30 юни 2013 г.

Сладки череши 3 и...

Галет със сирене Бри и череши


В последният ден на юни, в последните му часове дори бързам да напиша последната за този сезон публикация с участието на черешките – плод, който много обичам и който тази година, мисля, се оказва най-желан и неустоим за мен. Или казано по друг начин имам Черешова година.
След огромните количества изядени в натурален вид череши, се постарах да затворя няколко бурканчета конфитюр, да замразя малко за зимата, да направя няколко сладкиша с тях, а и не бяха малко каните черешова лимонада, които изпихме. На финала на сезона, останаха мъничко, които се охлаждаха в хладилника повече от необходимото и след 2-3 дни престой, определено даваха зор за внимание. Е, всяко удоволствие си има начало, пик и спад, та тези, горките, бяха улучили момента на финалната права - просто не можех повече да се тъпча.
Ама пък каква права само – доста стръмна, та спирачките ми не хванаха, но за сметка на това пък аз се хванах за един галет – беше ми влязъл в главата още в началото на черешовият сезон и за малко да го изпусна да отлети. Да, ама не! Тъкмо навреме се усетих, та запретнах ръкавите. Да бе, ръкави нямам отдавна, но нали така се изразявал силно обзелият те ентусиазъм за подвизи в кухнята :-) 
Ето го днешният ми подвиг:

Галет със сирене Бри и череши


И рецептата, ако проявите интерес и решите да изпробвате:

Продукти

за масленото тесто
1 ¼ ч.ч. бяло брашно
¼ ч.ч. царевично брашно (фино смляно, а не грис)
1 с.л. кафява захар
3 с.л. нерафинирана тръстикова захар (ако ползвате бяла да е 2 с.л.)
125 гр. масло
1 щ. сол
2-3 с.л. ледена вода

за плънката
3 ч.ч. череши (обезкостени)
¾  ч.ч. захар
1 ванилова захар
кората и сока на ½ лимон
1 с.л. натурално нишесте
2 пълни с.л. Маскарпоне (квасена сметана)
150 гр. сирене Бри

+ 1 яйце за намазване

Приготвяне

Сложете в купа двата вида брашно, добавете солта, кафявата и тръстиковата захар и разбъркайте добре, да се смесят всички сухи съставки. Сега добавете нарязаното на парченца масло и с вилица или направо с ръка намачкайте всичко, за да се образуват трохи. Ако работите без вилица, а с ръце действайте по-бързо, за да не се разтопи маслото от топлината на ръцете. За да си помогнете цялата маса да се превърне в тесто, добавете лъжица по лъжица от водата, като не спирате да мачкате и да оформяте. Става бързо и много лесно. Малко ще е лепкаво, но не се притеснявайте – това е от маслото. Не добавяйте повече брашно!
Завийте тестото в стреч фолио и го приберете за час в хладилника, да се стегне малко.

През това време си почистете черешите, измийте ги и им отстранете костилките. Сложете ги дълбок тиган с не залепващо покритие, полейте ги с лимоновият сок, поръсете с лимоновата кора и насипете отгоре им половината количество от захарта, смесена с ванилията. Останалата заделете, за да поръсите сладкиша преди печене. Разбъркайте и поставете на тих огън, за кратко, колкото да се разтопи захарта. Разбъркайте и отведете настрана от огъня да се охлади.

Когато изтече единият час, включете фурната да се загрява на 200°.
Извадете тестото от хладилника и го поставете върху напудрена с брашно хартия за печене, предварително изрязана по размерите на тавата в която ще печете галета.
Поръсете съвсем леко и тестото с брашно и разточете на кора с диаметър около 30 см. Намажете почти цялата кора с Маскарпонето, като оставите не намазан борд от около 2 пръста. 



Върху Маскарпонето насипете отцедените от сока череши и посипани с нишестето, нахвърляйте тук-там върху тях накъсано на малки парчета сирене Бри и отново поръсете с малко захар (около 2-3-4 с.л. – на вкус). Завийте не намазаните краища на кората навътре, върху черешите, като нагънете красиви дипли.

Сиренето Бри може да постелете под черешите, а ако искате сложете от него и отдолу, и отгоре - мисля даже, че ще е по-добре.
На мен ми остана малко тесто, тъй като след като разточих корта я изрязах за да оформя правилен кръг, а него отново омесих, разточих и изрязах ей, онези звездички от него, които сложих в средата за декорация. Е, може и без нея, но в оня момент така ми скимна. И понеже бяха повечко, наредих останалите около галета, върху хартията, та се изпекоха като бисквитки.

Намажете галета с разбито яйце  и поръсете с малко захар.



Печете го около 35-40 минути или докато добие красив загар.
Не прекалявайте с печенето, макар да ви се струва меко тестото – то е с масло и това е нормално! След охлаждане маслото ще се стегне, както и тестото.
Сладкиша е готов, когато е с хубава, златиста кора и плънката с череши бълбука в средата.
Извадете от фурната и прехвърлете заедно с хартията върху дъска да се охлади. Не се нахвърляйте отгоре му колкото и да ви се ще, а се въоръжете с търпение, за да не се изгорите!  :-)

Охладен вече поднесете, като по желание преди това може да поръсите нежно с пудра захар. По една топка ванилов сладолед в чинията до него е идеалното допълнение.

