4 декември 2013 г.

За споделените чувства и едни Бутер тарталети с ябълка

Коледно ми е! И за разлика от други години сравнително отрано започнах да стягам празника. Помотавам се по магазините по дълго от обикновено, приготвих някои от подаръците, менюто ми за почти целия месец е готово (това не се бе случвало от поне 10 години) и даже намерих време да се заиграя и с коледната декорация. Споделих с приятелка за особената ми енергия, придошла сякаш като пролетна река и получих предложение за бизнес. :)  А, не, това няма как да стане! Аз от такива неща не разбирам, а енергията както е дошла, така може и да заспи. При мен това никак не е изключено. Но желанието ми за даване и споделяне е толкова силно, че не мисля, че скоро ще ме остави. В тази посока на мисли, може би декември е месецът, в който най-много се споделя. Дали заради студените, къси дни, скучни в своята сивота, дали заради предпразничната еуфория подканяща ни отрано към приготовления, пазаруване и безделничене, дали просто заради онова характерно за времето пламъче в сърцата, търсим близки по душа, с които да уплътним някой свободен час на сладка приказка и чаша горещ шоколад, да се посмеем заедно, да споделим.

Такива мисли ме налегнаха днес, след като опитах нетърпеливо една бройка от десерта за деня. Нали всеки готвач или сладкар трябва да тества произведението си, преди да го предложи на публиката? ;) Та, така и аз – гризвам, примлясквам сладко и не усещам кога свърши! Не съм го глътнала лакомо на три залъка, просто изгубих представа за времето. Ей така, седя си сама в кухнята и се кефя. Егоистично, нали? Да, понякога сме големи егоисти, но пак се намират оправдателни причини, както в момента на моето въздигане в облаците с една невероятно вкусна тарталета в ръка. Но щом свърши, съвестта ми веднага проговори и ме навика, накара ме да си мисля ей такива неща и да поискам да ви ги споделя веднага. И така, само няколко часа след отлежаване на идеята, след като вече няма и следа от изкусителните въртележки, ги споделям и с вас. А вие опитайте и ми кажете егоистично ли е да им се наслаждавате, без да мислите за каквото и да било друго :)) 

Бутер  тарталети с ябълка


Продукти
/за 9 броя/

1 пакет бутер тесто (400 гр.)
3 сладки малки ябълки
1 с.л.(пълна) меко масло
½ ч.ч. ситно смлени орехи
1 с.л. пудра захар

за намазване

1 яйце
1 ч.л. (равна) пудра захар

отделно
квасена сметана или ванилов сладолед за гарниране

Приготвяне

Най-напред си смелете в блендер ядките със супената лъжица пудра захар. Добавете мекото масло и с няколко пулсации направете крем.

Сега разбийте яйцето с чаена лъжичка пудра захар.

Измийте и почистете ябълките от сърцевината им, след което ги разполовете и старателно нарежете на тънки лунички с дебелина около 2 мм.

Включете фурната да се загрява на 220°
Разточете бутер тестото върху набрашнена повърхност на кора с дебелина 5 мм и изрежете кръгове с диаметър 10 см.
Наредете ги в тава, застлана с хартия за печене. Леко ги намажете с рабитото яйце и върху всяко кръгче сложете по пълна чаена лъжичка от ореховият крем. Разстелете го равномерно по цялата повърхност. 


Отгоре наредете резенчетата ябълка. Намажете ги внимателно с разбито яйце и поръсете с кристална захар*


* Захарта може да е бяла, тръстикова, кафява Мусковадо, ванилова или смесена с канела – това е вече въпрос на лично предпочитание и вкус. Аз ползвах био тръстикова захар.


Печете тарталетките на средно ниво във фурната, за около 15 минутки или докато добре се зачервят отвсякъде.

Поднесете топли с топка квасена сметана или ванилов сладолед. 


Разрешено е да им се насладите бързо и егоистично, но... с близките си хора. Гарантирам ви, че най-малкото ще ви заобичат повече! ;)






24 коментара:

  1. Фантастична тарталетка, а така добре те разбирам за бликналата енергия и бързата възможност да секне, но не ти го пожелавам, а напротив, да запазиш ентусиазма и ръчкащото към нови идеи духче! Прегръдки и хубава вечер! А за вече готовите подаръци направо ти завиждам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Иглика! Духчето го подхранвам всеки ден по малко, да не се измори и да заспи ;)
      Прегръдки, много усмивки и празнично настроение!

      Изтриване
  2. Просто са приказни, Ирме... Определено си заслужава малко егоизъм за толкова голяма вкусотия. :)
    Ама се чудя нещо... Аз ли не намирам къде е описан този орехов крем, или си го пропуснала...
    Сърдечни поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Първото изречение по приготвянето касае именно кремчето, Гери.
      Благодаря ти, мила! Поздрави и прегръдки!

      Изтриване
  3. Красота си сътворила, Ирма! При мен отдавна настроението е коледно и се възползвам с пълна сила от вдъхновението. Прегръдка! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Твоето вдъхновение е за пример, Еви! Благодаря ти, мила!
      Прегръдка имаш и от мен!

      Изтриване
  4. Отговори
    1. Ехе, Зори, намерили сме се, да знаеш! :))
      Пращам ти Мерси!

      Изтриване
  5. Е ... че то колко са 9 тарталетки Ирме? Докато усетиш вкусът им и ги няма :)
    Много са ти красивички ... чудесни са*, че и бързичко стават!
    Благодаря за хубавото настроение мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така си е, Слънчо! Но пък не са малки, де - цели 10 см. ;)
      Празнично настроение и много усмивки ти желая! Поздрави!

      Изтриване
  6. Ирме, и аз с такава тарталетка ще се захласна...
    Чудесни са!
    Мен все още не ме е обхванала музата за празника!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще те хване, Дани! Хайде да помислим за нещо шоколадово, за приятели и огън в очите! :)
      Прегръщам те, мила! И благодаря!

      Изтриване
  7. Ух и на мен ми се доядоха сега.Чудни са и със сигурност ще ги направя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Няма да сбъркаш, Ани, не ги отлагай! :)
      Поздрави и усмивки!

      Изтриване
    2. Не знам за тарталетите Ирме, но благородно ти завидях за ентусиазма и времето да декорираш, готвиш, купуваш подаръци, че чак и предварително меню...Прегръдка. Аз напоследъка дори нямам време през деня да помисля, като се прибера вечерта какво ще приготвям...дори снощи сколасах в 11:30 да чистя шаран за 6-ти. Но слава богу ще имаме доста почивни дни, хайде прескочи към София тогава на по кафенце. Толкова ми е хубаво да влизам тук - копнах си всичките ти вкусоти, заедно с анонсите, да си ги чета и наслаждавам на спокойствие!
      А ако вземеш да публикуваш месечното меню - цена няма да имаш - за такива като мене явно неорганизирани(а уж имам претенции за обратното) личности :)

      Изтриване
    3. Не ми завиждай, Весе! :) За първи път от много години съм по-организирана и толкова ентусиазирана, че да се справя с всичко. В последните дни ме атакуват отвсякъде с въпроси къде ходя по цял ден и какво правя, та не ме засичат никъде в нета, а виновникът за всичко е този ентусиазъм, обзел ме напоследък и форсиращ ме да правя и неща, с които отдавна бях забравила да се занимавам. Но ми е добре, признавам и вечер си лягам също като тебе уморена, но спя спокойно и сънувам прекрасни сънища ;) Прави са старите хора като казват, че разнообразието е лекува :))
      Благодаря ти за комплиментите, мила! :* Менюто мога да ти пратя на лични, ако все още държиш на това ;)))) А за София, направо ме е срам, но какво да правя като ти си все на работа до късно, а аз там не оставам с приспиване... Живот и здраве, все някой път ще излезе случай за среща, няма начин да не стане! Ти помисли за хубав терен, с много зеленина. :)
      Прегръдки от мен и пожелание за усмивки и много празнично настроение!

      Изтриване
  8. Ох, Ирма, Ирма, нямаш спирка :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А, Насе, имам, бе мила! Не публикувам всеки ден, нали? ;)
      Хубав ден! И поздрави! :)

      Изтриване
  9. Ау, Ирма, какви красиви тарталетки! Обичам комбинацията на ябълки и бутер и съм правила няколко варианта, но такова чудо виждам май за пръв път! Голяма красота! И уводът ти е страхотен:)! Усмихна утрото! Прегръдки и Честит Никулден, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Катенце! :)
      Пожеланието ти се сбъдна, значи е било от сърце ;)) - утрото ми е особено усмихнато.
      Прегръдки имаш, мила и пожелание за щастлив и успешен ден!

      Изтриване
  10. Ирме,много се радвам,че звучиш така ведро и че празника те вълнува от рано!
    Обаче с това меню за месеца направо ме разби ,верно ли?
    Аз от обяд до вечеря не мога да съм сигурна какво ще е на финала .
    Намислям едно,в магазина изниква второ,приготвям трето и така. :)
    Тарталетките са напълно приспиващи всяка гузна съвест,моята би изпаднала в тотален амок и би се съвзела едва след две,три ( най-малко) :)
    Много ароматни и сочни с тези ябълкови въртележки!
    Прегръдка от мен!Пожелавам творчеството и мерака да са все така на ниво!

    ОтговорИзтриване
  11. Хе-хе, Роси, менюто и аз често променям в движение, но общо взето се старая да го следвам, а и така ми е по-лесно с тези моите двама капризи. Няма друг начин да ги контролирам, иначе ще ме побъркат. Някога, в по-младите ми години постоянно бяхме с меню и даже децата се включваха в определянето му - гледах да редувам постни с месни специалитети, винаги да има някаква супа и по-рядко пържено, което веднага се компенсираше с два дни манджа с лъжица ;)))) Ако единият ден е по вкуса на някого, на другия той ще яде без да мрънка. Така е, когато имаш все капризи, с различен вкус в една къща. Не знам какво ме накара да се откажа от тази си практика, но определено ми беше по-лесно тогава. Този месец, след години пауза, си направих отново и до сега само разместих деня на рибата с един по-рано, другото върви по план. Честно казано, струва си, ако фамилията е голяма или ангажиментите са в повече. Да не говорим как укротява опърничави на масата. ;)
    Благодаря за хубавите пожелания! Прегръдка ти връщам и аз, мила!
    А ти направи тарталетките - ще очароват и небцето ти! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ирме,и у дома всеки е с капризите и предпочитанията си,но установих,че много неща само на думи ги декларират в графа "не обичам" ,а като направя се изяжда.
      Въпреки това пак имаме доста различия и аз като теб понякога готвя за мен едно,за тях-друго.
      Какво да ги правиш,късметлии са с такива като нас,угаждащи домакини.
      Много успешна да ти е новата седмица! :)

      Изтриване
  12. Ирма и при мен напук на студа, декември ми е много енергичен, споделен, красив и носещ емоции месец- но няма нищо чудно- идва Коледа! А коледния дух прави чудеса с хората...:))Много ми харесват снежинките ти! толкова нежни и как приятно си ги наредила....Атмосферата, която си създала за представяне на тарталетите е приказна и много уютна! много обичам ябълки, карета и тарталети!
    Прегръдка мила Ирма!

    ОтговорИзтриване