21 юни 2013 г.

Сладки череши 2 и...

Браунис с чийз крем и пияни череши


Миналата седмица в блога на di_ani се впечатлих от един шоколадов кейк с череши и съвсем импулсивно го направих още на другият ден, в малка доза. Естествено с малки промени, според вкуса на момчетата ми. Много ни хареса (аз опитах само хапка, заради диетата, която спазвам усърдно вече седмица) и се наложи да го приготвя отново, този път с други промени, които отчетох за прекалени, но останалите не са на такова мнение.
Всъщност поради факта, че у дома шоколадовите десерти трябва да са твърди шоколадови, заместих стоте грама 50%-ов шоколад, дадени в рецептата на Дианка, с 200 гр. като едната половина беше кувертюр с 50% какао, а другата 85%-ов натурален шоколад. Въпреки това започнах както е по рецептата, с 3 яйца в тестото (средна големина), но след като добавих брашното се наложи да добавя още едно яйце. Мислех, че допълнително добавеният шоколад ще е достатъчен, за да разреди консистенцията и да ме накара да прибавя още брашно, с което да увелича цялото количество тесто, но не познах. Дори с добавките от мен, пак се оказа недостатъчно. Обаче пък какъв вкус само – страхотен! Приятно сладък, мек и сочен като браунис, с лек крем и пияни череши, които експлодират като бомбички в устата. „Нали утре пак ще направиш?”  Е, как няма да има дубъл!  :-)



При повторното приготвяне реших да използвам само натурален шоколад (85%), пак 200 гр. и увеличих маслото до 150 гр. Брашното запазих на 1 ч.ч., но пък сложих повече череши -  почти 2 чаши.- ползвах една голяма, която е като малка купа, не ги претеглих, а прецених на око – колкото повече, толкова по-вкусен сладкиш ще имаме! И имахме, но по моят вкус беше прекалено шоколадов, макар на моменти да ме разтапяше от удоволствие. Е, и диетата ми се стопи, но това е друг въпрос и мой проблем  :-)
Поднесох с коктейл от черешов сок, бадемов ликьор и  газиран сироп от бъз.
Него май не съм споменавала тук? Вече е късно, бъзът отдавна е прецъфтял (още в началото на Май), но ще пусна някой ден рецептата, за всеки случай – може на някого да се окаже полезна, а и догодина да ме превари с приготвянето му.

Оригиналната рецепта за сладкиша можете да намерите тук, при Дианка.
А ето и моят вариант превърнат в

Браунис с чийз крем и пияни череши


Продукти
/за форма с размери 30x13 см./

2 ч.ч. обезкостени череши
2 с.л. захар
½ к.ч. бадемов ликьор „Амарето”
1 с.л. натурално нишесте

за тестото
100 гр. кувертюр (50% какаова маса)
100 гр. натурален шоколад (85% какао – ползвах на Lindt)
150 гр. меко масло
4 яйца
щ. сол
50 гр. захар (ползвах нерафинирана)
1 ч.ч. (250 мл.) брашно
1 бакпулвер
1 пликче ванилова захар

за крем-пълнежа
200 гр. крема сирене (хубаво е да е по-безсолно – Филаделфия или Екскуиза)
100 гр. захар (нерафинирана)
1 яйце
1 пликче ванилова захар
2 с.л. кокосови стърготини (опция)

Приготвяне

1. Измийте черешите и отстранете костилките им. Може да ги оставите цели или да ги разполовите. Посипете ги с 2 с.л. захар и половин кафена чашка бадемов ликьор. Леко разбъркайте и оставете настрана да се мариноват.

2. В блендер сложете кремата сирене, захарта, яйцето и ванилията. Ако харесвате кокосовият вкус и аромат, прибавете и 2 лъжици кокосови стърготини (съвсем достатъчни са) - добавят още аромат и доза екзотика във вкуса. Разбийте за кратко докато се смесят добре и се получи пухкав крем. Заделете го настрана да чака реда си.

3. В купа разтопете маслото и пуснете натрошеният на малки парченца шоколад да се разтопи. След около 5 минутки ще се е размекнал и с малко разбъркване това ще стане лесно.

