30 април 2013 г.

Бананов пай с ягоди


Трябваше днес да пусна публикация за едни мои любими масленки, от които тези дни направих солидно количество, за да обогатя Великденската трапеза от към сладичко, както и да помогна на приятелка, която има две прекрасни дечица, но малко време за предпразнична подготовка. Но, не ми остана време да проверя и редактирам снимките, затова ще остане за следващите дни.
А днес ще ви покажа друга любима сладост у дома - Бананов пай - едно от най-вкусните изкушения според моят син.  Но, за да му засиля удоволствието от него, го гарнирах с пресни ягоди за свежест и шоколад за повече разкош. Едно леко кремче от Маскарпоне направи цялата тази прелест неустоима. Десерта е много нежен като мус и ти се иска още и още... :-)  


Понеже сега е сезона на ягодите, а тях обичаме безкрайно много, не пропуснах да сервирам допълнително от тях, но във вариант  на смути, обогатено с по топка сладолед от Маскарпоне. 


В края на краищата бананите в пая останаха сякаш на заден план, като придаваха лек привкус на десерта като цяло. Но нямаше да е същият без всяка една от съставките, а ви уверявам, че беше съвършен. Да, беше, защото вече няма и помен от него!  :-)


Бананов пай с ягоди


Продукти

за основата
300 гр. шоколадови/ какаови бисквити
200 гр. меко масло
1 ч.ч. овесени ядки / орехи
семената на 3 шушулки Кардамон

за бнановия крем
4 банана
500 гр. крем сирене Филаделфия/ квасена сметана
5-6 пълни с.л. пудра захар (на вкус)
2 пликчета ванилова захар
1 пликче желатин

за гарниране
250 гр. Маскарпоне
1  с.л. пудра захар
1 ванилова захар
.......
250 гр. пресни ягоди
50 гр. настърган млечен или черен шоколад
Няколко листенца свежа мента

Приготвяне

Смиламе в блендер бисквитите.
Слагаме ги в купа, добавяме маслото, смлените зърна Кардамон, и овесените ядки (орехи) и добре смесваме всички продукти, след което готовата маса прехвърляме в тортена форма с падащи стени (Ø 26 см.). Разпределяме я равномерно по цялото дъно, като добре притискаме с дъното на лъжица, за да извадим всичкия въздух.
Печем в предварително загрята на 200° фурна за 5 минути. Оставяме да се охлади напълно.

Междувременно накисваме желатина по описанието на пликчето.
Обелените банани пасираме и прехвърляме пюрето в дълбока купа. Добавяме кремата сирене (квасената сметана), пудрата захар и ванилията и разбиваме с миксер на ниска скорост за кратко, колкото сместа да стане на гладък крем. Загряваме желатина да се стопи и го добавяме в крема, разбъркваме и заливаме основата на пая. Заравняваме повърхността и прибираме в хладилник за поне 2 часа.

Малко преди сервиране, разбиваме Маскарпонето с пудрата захар и ванилията на крем, прехвърляме в пош и украсяваме пая. Декорираме с разполовените ягоди и поръсваме с настърганият шоколад. Бодваме тук-там няколко листенца свежа мента и пая блесва с цялата си прелест. 


Сервираме като по желание поднасяме смути от ягоди, банан или пък смесено от двата плода. Всяко едно си заслужава, а вкусът им допълва чудесно този, на пая.







Да ви е сладко!

9 коментара:

  1. Ирма, и тук да ти кажа, че е божествен!
    Прегръдка и спорна подготовка за празниците!

    ОтговорИзтриване
  2. Ай, истинска прелест, преглъщам и пак се връщам назад, иде ми да паля колата, ама прочетох, че е свършил...Страхотен е паят, Ирма, пожелавам ти нестихващо вдъхновение през следващите дни и светли празници! Дано този коментар стигне до теб, че напоследък все блокира системата нещо...

    ОтговорИзтриване
  3. Красота, красота и неустоим вкус, елегантност и финес на поднасяне, Ирма! Светли празници! ;)

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря, Дани! И поводът, който отпразнувахме с него има такъв характер ;)
    Целувки!
    Иглика, да беше запалила колата, мила, щях набързо да забъркам друг! :)
    Хубава седмица и шарено настроение ти желая! Прегръдки!
    Никога не пестиш комплиментите си към мен, Еви, и честно да си призная, са ми много скъпи! Много си мила!
    Хубава, многоцветна седмица ти желая! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  5. Аз може ли да не си тръгвам от тук и да си поискам двойно парче... Ирма, прекрасен е, просто толкова вкусен... Че и красив, абе всичко си има. Браво!
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Ирма, изкусителка такава! И пай и смути и приятна компания... как да устои човек!? Наистина изглеждат неустоимо! Поздрави, мила, с пожелания за весели празници!

    ОтговорИзтриване
  7. Вкусно и изкушаващо поднесено!
    Мила Ирма, весели празници!

    ОтговорИзтриване
  8. Прекрасен сладкиш, Ирма -
    красив, ароматен и много изкушаващ!
    Светли и благословени празнични дни, Диана

    ОтговорИзтриване
  9. При мен всичко може, Гери :))) Даже и цял пай може!
    Благодаря, Кате! Наистина не може да се устои ;) Затова яхвай "метлата" и гледай този път маршрута да минава наблизо, покрай мен! :*
    Ина, благодаря, мила! Трябва по-честичко да си напомняме, че хубавите неща са тук, на Земята, нали? ;)
    Дианка, не малко изкушения съм виждала и при теб. Благодаря ти, мила!

    Весели и щастливи празници желая на всички! Поздрави и топли прегръдки!

    ОтговорИзтриване