10 април 2013 г.

Пиле в тесто или Квръгуша (Kvrguša)


Първо да кажа, че това ястие е много, много вкусно!
А сега и подробностите:


Споделих ви вече, че в края на миналият месец, прибирайки се от онази, паметна за мен екскурзия до Унгария и минавайки през Сърбия, се сдобих най-накрая и аз с вафлени кори. И седнала пред Гугъл, търся си аз рецепти за тях. Имам няколко запазени, но ми се искаше преди да направя първият си опит, да попрочета още, да почерпя нови идеи, да науча някои трикове – например как да огъна корите на руло, без да се начупят и т.н. Съвсем логично поглеждам съседските дами, тези зад западната ни граница какво умеят, какво правят с тези „обланде”. И така, блог след блог, рецепта по рецепта, попадам на една хърватска страничка, която много ми хареса. Хайде да я поразгледам още и ... пред мен се появява едно много апетитно ястие с пиле. Името нищо не ми говори. Разгледах рецептата, стори ми се интересна и забравих за вафлените кори. Я, казвам си, да видя други готвят ли го това или си е някоя семейна рецепта. Оказа се много популярно ястие. И така, линк след линк, ровейки се научавам, че ястието е национално, но: има спор дали е хърватско или босненско. И в Албанско го знаят и готвят, и в сръбско. Ехаа, попаднала съм на изключителна рецепта – щом толкова се карат чия е, и щом се готви в толкова земи, независимо от религия и принадлежност, значи си струва! И най-важното – с пиле е, не с някакво си конско, камилско или бизонско, с които или няма как да се снабдя или рискувам да не ми хареса.
Приготвих го и останах изключително доволна. Много сочно и вкусно, запечено или запържено пилешко, завито в меко и ароматно юрганче от тесто. Поднася се винаги със зелена салата в големи количества.



Вариантите са му много, но не се различават кой знае колко един от друг. Някои предварително варят месото, други го запържват, трети го поставят сурово в тавичката.  Едни го обезкостяват, други не. При едни тестото е само с прясно мляко, при други в комбинация със сметана, а при трети и двата варианта са заместени с кисело мляко. Подправят го с пипер, или Вегета, или зелении, че даже и го подлютяват някъде. Но технологията е една и името почти еднакво звучи навсякъде. 

Kljukuša, Kvrguša или просто Piletini u tijestu


Аз бих го нарекла Забулено Пиле или Пиле в тесто, тъй като при печенето тестото бухва и покрива почти изцяло месцето. Е, после спада (на снимките си личи), но по едно време се чудих защо моето изглежда по-различно от това, по снимките в нета. Приготвях го на два пъти, веднъж на село и там също се хареса. Моят вариант е  по наш вкус - една комбинация от всичко прочетено.

И така, рецептата:

Правя малка редакция, след трето приготвяне:
Намалете количеството на брашното с около 20 гр. Може би ще си помислите, че не е кой знае колко голяма разликата, но има смисъл. И двата предни пъти слагах по 200 гр., но не мерих с везна, а на око - 1 и 2/3 ч.ч. Явно мярката не ми е била съвсем точна, защото при третото изпълнение измерих брашното и умишлено намалих количеството му на 180 гр. и  стана много по-пухкаво. И точно с гъстотата на палачинково тесто. Сметаната за заливката също не ми беше точно 200 мл., но не се отрази намалението й. Важното е да се улучи точното количество брашно, мисля.

Продукти
за 3 порции

3 пилешки бутчета (по 1 на порция)
сол на вкус
1 к.ч. олио

за тестото:
3 яйца 
200 гр. брашно (с 180 гр. е по-добре)
400мл. пресно мляко
1 ½  ч.л. сол (в зависимост от това колко е солена)
черен пипер на вкус
10 клончета магданоз, наситнен (или друга зелена подправка по ваш вкус)
1 суха люта пиперчица (по желание), наситнена, без семето

отделно:
150- 200 мл. млечна сметана 
1 яйце 
щ. сол

Приготвяне

Измийте и почистете пилешките бутчета. Разполовете ги, подсушете ги и ги посолете леко. Ако желаете, може да ги оставите и цели, но ще ви е по-трудно да ги запържите – ще стане, но по-бавно.
В тиган с незалепващо дъно сипете олиото и сложете да се загрее на силен огън. Когато замирише наредете месото, с кожата надолу и похлупете с капак, за да не пръска. Нека не е напълно затворен, за да излиза парата – месото трябва добре да се запържи и да добие страхотна коричка. Намалете огъня до среден и оставете да се пържи. След известно време обърнете парчетата месо, да се запържат и от другата страна.

През това време включете фурната да загрява на 200° и си пригответе тестото:
В купа разбийте яйцата с половината мляко и солта. Добавете брашното и разбъркайте добре, за да се получи гладко тесто, което разредете с останалото мляко. Тестото е малко по-гъсто от това за палачинки. Така го обясняват навсякъде. Подправете с черният пипер и поръсете наситненият магданоз и люта чушка. Може да овкусите и с Вегета по желание, но я добавете преди солта, за да не се окаже, че е пресолено.

Месото трябва вече да е готово. Отстранете го от огъня.
В тавичка сипете няколко лъжички мазнина от тигана, в който се е пържило пилешкото и я пъхнете във фурната да се сгорещи.
Извадете тавичката и в горещата мазнина изсипете тестото, а върху него подредете парчетата месо.
Пъхнете обратно във фурната и печете около полвин час.
Когато времето изтече, извадете и полейте със сос от  разбитото яйце и сметаната, подправен с малко сол.
Върнете ястието обратно във фурната, но го вдигнете на горна скара, под реотана да се запече. Дори и да имате функция горно печене, пак ще е необходимо да доближите тавичката по близо до огъня. Целта е бързо да се запече и да получи златиста коричка, без да се подсушава допълнително основният слой тесто. Отнема 5-10 минутки.


