12 октомври 2012 г.

Меки овесени сладки с лешници и халва


Soft oatmeal cookies with hazelnuts and halva

Вече е есен, макар слънцето да ни грее през деня сякаш е май. Но, по всичко друго личи, че скоро и това ще остане в сладките ни, летни спомени. Запасихме зимата с каквото успяхме - насушихме билки, плодове и пипер, сложихме в бурканите и сладко и солено, събрахме гроздето и направихме вино, ябълките и крушите са обрани, орехите отдавна обрулени и вече изсъхнали, закърпихме дупките на старите чувалчета, пробити от изгладнелите ни мишки на село и прибрахме всички ядки. Имаме си и лешници и бадеми.  


С лешници и овесени ядки днес направих едни сладки за да облажа момчетата, че откакто минах на диета сладко не са видели, освен мед в чая и млякото. Опитвам и тях да „прочистя”, но без особен успех. А милият ми съпруг, вече взе до толкова да усеща липсата на благо, че от няколко дни, всяка вечер преди да заспи ходи да тършува в кухнята. И като не намира нищо подходящо (подходящо е нещо, направено от мен) си прави едни измислени смеси от кисело мляко, мед или сладко, какао...  абе, каквото му попадне най-отпред.  А снощи вече, направо ме помоли да му сваря „едно” кремче  :-)
Едно кремче как се вари? Ами вари се! С половин пликче пудинг на Йоткер, малко масло и гарнирано с много малиново сладко, за да е по-вкусно и веднага да изстине, че не може да се чака. Очите се затварят, ама устата не дава, иска си нейното. :-)

Сладките са много лесни и бързи, мекички и с приятен аромат.
Рецептата - измислих ги в движение, но не е кой знае колко по-различна от познатите ви за овесени сладки, освен че трябваше да са меки, т.е. НЕ бисквити. Отворих шкафа и вадих всичко, което ми се стори подходящо. Дори намерих едни обикновени бисквитки, останали само 5 бр. в пликчето (явно много са му дошли в попарата с млякото) и оползотворих и тях, да не се подмятат. Имах една кутийка с някаква подправка, която  преди една година ми донесе дъщерята, с надеждата да ме научи да я ползвам и да правя арабски сладки (дето са много сладки), но аз „вяра и бит български не предавам” и кутийката така си и остана неразпечатана. До днес. Сетих се, че „онез” правят някаква смес от подправки, за която съм чела, че съдържа все неща, които ползвам накуп в коледните сладкиши. Погледнах кутийката, а тя изографисана цялата с чертички, с йероглифи, де. Обърнах и... ааа, германците са сложили упътване за хора като нас, дето ченгели не четем. Та по тяхно уверение се оказва, че мога да опитам да сложа малко от прахчето в сладките. Ама, нали съм си една такава, неверница (като Тома), опитах с пръст първо как е на вкус. Докато извадя още това-онова, вкусът се бе уталожил по небцето ми и решението бе взето: може да се сложи, ама малко.  

И така, ето какво в крайна сметка сложих в слдките:



Продукти
за около 20-25 бр.

1 и 1/3 ч.ч. фини овесени ядки
5 обикновени бисквити  (някогашните на ЗК „Кристал” - Пловдив)
3 с.л. кафява захар (тъмна)*
1 ванилова захар
1 ч.л. портокалова прах (изсушени и смлени корички от портокал)
1 шепа натрошени на едро сурови лешници**
1 кубче обикновена халва (4x4 см.), в случая на „Арина”, но може и „Златея”
1 ч.л. китайска подправка***
300 мл. бурканче ябълково пюре****
1 к.ч. олио
1 к.ч. шоколадов чипс


    * Захарта може да варира, според вкуса ви. Аз предпочетох сладките да не са твърде захарни, но ако държите да ви благнеят повече, добавете още 1 с.л. кафява захар.

  * * За да не цапате блендера, лешниците може лесно да натрошите като ги покриете с кърпа и минете няколко пъти върху тях с мердене или със стъклена бутилка.

*** Китайската подправка е смес от анасон, копър, джинджифил, канела, индийско орехче, бял и сечуански пипер и някакви други неща в нея, дето не мога да ги преведа. Може да си ги комбинирате сами, по ваш вкус.

