичко мина добре, което ще рече, че съм здрава, нямам алергия към сьомга и мога да си я ям спокойно и на воля. :)
А какво бе по-различното в една грилована сьомга ли? Гарнитурата. Пикантно портокалово чътни. Чътнито (chutney) е индийска гарнитура/ястие, което наподобява лютеница, но с тази разлика, че се ползват за направата му освен зеленчуци и плодове. Може да са само плодове, но те присъстват задължително в рецептите  за него.  Не е мармалад, сладко или конфитюр. Чътнито е нещо уникално като вкус, много приятно, НО и лютиво. Трябва да пари доста, за да е истинско чътни. Е, на който не му понася само може да съжалява, защото вкусът му е неповторим, независимо с какви плодове ще е приготвено. От друга страна защо пък да се лишава човек от това удоволствие? Именно по тази логика моето чътни направих с балансирана пиперливост. Обичам люта храна, но толкова люто, колкото би трябвало да бъде и аз не мога да понеса.

От мен е рецептата и снимка за доказателство, от вас решението дали да ми се доверите и да пробвате ;) И така, заповядайте на вкусен обяд с...


Гриловано сьомга филе с портокалово чътни




Продукти
/за 3 порции/


600 гр. филе от сьомга (3 х 200 гр.)
сол и черен пипер на вкус
4-5 с.л. зехтин
30 гр. масло
половин лимон

за портокаловото чътни
60 гр. масло
1 с.л. зехтин
1 скилидка чесън
1 червена люта чушка (може и суха)
3 портокала
½ к.л. рендосан джинджифил
щипка  бял пипер

Приготвяне

Почистете кожата на филето от люспите.
Ако филето е цяло парче го разделете на три части по 200 гр. Посолете го нежно със сол и черен пипер и го оставете настрана докато загреете скарата. Може успешно да ползвате и грил тиган, като го загреете на среден огън. Когато е готово, намажете грила с маслото, а рибните филета със зехтин, поръсете с малко лимонов сок и ги поставете на нагорещената повърхност, с кожата на горе да се запекат, след което обърнете. Печете от всяка страна за по 3 минути, извадете върху кухненска хартия и приберете във фурната на топло.

За портокаловото чътни сложете в тиган с не залепващо покритие маслото на среден огън да се разтопи. Добавете пресованата скилидка чесън, наситнената люта чушка , кората и сока на 1 портокал, който преди това добре сте измили и подсушили. Разбъркайте. Обелете добре останалите два  портокала,  почистете ги от повърхностните ципи и ги надробете на кубчета.  Сложете и тях в тигана, добавете настърганият джинджифил, белият пипер и разбъркайте отново. Оставете чътнито да къкри докато течността се редуцира наполовина.

Сервирайте филетата в затоплени чинии като гарнирате с леко отцеденото чътни. По желание може да ги полеете с орехово чеснов сос и да поръсите с малко наситнено чили.

За соса:
Смелете ½ ч.ч. орехови ядки на ситно, добавете им ½ ч.ч. майонеза, 1 ч.л. мека горчица, ½ глава печен чесън  и ½ ч.ч. квасена сметана. Разбъркайте всичко добре да се хомогенизира и подправете с малко сол при необходимост.
Аз прибавих и останалият от прецеденото чътни портокалов сос. Получи се вълшебен вкус. 



Зелената  салата и бялото вино са препоръчителни!  :)

Да ви е сладко!

25 коментара:

  1. Ирме, обичам чътни и правя от различни продукти!
    С червено цвекло и портокали, със сини сливи...
    Любопитна съм и ще опитам твоето!
    Хубава седмица от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вярвам любопитството ще ти донесе очакваната наслада, Дани!
      Хубава вечер от мен! И прегръдка, разбира се! ;)

      Изтриване
  2. Ех,Ирме,толкова е благодатна за готвене и хапване тази риба,обаче пусто не ни ляга на небцето и това си е.
    Иначе за красиво-няма спор,и при теб е така-нахраних окото с багри,а чътнито звучи чудесна!
    Пожелавам успешна,слънчева и усмихната нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, опитай с патешко, щом като със сьомгата не сте приятели! Знаеш класиката "Патица с портокали" - с чътнито ще се гушнат като влюбени. ;))
      Прекрасна да е и твоята седмица, мила! Поздрави!