Извадете окончателно от фурната, охладете леко и веднага поднесете, топло със богата зелена салата.

По време на печенето тестото се надува, но след като излезе от фурната, малко по-късно спада леко. Плюс това бързо стяга и това е причината да се сервира топло.



Липсваше ми само чаша хубаво бяло вино, но и с бистра водица става. :-)



Това е! Лесно и много вкусно!





19 коментара:

  1. Страхотно е, Ирма! Определно скоро ще направя и аз :)
    Прегръдка от мен и лека нощ!

    ОтговорИзтриване
  2. Зори, благодаря!
    Опитай го! Само спази времето за печене, за да не стегне в повече, че и без това при охлаждане стяга - трябва да е сочно!
    Прегръщам те и аз, мила! Лека вечер!

    ОтговорИзтриване
  3. Ирма, и тук ще кажа, че е чудесно!
    И печенето явно е много важно, за да стои "пухкаво" :)
    Прегръдка и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  4. Изглежда прекрасно, а за вкуса - само мога да гадая (или по-скоро да мечтая).
    Поздрави, Ирма, всичко е чудесно - и снимките, и ястието!

    ОтговорИзтриване
  5. Е, страхотна рецепта! И как няма щом е от балканския регион. Снимките са толкова изкусителни, че ми се прииска да грабна една голяма порционна лъжица и..... Благодаря ти, че я сподели с нас, Ирма! Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  6. И така човек открива нови и нови изкушени, на които му става все по-трудно да устои...;)
    Много ми допада тази идея, Ирма.
    Я поразлисти още съседските рецепти ;)Поздрав и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  7. Ирма, пак си открила и предлагаш интересно ястие!
    И с тази зелена салатка си е тъкмо за пролетта /не че не може да се приготви и през другите сезони! :)
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  8. Много интересна рецепта и определено вкусна!

    ОтговорИзтриване
  9. Дани, благодаря! Именно времето за печене определя до колко ще ни хареса ястието. Прегръдка и за теб, мила!
    Гери, не гадай, ами си направи, мила! ;) Благодаря ти за посещението! Поздрави!
    Нели, в интерес на истината най-се блазня точно от ястия от Балканите. ;) Прегръдки и слънчев ден!
    Марта, разлистила съм толкова, и толкова съм набелязала, че ако взема всички да готвя ще се обезформя! То, тук все питателни гозби и сладкиши се правят! ;) Много усмивки!
    Ина, ястието наистина е чудесно, но салатката спасява нещата, иначе представи си само колко калории са! Затова, месце с малко тесто около него и голяма порция зелено :)) Хубав ден, мила!
    Траянка, права си! Затова, за седмица два пъти я приготвих - на бабето, на село, много й се услади, а е един каприз... :)
    Спорен и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  10. А,почнеш ли да се ровиш при съседките ойде работата...страшно вкусни неща правят,дамите!Отлично предложение,Ирма,много интересно като идея и несъмнено е вкусно!Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  11. Да, те съблазняват мен, аз вас - няма само ти да ми гъделичкаш волята, Роси! :))
    Прегръдки, мила!

    ОтговорИзтриване
  12. Много апетитно изглежда, а сигурност звучи и вкусно, Ирма! Изкушаваш ме да го опитам. Поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  13. Леле, Ирма, толкова е апетитно това ястие! За пръв път го чувам, трудно ми е да го изговоря, но ще го преглътна с удоволствие:)! Ако имаше конкурс щях да го обявя за откритие на седмицата и щях да го прибера за журито/аз/:), леле какви мисли ми се завъртяха в главата:) Поздрави изкусителке и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  14. Еви, Кате, много сте мили, момичета! Усмихвате ме! Непременно го опитайте! За тестото намерих още по-добър вариант (пак го правих -вече 3ти път, не се смейте)- нека е с гъстотата точно като за палачинки, така стана още по-пухкаво!
    Хайде, действайте и да ви е сладко! :)
    Хубав петъчен ден! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  15. Ирма изглежда фантастично!!! Имам няколко пържоли от бут и непременно ще пробвам. Благодаря за споделената рецепта и опит :).
    Прегръдки и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  16. СИнът ми скоро се връща и непременно ще приготвя това ястие, а и тогава таткото ще прояде месо.Вярвам да го оценят подобаващо!

    ОтговорИзтриване
  17. О, Бети, ще ги изненадаш определено! А таткото да не е на пости? Аз се чудя тук, как да отказвам единият герой от толкова много месо, да го огранича поне малко, но дава силен отпор още, та успеха ми е почти нулев :))
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  18. Каква ти бистра водица момиче???
    Вино си треба за тази вкусотия:)
    Ама толкова апетитно и вкусно готвиш Ирме, че сега се чудя дали тимбалчетата да направя първо или това пиле в тесто :)))
    Задача с въпросителни ??????

    ОтговорИзтриване
  19. Хм, вкусно готвя аз - ела да питаш капризите у дома колко им е вкусно, щом се стига до там да ми дават уроци по готварство ;)))))
    Не знам как да ти помогна да разрешиш дилемата, Слънчо!
    Но, гледам, че си намерила вече решение и е много добро ;) Ще се радвам да ти е сладко!
    Поздрави, мила и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване