25 октомври 2012 г.

Шоколадов кейк с круши и кафе от Цикория

Идеята за този кейк се роди съвсем спонтанно. Имах няколко леко завехнали и неугледни круши, които се застояха два-три дни на масата и никой не поглеждаше. За да не се похабят, за което винаги ме обвинява половинката (все купувам плодове и зеленчуци в по-големи от необходимите ни количества), трябваше да ги вкарам в употреба. Не съм правила кейк отдавна, май от лятото, когато пекох тези бананови кексчета с кокос. През деня попаднах на рецепта за кейк с круши на Еми от The secret - with love и малко ме изкуши да го направя, защото предусещах колко ароматен и вкусен ще стане. Обаче, познавайки вкусовете у дома, реших да бъде шоколадов. Това ми гарантираше абсолютна наслада. Започнах без рецепта, както в повечето случаи на внезапно вдъхновение. Малко преди това обаче,  бях замесила тесто за хляб и съм забравила, че брашното ми свърши. Ами сега? Бях разбила вече яйцата със захарта, смляла бях и ядки.... Хм, имах останали само два пакета -  пълнозърнеста спелта, която си има вече предназначение и царевично брашно. Решението дойде от само себе си - избрах царевичното. Много е финно, скърца като нишесте и ще се получи хубаво печиво. Другите продукти слагах по усет. Ами, стана невероятно сочен уханен и пухкав кейк, много шоколадов и с приятно усещащи се парченца плод.  И понеже няма нищо идеално, и тук има какво още да се желае, но поне знам този път какво е  :-)  - малко ми идват плодовете. Докато  белех крушите, които стояха изоставени два дни в пълно безразличие, ми дойде апетит и си хапнах 2, а една оставих не знам и аз защо. Можех спокойно да сложа 4, но две ми се видяха достатъчни. Следващият път обезателно ще завиша количеството им!



Продукти

4 яйца
2 с.л.тъмна  кафява захар Мусковадо (или 50 гр. мед)
80-100 гр. пудра захар (според вкуса ви)
100 гр. фино смлени бадеми (може орехи или лешници)
1 ½ - 2 ч.ч. фино царевично брашно + 1 бакпулвер
2 пълни с.л. гранулирано кафе от Цикория (Инка)
  50 гр. разтопено масло
150 гр. квасена сметана
100 гр. разтопен тъмен шоколад 70%
30 мл. тъмен ром
2 круши, но препоръчвам да са поне 3, или дори 4

за глазурата:
100 гр. тъмен шоколад
1 с.л. меко масло
1 с.л. какао на прах


Приготвяне

Включете фурната да се загрява на 160°

Разбийте яйцата със захарта, докато сместа се разпени добре и удвои обема си.
Добавете ядките, кафето и пресятото с бакпулвера брашно. Разбийте добре и прибавете разтопеното масло, разбито на крем с квасената сметана. Пак разбийте и накрая добавете рома и разтопения шоколад. Хомогенизирайте сместа и насипете 2/3 от нея в намаслена и поръсена с царевично брашно форма за кейк.

Крушите почистете, обелете и нарежете на средни по големина парчета. Панирайте ги обилно в царевично брашно и ги подредете по повърхността на тестото. Залейте отгоре с останалото тесто.

Печете за около 40-45 минути.
Извадете от фурната и оставете да се поохлади във формата, след което извадете от нея и поставете на телена скара, до пълното му изстиване. 
Кейка ще изглежда леко мокър, но това е от шоколада в него. Когато се охлади ще се стегне  и ще остане само сочен. За да не се объркате при печенето,  проверете с дървено шишче готовността му - трябва да излиза сухо, без тестени остатъци по него, макар и леко лепкаво.


Тогава разтопете на водна баня шоколада и разбъркайте с маслото. Получава се полутечен крем, с който намажете кейка отгоре и отстрани. Оставете на хладно да се втвърди и напудрете обилно с какао.



Препоръчвам да сложите 4 круши, които само да разполовите, за да има във всеки резен кейк по голямо парче плод. 







19 коментара:

  1. еее, чудесен кекс, Ирма! Сочен, шоколадов....
    Ей това с намазването всеки път трудно ми се отдава, да ти кажа. Врътни го насам, дай натам... И накрая кажат Айде стига ги върти ,давай да ядем :))
    А ти си се справила много добре и с кекса, и с намазването... предполагам и с яденето сте :)

    Поздрави и хубав празник на вас!