**** Бурканчето с ябълково пюре, което съм показала на снимката е 260 мл., но ми се наложи да добавя още малко, затова пиша 300 мл. Но пък в зависимост от това колко е гъсто, може и по-малко да поеме. Моето е домашно и е с гъстотата на мек мармалад. Тестото също трябва да е гъсто, но меко – като кайма за кюфтета. Ама как го определих само -  показвам сладки, а говоря за кюфтета  :-)   Не, не ми се ядат сега кюфтенца, просто това е точната гъстота :-)

Приготвяне

Сипете в купа всички продукти, без шоколадовия чипс и пюрето от ябълки.
Замесете тестото като първо добавите половината пюре, и после в процеса на замесване по малко от останалото, докато получите желаната гъстота. Тогава прибавете шоколада и омесете, за да се разпредели равномерно навсякъде.
Включете фурната да се загрява на 180°
Застелете тавичка с восъчна хартия.
Намаслете добре ръцете си с олио, за да не лепне тестото и оформете от него топчета, с големината на пинг-понг. Наредете ги на разстояние 2 пръста едно от друго...


...  и леко ги сплеснете с длан, да станат като дебели, малки питки. 


Почти не се отпускат при печене, затова не ги изтънявайте много, за да останат по-меки и пухкави. Ако пък искате да са със хрускаща структура, тогава нека са по-тънки.
Печете на средна скара, около 20 минути,. Толкова отне на моята фурна, но вие проверявайте все пак и не ги чакайте много да потъмнеят. Ориентирайте се с пипане – трябва да са стегнати. А също да е изчезнал блясъка/влагата от повърхността им. И следете дънцата им – трябва да имат загар все пак.

После извадете, изчакайте да се охладят и стегнат и тогава прехвърлете в поднос.


Чудесно се вързаха поднесени с млечен, черен чай с кардамон



Чай с кардамон и кондензирано мляко

Много вкусен и ароматен чай. Ако сте привърженици на млечните напитки, определено ще ви допадне. 


Продукти
за 2 чаши

1 шушулка кардамон
1 ч.ч. гореща вода
1 с.л. листа качествен черен чай  (или 2 пликчета такъв)
1 ½ ч.ч. пресно мляко
4 с.л. подсладено кондензирано мляко
щ. ванилия

Приготвяне

Счукайте шушулката кардамон така, че да се спука и да се виждат семенцата. Сложете я в касеролка и залейте с горещата вода. Преместете на котлона и оставете да покъкри на тих огън, докато се разнесе ароматът на кардамона с парата. Тогава добавете чая и изчакайте водата да потъмнее, да добие цвят на тъмен карамел. Налейте пресното мляко, намалете огъня до слаб и от време навреме разбърквайте, за да не загори млякото. Когато сместа клокне и започне да се надига, отведете настрана и добавете кондензираното мляко и щипка ванилия. Върнете на котлона и когато пак се надигне, отведете окончателно.
Прецеждайки, налейте готовият чай в чаши и веднага поднесете.

  • Ако ползвате НЕ подсладено кондензирано мляко, подсладете чая с малко кафява захар, която добавете още в началото, с водата или прясното мляко, да се стопи.
  • Ако нямате кондензирано мляко, може да ползвате и сметана.
  • Не прекалявайте с кардамона – имайте предвид, че има много силен аромат! Все пак е въпрос на вкус. :-)



















20 коментара:

  1. Ирма, с удоволствие бих си хапнала кюфтенца, а тези ароматни сладки, за
    десерт!
    Вече ги видях и нагледно!
    И усетих аромата :)
    Прегръдка и хубаво настроение!

    ОтговорИзтриване
  2. Ехе, Дани направи го, и да ти е сладко!
    Ама ти да не си ги изпекла вече? Май наистина си ги сънувала, ако ДА :)
    Прегръдка топла и за теб! И весел уикенд!

    ОтговорИзтриване
  3. Ирма, много си измъчила момчетата си! :)
    Посмях се от сърце на въведението ти!
    А сладките са чудесни и не може да бъде друго при тази импровизация! Подробно обяснение и прекрасни снимки!
    Записвам си рецептата, защото харесвам сладки с овесени ядки :)
    Прегръдки и спокойна петъчна вечер!

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря, Тили! (нали, може така?)
    Ще се радвам да ти харесат овеските! И да се похвалиш, независимо от резултата! :)
    Момчетата ги "мъча", защото и те вече имат нужда...трябва да сме здрави, нали!
    На теб целувки! :*

    ОтговорИзтриване
  5. Ей, каква си катеричка:)
    Всичко обрано, събрано и прибрано!
    Сладките много ми харесаха, поста ти също!
    Беше удоволствие да го прочета и да се нагледам на хубави снимки!
    Прегръдки и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  6. Чувството ти за хумор е удивително! Тез закърпени чувалчета, и таз гладна уста, дето си иска своето... Скъсах се от смях:):):). А сега и аз зяпам с отворена уста, защото тез бисквитки страшно много ме изкусиха:). Чаят също ми допадна. Поздрави и приятни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  7. Аз чай не пия, но с удоволствие бих си хапнала няколко бисквитки с кафенцето :)

    ОтговорИзтриване
  8. Изглеждат страхотно, но такъв чай не съм опитвала:)

    ОтговорИзтриване
  9. О, Ирма, как ще ги харесат децата в занималнята.Много обичат измислени сладки с много неща вътре.Превъзходен вариант си предложила.
    А на мъжовете се дава нещо сладко от време на време, че иначе вият като вълци на пъртина.
    Хубав съботен следобед !