      Изтриване
  3. Ох, Снеже! Къде ги измисляш такива интересни и вкусни ястия?! :)
    Изглежда божествено, а по съставките мога да съдя за вкуса!
    Слънчева седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ина, рокля или пижама да си поискам? ;))
      Благодаря ти за хубавите думи, мила! А ти опитай!
      Прегръдка и много усмивки от мен!

      Изтриване
  4. Изцяло ти се доверявам за рецептата и бих похапнала с удоволствие! Страхотна рецепта, Ирма. Радвам се, че проблемът е бил само моментен и че в действителност нямаш алергии към този деликатес. Прекрасна нова седмица, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, бонбонче! А на тебе да ти е вкусно!
      Прегръдка и слънчево настроение от мен!

      Изтриване
  5. Сьомгата е и моята любима риба :) Добре, че си се престрашила пак да се пробваш с нея, че щеше да е жалко да я откажеш само на догадки... Вкусна рецепта предлагаш! И чътнито, и соса към рибката ми допадат!
    Слънчева и хармонична седмица ти желая :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Таня!
      Наистина е много вкусна комбинацията от сьомга и тези леко пиперливи портокалчета. Сега се замислям с едно раче дали ще се харесат ;))
      Поздрави и прегръдки за тебе, мила!

      Изтриване
  6. страхотия :) и аз много обичам сьомга :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нали? Знам, че с теб сме една порода, Зори. ;) Ще се радвам да опиташ и да ти се услади!
      Прегръдка голяма от мен! И много усмивки, де! :)

      Изтриване
  7. Ирме, само смелите оцеляват, нали знаеш! Браво за смелостта! Може би е малко безрасъдно, ама и аз бих реагирала по същия начин... И ето прекрасният резултат - много, много вкусно си сготивла отново. Сърдечни поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, така е! Е, не пречеше да подходя малко по-внимателно, но ... слава Богу всичко е наред, че и вкусно си хапнахме. ;) Благодаря ти за похвалата, мила!
      Поздрави и от мен и пожелание за слънце и любов!

      Изтриване
    2. Сега видях колко съм огладняла и как съм изяла една буква...
      БезраЗсъдно - извинявам се за грешката...

      Изтриване
  8. Как съм пропуснала това разкошно предложение, Ирме,
    много обичам риба, и сьомга естествено, а портокаловото чътни е страхотно...
    Благодаря за чудесната рецепта, сърдечни поздрави и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Драго ми е, че ти допада идеята, Дианка! Благодаря ти!
      Топла и уютна вечер от мен! Поздрави!

      Изтриване
  9. Добре, че всичко се е разминало . Интересно чътни, ще си направя някой ден. Определено е внесло колорит и екзотичност в тази северна риба :)
    На мен любимото ми е с манго и лайм.
    Прегръдки и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И с манго е вкусно, да Бети. Но опитай и с портокала, страхотно е! :)
      Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  10. Ирме, милата тя, е как се обрина така? :) Много се радвам, че не е било от невероятно вкусната сьомга. Така красиво си ни я поднесла. Иде ми да се присегна :) Чътнито незнам дали ще ми е по вкуса, но цосът звучи божествено с орехите. Непременно ще го пробвам следващия път. Прегръдки

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, това беше отдавна, Ани, в началото на есента и почти вярвах, че е от една сьомгова пастърва, но за късмет не се повтори. За чътнито... може би не си любител на лютото и странните му комбинации с плодове или шоколад, но ако обичаш да експериментираш, определено го пробвай - много е приятно. Дори съпругът ми, който е привърженик на традиционната българска кухня го опита този път и си хапна блажено. Ще се радвам да ти хареса!
      Прегръдка и прекрасна седмица!

      Изтриване
  11. Тази риба ми е толкова вкусна, но някак ми тежнее- мога да яз малко от нея, но пак е нещо. Няма да подмина и този вариант, ще се прежаля, нека ми е тежко;)
    Хубава вечер, Ирма, а чътнито ме заинтригува!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марте, за първи път попадам на човек, който да определя сьомгата точно като мен - обичам я, вкусна ми е, но и тези 200 грама ми дойдоха множко. Виж, една малка пъстърва е друго нещо. Дори мазната скумрия не ми дотежава толкова, а най-лека ми идва треската. Но пък тази рецепта си струва опита, дори с по-малко по размер филенце и повечко от чътнито ;)) Вярвам и ще се радвам да ти се услади!
      Поздрав и хубава, нова седмица от мен!

      Изтриване