    ОтговорИзтриване
  2. Ехее, Пепи, шоколадов разбира се! :) Заповядай, почерпи се!
    Снощи го направих и казах, че е много топъл и още течен, да го не пипа малкия, а сутринта го намазах с крема, и то на дебело, както им харесва. Има обаче още, да не повярва човек... хващай влака, не се чуди! :))
    Благодаря ти, мила! :*

    ОтговорИзтриване
  3. Е, така и не можахме да си хапнем от кекса с Пепи и да пием кафенце :)
    Чудесен е станал, Ирма, но и за мен плодовете са повече от недостатъчни :)
    А шоколадът е задължителен!
    Прегръдка и хубаво утре!

    ОтговорИзтриване
  4. Ех, че хубава и оригинална рецепта. Припомни ми за кафето "Инка":)) Ама много ми харесват твоите рецепти, Ирма! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Разкошен кекс! Ще опитам, съчетанието е интересно и съм любопитна за вкуса. Пробвала съм кейк с круши и джинджифил, сега ти ми предлагаш нова привлекателна комбинация. Благодаря ти, мила!
    А царевичното брашно е страхотно, прави печивата някак много леки и пръхкави.
    Поздрав, хубав петък и цветен есенен уикенд!

    ОтговорИзтриване
  6. Интересно съчетание от вкусове! Такива импровизации от каквото има под ръка, дават чудесни резултати!
    Ирма, поздравления за идеята и перфектната реализация!

    ОтговорИзтриване
  7. Прекрасен е! Добре ми дойде със сутрешното кафе :))Благодаря ти!
    А това кафе с цикория как е на вкус, гледх го в Лидъл и се чудех дали да го пробвам?

    ОтговорИзтриване
  8. Ирма, токова нови изкушения си предложила - много оригинални рецепти с вкусни и ароматни съчетания!
    Обичам кекс, а с шоколад и круши ...
    Снимките и представянето са страхотни!
    Сърдечни поздрави и усмихната есен, Диана

    ОтговорИзтриване
  9. И аз за почерпка пристигам:) Дано има парченце и за мен! Слагам кафето:). Ирма, чуден е, а с глазурата е вече неустоим!

    ОтговорИзтриване
  10. Ирма,и с по-малко плод бих го уважила,но иначе и аз като теб обичам хубаво да го наблъскам,някак по-сочно ми е. :)
    Пожелавам усмихнат,празничен ден!

    ОтговорИзтриване
  11. Охо, каква вкусотия! Супер! Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  12. Много сте мили, момичета! Благодаря ви за похвалите и хубавите думи!
    Кейка е много, много вкусен и пухкав, правих го още два пъти тези дни, като последният го нарязах и ползвах за основа на празничната торта.
    Диана, кафето от цикория е по-различно като вкус от всяко друго кафе, не се сещам как да ти го опиша, но е специфчен и хубав. На мен много ми харесва за капучино. Отделно от това, цикорята и кафето от нея са много полезни.
    Желая ви хубави почивни дни, с много усмивки и настроение!

    ОтговорИзтриване
  13. Ирме, много ароматен и вкусен кекс!
    Как добре ми идва с кафенцетооо...
    Много съм изморена, иначе веднага щях да скоча да го правя, така ме впечатли и така ми се доядеее:)
    Пожелавам ти хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  14. А, почивката е по-важна от "другият" кеф, Кате! Понякога дори не ми се влиза в кухнята, наистина, колкото и да не ми вярват близки и познати. Пък и все по-често ми се иска някой на мен да ми приготви, аз да съм на една кълка и даже да ми сервират... абе, на стари години се глезя нещо! :))
    Прегръдки за теб и приятна почивка!

    ОтговорИзтриване
  15. Оригинално е! И звучи сочно и вкусно!!!За цикория не ми беше хрумвало досега.
    Само накрая ще те викна да ми го залееш;)))
    Прекрасна неделя ти желая, Ирма!!

    ОтговорИзтриване
  16. Хихихи, благодаря Марта, но хич не ме чакай мен, ами действай, че както ми е студено, мрачно и както съм се свила, никой сега не може да ме накара да се покажа от черупката! :))
    А и шоколада отгоре не е никаква заливка, ами си е почти като крем, та лесно и бързо става с лъжица, по-небрежно. Важно е само да има навсякъде, и по-на дебело ;)
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  17. Зарадвала си домашните,Ирме.Кекса ти е страхотен.А снимката на шибоя ми е любим от детските години-как ухае самооооо-налегнаха ме спомените.
    Хубава неделя ти желая!

    ОтговорИзтриване