30 октомври 2012 г.

Есен, празници и сладкиш за двама


Есента е богат откъм празници сезон, гарантиращи всеобщо веселие – национални, църковни, самобитни, много цветни, магически, свързани с поверия и култове, повечето представляващи жертвоприношения за благодарност или предизвикващи плодородие и благополучие. 



За мен те започват още с Кръстовден, последван от Вяра, Надежда и Любов, Петковден, Димитровден, Деня на народните будители, Арахангелов ден, и от там вече влизаме в зимните - Въведение богородично или познат още и с названието Ден на християнското семейство, света Екатерина, Андреевден, Никулден, света Ана, Игнажден и стигнем до най-светлите дни, в края на годината – Бъдни вечер, Коледа- Христовден, Стефановден. И въпреки студеното време, няма опасност да се скучае - все някой някъде ще запали камина, ще нареди трапеза и ще събере компания по хубав повод, с пълни кани вино, с много песни и наздравици, зачервени лица и приятелски шеги.
През есента са събрани и повечето тържества в нашето семейство, като започнем с рожденият ден на половинката, следван от моят, от неговият имен ден и после на младежа. 
Много от именните дни на най-близките ни приятели и роднини са пак, горе долу в тази част на годината, което пък я прави богата на купони, с богати трапези, гарантиращи сериозно преяждане. Затова, знаейки какво ни очаква, винаги събирам в една вечер моят рожден ден с именния на съпруга, които са само през два дни.

Тази година вместо торта имаше сладкиш, даже два - за всеки от главните виновници по един. Много лек и сочен, с богат аромат. За основа ползвах рецептата за кейка от предната публикация, но изпечен като блат. После начупих на едри залци и залях с два вида крем, като в единият добавих пюре от ябълки, а в другият бял шоколад.  Гаранция за вкуса бяха овациите и празните чинийки. Гостите останаха изненадани, защото очакваха както обикновено торта, но пък бяха доволни. Естествено, най-доволната бях аз. Знаете, всяка домакиня се радва храната, която е приготвила да се изяде до троха. :-)
Та, ето го и него:

Сладкиш с ябълково-сметанов крем и бял шоколад


Продукти
за 1 сладкиш, като на снимката, по-долу

за основата
4 яйца
2 с.л. тъмна кафява захар Мусковадо (или 50 гр. мед)
80-100 гр. пудра захар (според вкуса)
100 гр. фино смлени бадеми (може орехи или лешници)
1 ½ - 2 ч.ч. фино царевично брашно + 1 бакпулвер
2 пълни с.л. гранулирано кафе от Цикория (Инка)
  50 гр. разтопено масло
100 гр. квасена сметана
100 гр. разтопен тъмен шоколад 70%
30 мл. тъмен ром

около 200 мл. плодов сироп

за ябълковият крем
500 гр. квасена сметана
120 гр. пудра захар
400 гр. ябълково пюре
2 пликчета ванилова захар
2 пликчета желатин

за шоколадовият крем
400 мл. животинска сметана (30 %)
3 с.л. пудра захар
200 гр. бял шоколад
3 с.л. пресно мляко
1 желатин

за декорация
2 с.л. какао

Приготвяне
на основата

Включете фурната на 160°

Разбийте яйцата със захарта, докато сместа се разпени добре и удвои обема си.
Отделете няколко по-едри ядки. Останалите смелете фино и ги добавете, плюс кафето и пресятото с бакпулвера брашно. Разбийте до хомогенизиране и прибавете разтопеното масло, разбито на крем с квасената сметана. Пак разбийте добре и накрая добавете рома, разтопеният шоколад и едрите ядки.
Насипете тестото в намаслена и напудрена с царевично брашно тавичка.
Печете за около 30-35 минути, до готовност. 
Не го препичайте! Направете тест със суха клечка, която трябва да излиза чиста, но леко лепкава, което ще ви гарантира, че не сте го пресушили. 
Извадете от фурната и оставете да се поохлади във формата, след което извадете от нея и поставете на телена скара, до пълното му изстиване

на ябълковият крем

Разбийте квасената сметана с пудрата захар, докато се стопи, след което добавете ябълковото пюре и ванилията. Разбийте до еднородна смес, в която последен добавете разтвореният по описанието на пликчето желатин.

Начупете блата на едри залци и го подредете равномерно в тортена форма с падащи стени (кръгла или правоъгълна). Ако някъде има дупки, запълнете ги с малки парченца, но не бива да ви притеснява, че повърхността не е абсолютно равна - това накрая се превръща в ефект. Сиропирайте с плодов сироп. Аз ползвах кайсиев ликьор, разреден със захарен сироп (1:1)
Отгоре му изсипете ябълковият крем и сложете във фризера да се стегне.

Междувременно пригответе крема с бял шоколад.

Разбийте сметаната на пухкав крем, като постепенно  подсладите със захарта.
Разтопете шоколада с прясното мляко и го добавете към сметаната.
Разтворете желатина и също добавете в крема.
Отделете една част от него и я прехвърлете в пош, с къдрав накрайник.
Останалият крем насипете върху вече стегналият се ябълков, и върнете за 5 минути във фризера. Толкова ще е достатъчно за да се стегне достатъчно. Извадете и украсете със заделеният крем, след което приберете в хладилника за поне 4 часа.

