5 юни 2013 г.

Бутер, бутер, бутерки

Както казва Жак Пепен "С масло всичко е по-вкусно!", аз пък реагирам както самата Джулия Чайлд:  "Ммм, не мога да не опитам!"

А маслото добавено в тестото му придава неустоим вкус и аромат, всеки знае. Най-вкусният и пухкав кейк е с масло, най-крехките и дъхави сладки и бисквитки пак са с масло, най-вкусна баницата става именно с масло, добрият козунак не става без него, супата е по-нежна на вкус, когато накрая й добавим лъжица масло, задушени зеленчуци ще прояде и най-злоядото дете, ако ги приготвим с масълце, а коричката на печеното пиле без масло не е същата. 
У дома имаме слабост пък към бутер тесто. Винаги се намират по няколко пакета във фризера. Не че не мога да си го направя сама, правила съм не ведъж и даже е още по-хубаво, отколкото това от магазина, но отнема много време, а когато знаеш, че можеш да посегнеш във всеки един момент, да извадиш една плочка, да размразиш и да оформиш нещо сладко или солено, нещо вкусно, дъхаво и хрупкаво, как да не се запасиш? Дали ще си направим щрудели с ябълки, круши, дюли череши, вишни, дали ще са тарталети, пайове, малки хапки или банички, с крем или сиренце, със зелении или месце, винаги удоволствието е гарантирано. А ние обичаме да се глезим! :-)

Обикновено и най-често оформям малки хапки-вързопчета с различна, солена плънка, които унищожаваме мигновено почти. В зависимост от пълнежа поднасям с айрян, бира или бяло вино.


Друг път завивам спиралки с парче кренвирш.


Често си навиваме плитки с плодов пълнеж ( ябълка, дюла, череши... ) или окръглям на едри топки

                                                         


И "мини пастички" понякога спретвам, с пухкав сметанов крем, под който винаги скривам по нещичко - ядка, шоколадов бонбон или малък плод.


Любимият ни вариант за плънка обаче си остава класиката - сирене с яйце. :-)
Днес ги оформих в популярната напоследък раирана форма, заприличаха на гъсенички, но по-красиви и по-вкусни.



Продукти

1 опаковка бутер тесто (500 гр.)
250 гр. сирене
2 яйца

за намазване
1 яйце + 1 с.л. зехтин
..... 
малко смляна морска сол


Приготвяне

Подгответе си плънката като намачкате с вилица сиренето и го разбъркате с две яйца.

Влючете фурната да се загрява на 220°.
Ако тестото е на плочка го разточете върху леко напудрена с брашно повърхност на правоъгълна кора с дебелина 2 мм.
С къдрав нож нарежете на правоъгълници с размери 7 x 10 см.
В единият, тесен край на всеки правоъгълник сложете по 1 с.л. от плънката, а отсрещният край нацепете с остър нож на няколко места (4-5 надлъжни нареза), като не достигате самият край. Завийте на рулца и леко огънете. Намажете с останалото едно яйце, разбито с 1 с.л. зехтин и поръсете внимателно със  смляна на едро морска сол.


Подредете всички рулца върху застлана с хартия за печене тава и печете до златиста коричка. 

Поднесете топли и да ви е сладко! :-)










15 коментара:

  1. Ах, Ирма, каква си изкусителка! Не че на мен много ми трябва, де!
    Обичам тези крехки бутерки! Обичам маслото навсякъде, то е сред продуктите, които винаги имам на разположение в кухнята, като лимона например или...Оф , какво ли няма в моята кухня...
    Много ми хареса вдъхновената ти публикация!

    ОтговорИзтриване
  2. А, изкусителка съм била! А ти каква си? Знаеш ли онази торта с рози как ми е все пред очите, а? :))
    Благодаря ти, Бети, много си мила! Виж, масло с лимон е прекрасна комбинация - сещам се първосигнално за "Lemon curd" ... а не съм правила отдавна, а имам сега едни пасирани лимони... ААА, ТИ СИ ИЗКУСИТЕЛКАТА! :)
    Целувки и усмихнато утро!

    ОтговорИзтриване
  3. Добре си се завърнала, Ирма,
    майските ти отражения са невероятни!!!
    А бутерките са много апетитни, фини и изкушаващи -
    "с масло" и естествено "не може да не се опитат".
    Благодаря за чудесните идеи,
    сърдечни поздрави,слънчеви и усмихнати юнски дни, Диана

    ОтговорИзтриване
  4. Ирма, чета ви и двете с Бети - и на двете се възхищавам.
    А бутерките са прекрасни, аз също много ги обичам. Твоите изглеждат така ароматни и вкусни... И ти желая все повече вдъхновения... с масълце.
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. За маслото съм съвсем съгласна - към готвенето с масло се привързах след като гледах филма за Джулия Чайлд (с Мерил Стрийп)...а твоите бутерки обещават да се топят в устата:)

    ОтговорИзтриване
  6. Много ми харесва да скролвам по онези спираловидните- уголемяват се някак неестествено;)))
    Чудесни са, Ирма, макар у дома да се харчат само със сирене;)И задължително масълце;)

    ОтговорИзтриване
  7. Дианка,
    Гери,
    Марта,
    Мъхче
    ,
    много сте мили, момичета! Благодаря ви за вниманието, отделеното време и топлите думи!
    Колкото и да отричат някои употребата на масло, все пак си е за предпочитане пред маста и маргарина, от здравословна гледна точка и стига да е качествено, разбира се. От същата точка погледнато, се оказва обаче, че прекаляваме ли с него, лошо ни се пише, така че нека си го хапваме, умерено, за да ни е сладко и да сме доволни по-дълго, нали?! :) Хм, всъщност в разрез с казаните от мен думи трябва да призная, че винаги имам около 7-8 големи пакета във фризера и трудно му устоявам - бухам го в почти всичко. Ама, като ми е слаб ангелът...
    Прегръдки от мен и пожелания за слънчеви и ведри дни!

    ОтговорИзтриване
  8. Много го обичам, но за съжаление не съм доволна от това, което съм опитвала от предлаганите на пазара. Предпочитам сама да си го приготвя, въпреки, че е времеемко. Прекрасни са всичките ти изкушения и за закуска ще си взема от тези със сирене. Прегръдки от мен с пожелания за прекрасен уикенд! :)

    ОтговорИзтриване
  9. Ирме,и аз без масло не мога-задължително ми се намира в хладилника.Друг е вкуса с него-няма какво да си говорим.Всичко,което си направила от това тесто е вкусно-сигурна съм.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  10. С кренвирш и сирене и на нас са ни любими, обаче новата форма ме изкуши да опитам и още сега тичам за бутер тесто. Ирма, страхотна си! Тази публикация ми напълни очите! Прекрасни почивни дни и много бутерки:)

    ОтговорИзтриване
  11. Еви, напълно съм съгласна с теб, че домашното бутер тесто (и не само) е къде къде по-хубаво, но понякога нямаме достатъчно време, което да му отделим и тогава на помощ ни идват готовите от магазина. В Лидл има едно (прясно), навито на руло, при корите за баница и мисля, че може да ти допадне. Другите наистина са компромис, а някои дори не се поглеждат.
    Така е, Живе! Напоследък съм приятно изненадана - гледам все по-често хората отбягват маргарина, а посягат към маслото и зехтина. Това са и моите мазнини! :)
    Кате, ще се радвам да ти се усладят! И познала си - ще има още бутерки през уикенда. ;)))
    Слънчеви и весели почивни дни ви пожелавам, момичета! Поздрави сърдечни!

    ОтговорИзтриване
  12. Всичките ти предложения с бутер тесто са толкова изкушаващи!
    И ние сме фенове на това тесто!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  13. Благодаря, Ина!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  14. наистина прекрасна рецепта и прекрасни идеи какво да се приготви за разнообрзие - мерси че го споделихте тук с всички нас - поздрави и до скоро

    ОтговорИзтриване
  15. Благодаря! Радвам се, че са ви допаднали вариантите с бутер тесто! И заповядайте отново! :)
    Поздрави и прекрасно лято!

    ОтговорИзтриване