4. В подходяща купа счупете 4 яйца, добавете 50 гр. захар, щипка сол и ванилията. Разбийте с миксер до пухкав крем. На порции добавяйте шоколадовата смес като следите всяка доза хубаво да се поеме, преди да добавите следващата. Сместа съвсем ще заприлича на крем, шоколадов при това. Ако сте много изкушени може да го опитате – вкусно е!  :-)
Не се оставяйте на изкушението обаче за дълго, защото не сме приключили, а добавете бързо брашното, пресято с бакпулвера. Него също добавяйте на малки порции.

В зависимост от едрината на яйцата и от топлината на шоколадовата смес, с добавянето на брашното тестото може да се окаже по-малко или повече гъсто. При първият ми опит не действах бързо и шоколада, въпреки топлото време, беше започнал да се охлажда и респективно да се стяга, което направи тестото много гъсто с всичкото добавено брашно. Затова и тогава чукнах още едно яйце и се получи идеално. При вторият опит вече знаех това, а и исках да направя по-голям сладкиш, та си сложих това, допълнително яйце още в началото. Плюс това действах бързо и не позволих на шоколадовата смес да се стегне. Резултатът беше очакван и задоволителен – тестото беше с пухкава, креместа консистенция, лесна за разнасяне.

Включете фурната да се загрята на 180°

Отцедете черешите, посипете ги с нишестето и разбъркайте.

Намажете обилно формата с меко масло и я застелете с хартия за печене.
Започнете да редувате на пластове:
първо 1/3 от шоколадовото тесто, заравнете слоя, сложете половината крем и наредете върху него половината череши. Повторете  същото с останалите тесто, крем и череши, като завършите със слой тесто.
Печете за около 40 минутки, като проверите готовността с дървено шишче. Ако шишчето излезе влажно, обърнете внимание дали полепналото е тесто или череша.

Имайте предвид, че това тесто няма да се стегне като кексовото и не очаквайте да изглежда на пипане като него. Щом изтекат 40 минути, очаквайте то да е готово. Е, всичко зависи и от формата в която ще печете, т.е. от височината на сладкиша – по-голяма височина, изисква малко повече време във фурната. Но не прекалявайте с печенето!
От топлината във фурната шоколадът в тестото се е втечнил, и поради голямото му количество, колкото и дълго да печете сладкиша, той все ще изглежда влажен, като недопечен в средата. Това да не ви притеснява, защото при охлаждане, шоколада вътре стяга и остава само една приятна сочност.

Изпеченият сладкиш оставете да се охлади във формата, след което извадете (става много лесно с помощта на хартията) и прехвърлете в поднос за сервиране.

Първи опит с  1:1 кувертюр и натурален шоколад (общо 200 гр.)

Втори опит с натурален шоколад 85% какао – малко е лоша светлината, но се вижда колко е по-тъмен, макар грамажа да е един и същ



Първият вариант е по-лек за преглъщане (според мен), но вторият е с неповторим, дълбоко шоколадов вкус. Ако решите да го изпробвате, сами решете как би ви допаднал повече. И двата са еднакво меки, сочни и кремести.
При третото приготвяне добавих в крема и кокос, който се върза чудесно с другите продукти.

Тук е момента да решите как ще го поднесете – натюр, полят с ганаш и посипан с ядки, кокосови стърготини, шоколадови пръчици или други гарнитури - въпрос на вкус и фантазия. Аз го оставих натурален, понеже ми се струва, че вкусовете са достатъчно, за да им трупам още.



Сетих се за сладолед точно в момента, когато шоколадът ми дойде в повече, но нямах. Имайте го предвид, ако харесвате подобни комбинации. Ако ли нямате, една чаша ледено прясно мляко е просто идеално допълнение. Но като никога нямах и мляко, затова решението дойде от само себе си - поднесох с коктейл от равни количества черешов сок и бадемов ликьор (общо количество около 1/3 от цялата чаша), които долях с газиран сироп от бъз. Ледено и свежо! Хареса ни много! :-)
Опитайте и да ви е сладко!







14 коментара:

  1. Ох ... милата ! При вида на този кекс ... за каква диета да си говорим ?
    Бих го направила още днес ... и аз като теб с редуцирано количество шоколад и масло, обаче като си представя колко парченца мога да изям от него ... дали да рискувам ?
    Май ще се задоволя само с лимонадката Ирме :)
    А кексът ти е божествен ... с тези плодчета и кремче в него ... ммм :)
    С усмивка и прегръдка :)

    ОтговорИзтриване
  2. Ирма,обожавам череши!
    За шоколад и съчетанието му с крем сирене, няма да говоря!
    Чудесен е сладкиша!
    Прегръдка и хубаво настроение!

    ОтговорИзтриване
  3. Ех, че приятна изненада, Ирма - прекрасни вариации...
    Много ти благодаря за доверието и още повече се радвам, че ви се е харесал на вкус.
    Неустоимо звучи и изглежда, и в двата варианта, иска ми се да го приготвя и аз.
    Особено с повече шоколад и череши - ще се одобри и хареса и у дома :)
    С твое разрешение бих прикачила в моя блог линк към твоите чудесно замислени и изпълнени модификации.
    Красиви снимки и идеи за поднасяне, ще очаквам и рецептата за газирания сок от бъз.
    Сърдечни поздрави,
    а вече 21 юни - хубаво и усмихнато лято, Диана

    ОтговорИзтриване
  4. Ирмна, добре, че го направих, иначе нямаше да издържа! Но въпреки, че му се насладих, отново преглъщам, защото е неустоим, всъщност и двата ти варианта са неустоими! Страхотни снимки! Поздрави, с пожелания за прекрасно лято!

    ОтговорИзтриване
  5. Направо е върхът! И десертът, и поднасянето... Щастливци са твоите момчета, Ирме! :)
    Слънчев и усмихнат ден от мен!

    ОтговорИзтриване
  6. Охххх,Ирме у дома и двата варянта лесно ще ги преглътнат.......:)))Богат десерт!Поздравления и прекрасен ден:)!

    ОтговорИзтриване
  7. Неприлично рано ми е за сладко, но на това шоколадово-черешово блаженство в никакъв случай не мога да му устоя, Ирма! Жалко, че не разполагам с череши, но си запазвам рецептата и със сигурност ще го направя. Изглежда и сигурна съм, че е божествено! Прегръдки с пожелания за прекрасен уикенд! :)

    ОтговорИзтриване
  8. Слънчо,
    Дани,
    Дианка,
    Кате,
    Гери,
    Миленка,
    Еви
    ,
    благодаря ви, момичета! Драго ми е, че ви харесва и моето изпълнение на Дианкиния сладкиш! Всъщност толкова е неустоимо вкусен, че и на гости бях, и там го направих - като демонстрация, дори с ново допълнение, което ще впиша горе в продуктите и обяснението! :)
    Дианка, за какво позволение да си говорим, мила, за мен ще е чест! Знаеш колко ценя таланта ти, уменията и самата теб! Благодаря ти още веднъж!
    Прекрасно и вълнуващо лято пожелавам на всички! Прегръдки от мен!

    ОтговорИзтриване
  9. Ирма, поздравления за това шоколадово-черешово изкушение, гледам го и така ми се приисква нещо сладичко, двете с Дианка сте страхотни подстрекателки. А кантарът диктува други послания, дали да ги разчета по мой си начин и да започвам с чистенето на черешите или да се озаптявам...ще видим!Хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  10. Прекрасно изпълнение и много изкушаващ десерт предлагаш, Ирма. Представям си как се топи в устата... Мммм!

    ОтговорИзтриване
  11. Ирма,тотално размазващ от удоволствие и безкрайно сочен ти е станал сладкиша!Уникален!
    Успешна нова седмица с повече усмивки!

    ОтговорИзтриване
  12. О, аз също го правих и знам, че е страхотен. Снимките ми действат още по-изкушаващо, след като познавам вкуса :) Много добре си го докарала, Ирме! И при мен се очертава повторение :) Хубава вечер, мила!

    ОтговорИзтриване
  13. Аз много правя сладкиши и торти...и все предимно шоколадови, защото щоколадът е на почит във фамилията. Направих и този. По-невероятен шоколадов сладкиш, не съм опитвала. В събота имам рожден ден и ще го направя отново...за радост на гостите! Браво на Ирма и Диана!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така, е - сладкишът е невероятно вкусен!
      Благодаря за доверието, комплиментите и подстрекателството! - не съм го правила отдавна и понеже сега на пазара има богатство от плодове, си мисля да изпробвам с малинки. А като за рожден ден, препоръчвам кръгла кексова форма с дупка в средата. Ако и го залееш целият с шоколад отгоре, визията му наистина ще стане съвсем празнична. :)
      Поздрави и весел празник!

      Изтриване