24 април 2013 г.

Великденски приготовления 1


Курабии


Наближава Великден. За мен това е време изпълнено с много положителни емоции и заряд. На всичко отгоре е и пролет, навсякъде се раззеленява, птиците пеят вече и вечер до късно, до полунощ,, цялата земя се събужда и кипи живот. Всичко това ми действа стимулиращо на сетивата и отпускащо на нервите. А тази пролет е специална за мен и по още един повод, който за сега ще запазя в тайна, но пък да призная ме държи в трескаво  и приятно напрежение всеки ден. :-)



И понеже в последната седмица, когато ще кипи усилена подготовка за празника, едва ли ще имам време да снимам и публикувам докато меся козунаци, правя сладки, боядисвам яйца и готвя,  в тази и следващите публикации ще ви представя някои от моите утвърдени, великденски рецепти. Някои са ни толкова любими, че ги приготвям няколко пъти в годината, противно на схващането ми, че за големите празници Коледа и Великден си има специални сладкиши, които се правят само за съответния.

Почти във всеки дом за Великденските празници се пекат традиционно освен козунаци и курабии. И ние не правим изключение. Изключение обаче има и то е в оформнето на сладките. Рецептите са толкова много, колкото и домакинствата, но в почти всички курабиите се правят с машинка за мелене на месо, като тестото се прекарва през специален накрайник за сладки. Ето тук е съществената разлика с моите. Аз не харесвам онези сухи и ронливи, често с назъбени, релефни шарки сладки. Идват ми твърде постни и безвкусни. И формите получени с такива машинки хич не са ми по вкуса. Плюс това са твърде масови, за да ги има и на моята маса, а аз съм „бамбашка” човек, както казват старите хора – винаги трябва да направя нещо различно от останалите, нещо индивидуално  ;-)  Затова си ползвам рецептата за Казанлъжките курабии на мама, която за моят дом се е превърнала в рецепта за Великденски сладки. Е, и нея съм поизменила малко, по мой вкус – с масло са!  :-)
Самите те се получават много крехки, с мека вътрешност, с маслен вкус и с приятен дъх на цитруси – лимонов или портокалов. Обичаме да си ги хапваме с кафе или топло прясно мляко. А аз често комбинирам със сирене. Когато децата бяха малки, им ги предлагах и на попара с прясно или кисело мляко. Набъбват страхотно и ако добавим и малко млени орехчета, ммм... колко е вкусно!  :-)



Продукти

1 ч.ч. кисело мляко (+ ½ ч.л. сода бикарбонат)
5 яйца
1 ½  ч.ч. кристална захар
2 ампули ванилова есенция
кората на 1 лимон/портокал (или 2 ампули цитрусова есенция)
½ ч.ч. разтопено масло
1 бакпулвер
брашно колкото поеме за средно меко тесто (при мен влезе около 1,2 кг.)

отделно:
1 яйце за намазване
 ½ ч.ч. кристална захар за поръсване


Приготвяне

В голяма купа разбиваме яйцата със захарта, ванилията и лимонената кора.
Добавяме киселото мляко с разтворената в него сода бикарбонат.
Разбъркваме добре и добавяме на порции половината брашно, пресято с бакпулвера.
Наливаме на тънка струйка разтопеното и охладено масло, след което сипваме и останалото брашно и замесваме гладко тесто.

Загряваме фурната на 220°.
В застлана с хартия за печене тава, редим малки, добре окръглени топчета (колкото пингпонки), на разстояние 1 см. една от друга (почти удвояват обема си).
Отгоре ги мажем с разбит жълтък и поръсваме с кристална захар. Аз направо ги топвам последователно в разбито яйце и в купичката със захарта.
Печем на средно ниво, до хубав златист загар отгоре.

Времето за печене варира, според едрината на топчетата, затова и не съм дала точно колко минути отнема. Мама ги правеше по едри, аз по-дребни.



Не се притеснявайте, че се пукат отгоре при печене – винаги така стават!




Не съм броила и колко сладки излизат от тази доза, но не са малко, а ако ги направите и дребнички, както аз предпочитам ще са наистина доста.

Да ви е сладко!






17 коментара:

  1. Ирма, много е красиво и уютно при теб! Прекрасна предпразнична публикация, която носи много вдъхновение! Пожелавам ти тази пролет наистина да е такава прекрасна, с приятни емоции! Прегръдки от мен и ти благодаря за усмивките!

    ОтговорИзтриване
  2. Разкошни са, Ирма! Майката на една моя приятелка прави подобни за Великден, много ги харесвам.
    Прегръдка от мен и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  3. Най-хубаво е, когато човек оставя своята следа във всичко, с което се захване. Чудни курабиики, много апетитни изглеждат!
    Аз имам един въпрос. Все се чудя и май е крайно време да попитам как така се получават снимките ти, Ирма? Няма как да ги объркам с други, има нещо специално. Приличат ми точно на снимки върху старо хартиено списание, ама точно така. Леко като картини...
    Хубава вечер ти желая!

    ОтговорИзтриване
  4. Ирма, вярно, че колкото фамилии - толкова традиции и естествено любими рецепти. Твоите курабийки са прекрасни, пролетното ти настроение ме радва безкрайно, ще се радвам да видя какви чудесии ще спретнеш, да пратя фотограф да снима? Лека нощ и хубав четвъртък!