Галета е много вкусен. А тестото е леко, меко и крехко, топящо се сякаш в устата и това е дело на царевичното брашно. По желание може да посипете и малко ядки отгоре – бадеми или орехи, както и да замените Маскарпонето с квасена сметана или безсолно крема сирене тип Филаделфия.

Накрая мога да ви кажа:
Да ви е сладко!



Бих искала да ви покажа и нарязаният галет, но просто нямаше време за това - сладкиша е малък и бе унищожен светкавично :-)

20 коментара:

  1. Ами аз да поздравя черешките за уникалното включване в този галет и теб, разбира се, че без теб нямаше да го видим. Ние като по- нависочко, от около 4-5 дена се радваме на лични черешки и няма да пропусна да се възползвам от идеята , Ирма. Така че, Благодаря ти!
    И хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. Не е само заради размера, Ирме, ами и заради вкуса, затова се е изпарил толкова бързо. И как иначе, прекрасен галет си приготвила!
    Сърдечни поздрави и сладък юли ти пожелавам! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Прекрасен е, Ирма!
    Прегръдка и хубаво настроение!

    ОтговорИзтриване
  4. О, да това е точно по мой вкус, Ирме -
    маслено тесто, череши и сирене,
    а като прибавим красивото оформление и изкушаваща визия -
    едно неустоимо предложение!
    Поздравления,
    хубаво, усмихнато и щастливо лято, Диана

    ОтговорИзтриване
  5. Марта,
    Гери,
    Дани,
    Дианка
    ,
    драго ми е, че ви харесва галетът! И благодаря за добрите думи, момичета! Надявам се опиталите го да останат доволни, а аз тайничко ще им завиждам, че го имат на масата :)
    Поздрави от мен с пожелание за усмихнат и щастлив юли!

    ОтговорИзтриване
  6. Ирма, честит юли! Посрещна го отново с перфектно и балансирано предложение, прелестни снимки! С пожелания за прекрасна седмица!

    ОтговорИзтриване
  7. Така е, Иглика, старая се и угаждам, та да ми се връща същото! ;)
    Благодаря ти, мила!
    Слънчев, весел и забавен юли от мен! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  8. Ирме, чудесно начало си сложила, как да не прояви човек интерес :) С теб имаме изразени плодови години и аз тази се тъпча с череши. Галета изглежда и звучи вълшебно, подозирам, че и моите спирачки няма да задържат (набрала съм скорост и идвам право при теб:)). Поздрави и ти пожелавам прекрасен месец юли!

    ОтговорИзтриване
  9. О, Снежи, никак няма да сбъркаш с посоката - действай смело и ще останеш доволна на финала! :)
    Благодаря за пожеланието и на свой ред ти пращам поздрави и целувки!

    ОтговорИзтриване
  10. Определено черешовата реколта е била много богата и изкушенията, които презентира са просто неустоими! Нагледах се на красота и вкус! Невероятни предложения, Ирма! И галета е невероятен, така и все още не съм правила галет и въздишам ли въздишам:). Прекрасен юлски месец!

    ОтговорИзтриване
  11. Значи е време, Кате! :) Ще се влюбиш от първа хапка, независимо с какъв пълнеж ще избереш да го направиш. Давай смело и не се бави, че то времето лети, а сладостите не са за изпускане - аз още бленувам някои! ;))
    Благодаря, че се отбиваш, Бонбон, и приятна юлска вечер от мен!

    ОтговорИзтриване
  12. Чудесен галет!Слънчево лято,Ирма!

    ОтговорИзтриване
  13. Ирме, изкушаващ черешов галет!Наистина не може да му се устои!
    Апетитни снимки!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  14. Ирма,отново ми зарадва окото с тази черешова прелест!Обожавам галет,а с маскарпонето и бри си го направила пет октави по-предпочитан!Страхотно съчетание и красиво оформление!
    Казваш тази година разлюби кайсиите за сметка на черешките :) .
    Прегръдка е ведър ден!

    ОтговорИзтриване
  15. Таня,
    Ина,
    Роси
    ,
    благодаря ви, момичета!
    Роси, не съм разлюбила кайсиите, няма как да стане, но въпреки тях много налитах на череши тази година, както миналата на диня. За късмет новите дръвчета прохвърлиха малко плод, та си хапнахме малко истински кайсийки, а за повече дано попадна на свястни това лято!
    Хубава вечер от мен!

    ОтговорИзтриване
  16. Непростим пропуск от моя страна... Невероятно красив, сочен и вкусен е този галет, Ирма! Прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
  17. Благодаря, Еви, много си мила! :) Прегръдка имаш и ти!

    ОтговорИзтриване
  18. Ирма, аз още им се радвам, но като че ли предпочитам повече пресни, а за бурканчета наблягам на вишните. Много ми хареса този галет, много! с каква хрупкава коричка и ароматна, сочна плънка!

    ОтговорИзтриване
  19. Ирме,галета ме отнесе .....Толкова прекрасен сладкиш,.. влюбих се

    ОтговорИзтриване