    ОтговорИзтриване
  10. Имам повечето неща, без онази подправка :) Ако не изядем халвата ще ги направя!
    Благодаря за идеята, Ирма!

    ОтговорИзтриване
  11. Ирма,
    аз също ги харесвам,ама уж не ям сладко тия дни, че вече не се търпи положението с обиколката;)
    Прекрасни изглеждат и си ги записвам за по-добри дни!!!
    Хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  12. Кате, ласкаеш ме, мила! А освен катеричка, вчера и днес бях и дърварка :)- помагах на момчетата, но и в кухнята се повъртях, де.
    Бонбонче, наистина закърпих чувалчетата, бе! Нови са от миналата година и не ми се купуват други. И уж не сме хванали ни едно мишле, дупките бяха факт.
    nas, заповядай и да ти е сладко!
    Траянче, черен чай с мед и сметана е страхотно питие. Аз слагам винаги и мнооого малко ванилия, за разкош, а под секрет понякога и капачка ром :)) Опитай и кажи колко ти е харесало! :)
    Вили, не знам дали като вълци вият, но ми мрънкат като котета моите и се умилкват даже :) Два дни поред ги правих овеските и вчера, на село пак!
    Зори, халва у нас рядко се задържа, но сега имах цяло неначенато пакетче и си делнах малко. Иначе я ядем със сирене и нея :)
    Така, така Марта! Запиши я и по Коледа ги направи - аромата им е тъкмо коледен, а до тогава и в линия ще си влязла, та ще се облажиш подобаващо ;) И аз съм на тоя хал, миличка!

    Поздрави на всички и спокойна, неделна вечер!

    ОтговорИзтриване
  13. Ама сега какво са ти винавни хорицата,че и тях ги лишаваш от сладко,Ирмичка?
    Мъжете си търсят сладичкото,това съм го забелязала.Ние може и да се ограничаваме и да проявяваме воля,но те почти не,освен ако не са някои много суетни господа :) .
    Моят също винаги нещо сладко,бисквитка,бонбонка или плод търси да си заслади.
    Чудесни бисквитки,хрупкави,дъхави и най-важното-с шоколадче :) .
    Прегръдка от мен!

    ОтговорИзтриване
  14. Хаха, Роси, сега ако кажеш откъде измисли това "Ирмичка" - само един човек ме нарича така и ти сякаш си чула. :))
    А защо ги лишавам от сладко моите мъжаги ли? - ами единият е пуснал коремче и само ми се пери с него, а малкия направи тлъстинки, и той там. Е, как да не ги огранича, като сами се не сещат? Ами, нали искам да са ми здрави, като скали, че да се опирам на тях! :)) Не може само за устата да мислим, Роси, трябва и за здравето си да се грижим, че да се не обърне после колата! То, затова и тез бисквитки направих, малко по-диетични и е СЛАДКО! :))
    Благодаря ти, миличка и те гушкам силно и аз!

    ОтговорИзтриване
  15. Страхотно предложение. Обичам халва и ще я пробвам :)


    Усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  16. Ще се радвам да ви се услади, Марина и Георги! Благодаря за коментара и посещението!
    Поздрави и много усмивки!

    ОтговорИзтриване
  17. Чудесни сладки, мисля че усещам аромата им :)И чая ми хареса, не ми е хрумвало за чай от кондензирано мляко:). Имам у дома една кутия и май ще пробвам, вместо следобедно кафе.
    Благодаря Ирма!

    ОтговорИзтриване
  18. Благодаря, Дианка! Сладките са много мекички и бързо заминават :) А чаят - видях рецептата преди време в един японски сайт и я бях забравила, до онзи ден. Аз често си слагам сметана, но това е напълно различно и много е вкусно. Съветвам те обаче, първо да опиташ как е на захар, че на мен ми дойде малко по рецептата.
    Прегръдки, мила!

    ОтговорИзтриване
  19. Това с мъжкото тършуване в хладилника ми е толкова познато. Поради тази причина на мен ми е забранено да правя диети:)) Ама пък тези сладки много си ги бива! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  20. Някак си, защото беше лято ли, не знам, но не вървяха толкова сладки у нас, Нели, но сега като се застуди, с кафето, на сладка раздумка или пред телевизора са много спорни. А аромата им предразполага и към прекаляване :) Иначе, една разумна диета си е полезно нещо, действа разтоварващо и подмладява!
    Поздрави и от мен!

    ОтговорИзтриване