Преди сервиране извадете от хладилника и освободете от формата. Напудрете с какао и нарежете на пасти с желан от вас размер и форма.


Тук е сниман вечерта, точно преди да го поднеса и затова снимката не дава точна представа, но ми е единствена на цял сладкиш. Затова пък, за сутринта останаха две парченца, с които закусихме и слава Богу имаше слънчице, за да успея все пак да направя няколко снимки. 




На гостите поднесох с кафе и орехов  ликьор. Тръпчивият им вкус още повече подчертава плодовият на десерта. В същото време идеално се напасват ароматите на ябълка, шоколад, какао и ядки, а квасената сметана създава усещане за лекота и свежест.

Напоследък често експериментирам с направата на десерти и някак, все се получават сполучливи :-) Този веднага отбелязвам със звездичка, което естествено го класифицира като предпочитан, защото е не само много вкусен, ами и бърз за приготвяне - няма рязане на блатове, мазане със заглаждане на повърхности и кой знае колко усърдие за декорация. Лесно, простичко и вкусно!








18 коментара:

  1. Ей, страхотен сладкиш, Ирма!И подобаващо да отпразнуваш всички есенни празници!

    ОтговорИзтриване
  2. Ирма, отново въздишам по този ароматен и вкусен сладкиш!
    Слагам си две звездички!
    Сърдечни поздрави !

    ОтговорИзтриване
  3. С една дума откри сезона на празниците с този сладкиш :) Все хубави поводи ти пожелавам и все такива вкусотии да твориш. Сладкишът влиза в списъка на желаните благинки (със звездичка :)). Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  4. Живи и здрави да сме само, Мария, ще празнуваме разбира се! Весели празници и на тебе желая!
    Дани, с твоите две ще съм готова и сладкарница да си направя! Тебе за кръстница ще викам ;)) Прегръдки от мен!
    Снежи, благодаря, мила! Ще се радвам да ви се хареса! Хубава и спокойна да е и твоята вечер!

    ОтговорИзтриване
  5. Ирма, страхотно предложение! И чудесно визуалното представяне!
    Бих хапнала с най-голямо удоволствие! Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  6. А аз бих се радвала да те почерпя, Тили :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  7. Kakwa wkusotiq samo! Прекрасен сладкиш, Ирма!

    ОтговорИзтриване
  8. Ирма, обожавам да те чета, толкова си сладкодумна, а рецептите, които предлагаш са толкова изпипани, толкова интересни, че не мога да откъсна поглед от снимките!
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  9. Ирма, този сладкиш изглежда толкова сочен и кремест, направо е неустоим! Вдигаш високо летвата, но аз така обичам:)) Поздрав най-сърдечен!

    ОтговорИзтриване
  10. Траяна, Благодаря ти! Чувствай се почерпена :*
    Зори, симпатията е взаимна, знаеш! :) Обаче, мила рецептите са ми толкова семпли , прости и лесни, а снимките съвсем аматьорски, че чак ме е срам от толкова хвалебствия! Иначе са вкусни, да, затова и ги предлагам тук :))
    Нели, скачй! Знам, че можеш да подобриш резултата! ;) Даже ще ми е много приятно!
    Спокойна нощ, момичета!

    ОтговорИзтриване
  11. Ирма, честити празници! Сладкиша е разкошен!!! Силно ме впечатли, изглежда наистина много вкусно! Пожелавам ви още много такива вкусни сладкиши през сезона и весели празници!:) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  12. Благодаря ти, Бонбонче! Хубави и забавни да са и твоите тържества! :)
    Спорен и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  13. Ама си страшна изкусителка Ирме!
    Сладкиша е невероятен също, като снимките!
    Ще празнуваме всички празници и ще се радваме на много рецепти и красиви снимки заедно и взаимно!
    Прегръщам те*)

    ОтговорИзтриване
  14. Ирме,бъдете здрави и щастливи!Сладкиша ти изглежда невероятен!А снимките прекрасни-много ми харесват!
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  15. Прегръдки и за вас, момичета!
    И Честит празник днес! :)

    ОтговорИзтриване
  16. Ирма, пак съм аз, но този път с торба благодарности :) Прекрасен е този сладкиш! Както и очаквах, и дори повече :)В къщи всички го харесаха, а аз леко кръшнах от оригинала, който съм убедена, че е пъти по-добър. Благодаря ти, мила, за чудната рецепта! Приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
  17. Ей, как ме зарадва, мила! :)
    Много ми е приятно, че си ми се доверила, че си го направила и най-вече, че ви е допаднал! Благодарности и от мен, Снежи!
    Целувки и лека вечер!

    ОтговорИзтриване
  18. Уникален десерт! Ирма страхотна си!!! Благодаря, че сподели рецептата. Хубава неделя ти пожелавам.

    ОтговорИзтриване