    ОтговорИзтриване
  5. Кате, аз благодаря, мила, за хубавото пожелание и ласкави думи!
    Зори, благодаря! Аз чакам да видя ти какво ще предложиш - предусещам, че ще е нещо много специално. :)
    Гери, уби ме направо :) Ами, честно, не знам какво да ти отговоря...
    Нищо специално аз не намирам в тях - снимки, като снимки, даже много некачествени, но толкова мога. Снимам с една малка камера, дето още не мога да й науча настройките, освен да сменям баланса според това дали е слънчево или облачно времето, или снимам на изкуствена светлина.
    Знам само, че за да станат добри снимки, трябва да има слънце. Понякога търсейки го из стаята, така осветявам задния план, че няма оправяне. Плюс това съм доста късогледа и явно аз виждам едно, а тук излиза друго :)
    Далеч съм от претенции за добър фотограф, по-важното е да се вижда в чинията какво има, нали? ;)
    Иглика, ако има свободен, пращай! Пък и ти се грабни с него, ще разменяме опит, ще е страхотно приключение, знам аз! :)

    Благодаря на всички ви, момичета, за топлото отношение и похвалите, които искрено ме радват! Радвам се и че ви допада моето предложение за Великденски сладки!
    Поздрави и хубави предпразнични дни ви желая!

    ОтговорИзтриване
  6. Ирме,от тези курабийки с машина за месо ги правим всяка година с майка ми.По-вкусни не съм яла-топят се в устата и едни ароматни....А и са много трайни.Ние правим няколко дози,защото много ги харесваме и почти цял ден се занимаваме с тях.И твоите изглеждат много вкусни.

    ОтговорИзтриване
  7. Живе, знаеш ли, в четвъртъкът и в съботата преди Великден, като излезе човек из града, навсякъде се носи един и същ аромат на великденски курабии, сякаш всички по една и съща рецепта ги приготвят. Много ми е приятно! Усещането е страхотно, типично великденско, празнично. Мога по аромата да определя празника :) Но, нали знаеш, че на вкус приятели няма, та колкото и да ми е хубаво да вдишвам празничната атмосфера с мирис на именно такива сладки, самите те не са ми вкусни на устата. Опитвала съм всякакви, уж по различни рецепти правени... е, на мен са ми абсолютно еднакви, нещо им липсва, не знам. Затова предпочитам тези. Затова ги и пуснах, може пък на някой да се усладят, колкото на мен :)
    Благодаря ти за посещението, мила! Лека нощ и прекрасно утре!

    ОтговорИзтриване
  8. Ирма, усещам невероятен аромат!
    И сякаш слънцето, а с него и празника, влязоха у дома!
    Чудесни са!
    Ще ги направя на всяка цена!
    Прегръдки, мила, честита вече радост
    и слънчево настроение!

    ОтговорИзтриване
  9. Благодаря ти, Дани! :*
    Настроението се вдига всеки ден и дано задържи курса :)
    А сладките са вярно, много вкусни, ще се радвам да останеш доволна от тях!
    Спорен ден, мила! Целувки!

    ОтговорИзтриване
  10. Ирма, благодаря ти за отговора. И не искам да те засягам, напротив. На мен много ми харесват снимките ти точно защото са различни - картините на Ирма. =)
    Слънчев ден ти желая!

    ОтговорИзтриване
  11. О, в ниакъв случай не си ме засегнала, Гери, не се притеснявай! Просто не можех да си представя какво точно специално виждаш в тях и ми е трудно да ти обясня нещо, което не разбирам. И идея си нямам как се получават. Както казах, предпочитам да има слънце, търся някакъв правилен според моето виждане ъгъл, от който да щракам и това е. Ако са излезли по-бледи понякога ги минавам през Microsoft Office Picture Manader - това осветеност, контраст... нищо повече. Правя поне по 20 снимки и накрая остават 2-3 :))) Скарана съм с фотографията, макар да обожавам да снимам! :)
    Благодаря ти за комплимента обаче, много е мил и ме радва, на фона на моето невежество!
    Прегръдки и усмивки от мен, мила!

    ОтговорИзтриване
  12. Да, усеща се празничното настроение и оживление, Ирма -
    чудесно начало на подготовката, а и явно за очаквани хубави емоции...
    Много ми харесаха твоите курабии, снимките и цялата публикация!
    Благодаря за удоволствието,
    сърдечни поздрави и пожелания за една прекрасна пролет, Диана

    ОтговорИзтриване
  13. Ирма, пролетта трайно се е настанила при теб!
    Чудесни са тези курабийки, както всички стари и изпитани рецепти! Грабвам си едничка! :)
    Приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
  14. Ирма, аз традиционно правя дълъг списък с планове за празник и после все се намира някой, който да ми ги опропасти. Затова на година по една идея-толкова смогвам. Но един ден, когато имам време за онова приготвяне, ще направя точно като теб;) И ще се радвам, че са напукани- харесва ги така;)Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  15. Рецептата е страхотна, Ирма! И как добре изглеждат тези великденски курабийки :)Искам ги! Поздрави и хубавото настроение да не те напуска!

    ОтговорИзтриване
  16. Дианка, чаках я тая пролет с голямо нетърпение и сега съм се потопила максимално в очарованията й. Благодаря, че намина с хубави думи и пожелания!
    Прегръщам те, мила!
    Ина, почерпи се обилно, миличка, те не са само за гледане :) Благодаря ти!
    Поздрави и усмивки!
    Марта, винаги, мила, се намира нещо да се обърка, затова големите списъци са решение - все нещо от тях ще успеем да изпълним, за да ни е весело и спокойно, нали? Важното е да се случват хубави неща, пък колко и кога... е, за всичко има време :)
    Прегръдка топла ти пращам! Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  17. Снежи, черпя те веднага, мила, с най-голямо удоволствие! :)
    Хубаво, пролетно настроение и аз ти желая! Целувки!

    ОтговорИзтриване