6 декември 2013 г.

Пъстърва за Никулден

 Две рецепти – пържена и печена

Никулден е православен празник и носи името на светеца Николай, което  означава "Побеждаващ" и се почита като покровител на рибарите. Според народно-християнския мит при подялбата на света на него се паднали водите – океаните и моретата, реките и езерата. Властник на целия подводен свят - рибите и водните демони, както и управител на морските стихии.  Според народните вярвания Свети Никола носи първия сняг - разтърсва дългата си бяла брада и от нея се изсипват първите снежинки. Има такава поговорка: "Днес му е денят, утре му е снегът". На Никулден се правят предсказания за времето и бъдещата реколта. Свети Никола ( в римската митология Нептун, в старогръцката Посейдон и християнският първообраз на дядо Коледа) се смята покровител на семейството и рода, пазител на дома, имота и стоката.
По традиция на днешния празник се яде риба и то не каква да е, а такава, чието тяло е покрито с люспи. Обикновено шаран, тъй като според поверието шаранът е "слуга” на Свети Никола. Веднъж, когато светецът плувал с лодката си в морето, силни вълни пропукали пода й. Свети Никола хванал един шаран и с него запушил пукнатината. Така спасил от удавяне своите спътници. Затова има обичай да се жертва шаран в чест на светеца. На този ден всеки трябва да си хапне риба, а костите й не се изхвърлят – изгарят се, закопават се в земята или се пускат в реката. Вярването е, че по този начин ще се опази и умножи плодородието и семейното благополучие. Костта от главата на шарана, тази която има форма на кръст, старите баби зашивали на шапките на внуците, за да ги пази от зли сили, уроки и болести.На празника, освен риба на трапезата трябва да има и постни ястия, царевица, жито, боб и обредна питка.

Ние нямаме във фамилията именници на Никулден и почти никога не съм спазвала традицията да се яде риба на този ден. Е, случвало се е, но не е било ритуално  хапване. Тази година се случи така, че рибката я приготвих предния ден, не беше шаран, че не ни харесва, а пъстърва (и тя има люспи), но ако някой поиска днес отново, няма да откажа. :)

На вас ще предложа две рецепти с такава рибка, а ако си харесате някоя и я направите, гаранцията за удовлетвореност я имате от мен и цялата фамилия. :)

Пъстърва в царевична коричка на тиган



Продукти

3 малки пъстърви (по около 250 гр.)
100 мл. ябълков оцет
200 мл. прясно мляко (опция)
60 гр. масло
½ к.ч. зехтин
сол и черен пипер на вкус
2 с.л. натурално нишесте
6 пълни с.л. царевично брашно

за картофената гарнитура
6 средни картофа
2 големи глави лук
100 мл. ябълков оцет
2 с.л. кристална захар

за майонезен сос
3 жълтъка
½ к.ч. олио
3 с.л. пудра захар
3 пълни с.л. мека горчица
1 к.л. сол
3 пълни с.л. квасена сметана
3 с.л. лимонов сок (сока на ½ лимон)


Приготвяне

Почистете пъстървата много добре, като внимавате да не пробиете нежната й кожа при остъргването на люспиците. Измийте я и я мариновайте за 1 час в 200 мл. вода и 100 мл. ябълков оцет (още по-добре с лимонов сок). Това се прави за стягане на нежното й месо. Ако имате и най-малко съмнение за произходът й, заменете водата с прясно мляко – то има способността да извлича токсините. За повече вкус може да добавите и 2 скилидки наситнен чесън – рибката ще поеме леко от аромата му. Който пък харесва по-натуралния вкус на риба, може да го пропусне. Този път аз не сложих.

Такааа, рибката нека си почива, а вие през това време направете картофената гарнитура:
Измийте и обелете картофите, сложете ги в тенджерка, посипете с 1 ч.л. сол и ги залейте със студена вода, колкото да се покрият. Сложете на среден огън и варете до полуготовност. Пробвайте готовността им с вилица – трябва да влиза в тях с лек натиск, като картофите да остават цели, не бива да се разпукват!
Отцедете ги от водата и оставете настрана леко да се охладят.
Обелете лука, измийте го и го нарежете на много тънки кръгчета, като след това го разлистите на пръстенчета. Посолете ги с малко сол и разбъркайте.
В дълбока купа нарежете картофите на шайби с дебелина около 5 мм и ги наредете на 4-5 пласта като по между тях, разпределяте лучените кръгчета.
В тенджерка сипете 1,5 л. вода, 2 с.л. захар и 100 мл. оцет. Сложете на котлона да заври и с тази марината залейте картофите, похлупете и оставете настрана за 10-15 минутки.

Докато почиват картофите, направете майонезения сос:
В дълбока купичка сложете жълтъците и с миксер ги разбийте на пухкав крем, като добавяте лъжица по лъжица олиото. Това ще ви отнеме около 5 минутки, Добавете в така получената майонеза горчицата, солта, пудрата захар, квасената сметана и лимоновият сок. Разбийте добре.
Сега с помощта на гевгир отцедете добре картофената салата от маринатата, прехвърлете я в салатиера и полейте с майонезения сос. Внимателно разбъркайте и приберете в хладилника да се охлажда до сервирането.


Време е да изпържим рибката.
Изцедете я от соломурата и я подсушете максимално с кухненска хартия. Посолете я отвън и отвътре и поръсете само вътрешността й с черен пипер. В дълбока чиния смесете добре нишестето, царевичното брашно и 1 к.л. сол. Напудрете обилно навсякъде рибката с тази смес и изтърсете излишното брашно.
Загрейте голям тиган на среден огън, налейте в него ½  к.ч. зехтин и добавете 60 гр. масло. Когато маслото се разтопи и хубаво замирише, сложете в тигана рибката и я пържете от всяка страна за по 5-6 минутки

Сервирайте веднага, като поръсите рибките с прясно смлян черен пипер и гарнирате с парченце лимон. Поднесете с картофената гарнитура и свежа зелена салата.



Втората рецепта е за малко по-голяма риба – сьомгова пъстърва. Нея я готвих в началото на есента, когато милото ме изненада с този прекрасен екземпляр – почти 3 кг. Дъщеря ми се затъжи за животинчето, наистина много красива риба, но така и така бе уловена и донесена ми, та трябваше да я сготвя.


Сьомгова пъстърва на фурна



Продукти

1 сьомгова пъстърва около 2,5 - 3 кг. (може и по-малка)
200 гр. масло
2 лимона
1 връзка магданоз
1 връзка пресен копър
стръкче розмарин
5-6 скилидки чесън
морска сол и черен пипер на вкус

Приготвяне

Включете фурната да се загрява на степен грил (т.е. само на горни реотани)
Почистете добре рибата и я измийте. Подсушете с домакинска хартия. 


Направете няколко равномерни, леки разреза от едната й страна и я посолете навсякъде. Вътрешността й поръсете с черен пипер и напълнете със половината масло, нарязано на парченца, магданоза, копъра, розмарина и чесъна.
В разрезите сложете по парченце масло и парченце лимон. Останалите лимони нарежете и напъхайте при плънката. Затворете коремната кухина с клечки за зъби и намажете цялата риба с меко масло.
Застелете скарата на фурната с алуминиево фолио, поставете я върху прилежащата й тава и разположете отгоре приготвената риба. 



Сложете да се пече в загрятата фурна, на средно ниво (на около педя под реотаните).
Печете от всяка страна за около 15-20 минутки (при по-малка риба времето респективно е по-малко) или докато получи красива, златиста коричка. 
Извадете и оставете за няколко минути да почине, след което нарежете на порционни котлети и поднесете с картофена салата и млечно-чеснов сос с копър и магданоз.



Наздраве! Да ви е сладко и весел празник!







28 коментара:

  1. Ирме, много апетитни предложения!
    У нас тази вечер ще сме на пържена пъстърва!
    Прегръдка и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Ние няма да повтаряме, че отиваме на гости, но май пак рибка ще ми се усмихва от чинията ;)
    Прегръдки и за тебе, Дани! Весел празник!

    ОтговорИзтриване
  3. Честит празник!Страхотна трапеза!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Траянка! Вярвам празникът е бил чудесен и при вас! :)
      Поздрави!

      Изтриване
  4. Говори, ми говори... Чудни рибки си приготвила Ирма! Честит Никулден, Живи здрави да сте!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, хубаво Кате! :) От здраве да не отървете и вие, мила!
      Прегръдки!

      Изтриване
  5. Ирме, весело изкарване на гостито! А рибките ти не само се усмихват, ами и аз им се усмихвам - прекрасни са. :)
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Изкарахме го, Гери, с много наздравици ;)
      Поздрави и още много усмивки ти желая!

      Изтриване
  6. Ирма, честит празник, ама добре сте го започнали още от обяда, подобаващо сте почели Св.Никола! Бъдете здрави! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Иглика! Здраве, щастие и берекет на всички!
      Но, мила, изпуснала си един ред май ;) - не от обяд, а от вчера сме го почнали ние и с тенденция за продължение :)))
      Лека нощ и весел уикенд!

      Изтриване
  7. Много обичам пъстърва и ще изпробвам скоро да я приготвя по твоите рецепти, Ирма! Много вкусно, много! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Поласкана съм, Еви, благодаря ти! Вярвам, ще останеш доволна! Лично на мен повече пържената ми хареса, но може би е така, заради по-малкия размер или просто причината е в по-нездравословния метод на готвене ;))
      Поздрави!

      Изтриване
  8. И аз предпочитам тази рибка,Ирме,с шарана сме на Вие :) .
    Приготвила си я божествено и в двата варианта,втория с маслото даже е една идея по-божествен! :)
    С пожелание за прекрасен уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Е, и в двата варианта присъства масло, Роси, но наистина при печената е повече. Но пък и тя е доста по-голяма :) Абе, важното е, че не остана нито трошица и в двата случая, което само може да ме радва. А шарана, толстолоба и почти всички речни не понасям - усещам някакъв лош дъх от тях и не мога да се излъжа да ги вкуся дори. Плюс това ми идват доста мазни.
      Благодаря ти за хубавите думи! Приятна вечер от мен! :)

      Изтриване
  9. Много ми харесаха предложенията, Ирме! Научих нещо ново за мариноването и ще го приложа. Записвам си и двете рецепти, че съм бедна на идеи по отношение на рибни :) Поздрави и хубав неделен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че съм била полезна, Снежи! И ще се радвам още повече да опиташ, да ти хареса и да споделиш как е било :)
      Поздрави сърдечни! Хубава неделя и на тебе!

      Изтриване
  10. Интересни неща научих от поста ти! Нямах представа за тези обичаи и догодина точно така ще направя. С остатъците от нашата риба нахраних котетата пред блока.

    Красиво декорирани порции!
    Било е вкусно у вас!

    ОтговорИзтриване
  11. И аз съм от почитателите на рибата, много ми харесаха и двете ти предложения, Ирме,
    рецептите, гарнитурите и поднасянето - удоволствие за всички сетива...
    Благодаря за чудесните идеи, поздрави и
    пожелания за много усмихнати, вдъхновени и споделени празнични дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Дианка! :)
      Щастливи празници ти желая и весело посрещане на Нова Година!!

      Изтриване
  12. Ирма, Весели празници! Желая на цялото ви семейство много здраве, много късмет и чисти пътеки, по които да вървите !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Марта! Нека се връщат и към тебе хубавите ти пожелания, мила! Бъдете всички много здрави, щастливи и нека винаги радост владее сърцата ви! Весело посрещане на Нова година!

      Изтриване
  13. Честита,Коледа,Ирме!
    Здраве,любов,късмет и щастливи мигове за теб и семейството ти!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Прегръдка голяма и от мен, Живе!
      Весело посрещане на Нова Година, мир, благоденствие, здраве и щастие за всички ви ! ;)

      Изтриване
  14. Честита Коледа, Ирма, на теб и семейството ти! Бъдете здрави, щастливи и Благословени! Весели празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Весели празници ти желая и аз, Кате! Бъдете здрави, сплотени и много щастливи!
      Прегръдки! :)

      Изтриване
  15. Честита Коледа Ирма!
    Желая ти здраве, любов и споделено щастие мила!
    Весели празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Слънчо! )
      Прегръщам те, мила и ти желая още повече усмивки, много радост, здраве, обич и топлина за теб и любимите ти хора!
      Весело посрещане на Нова Година!

      Изтриване
  16. Честита Нова година, скъпа Ирма!
    Нека бъде здрава и щедра, смислена и вдъхновяваща!
    Наздраве!

    ОтговорИзтриване