20 октомври 2012 г.

Чийз пастички с Камамбер


Отдавна се каня да ви покажа един много вкусен десерт, станал особено любим на мъжката ми половинка. Откакто го опита за първи път се влюби в него, и по-точно в сиренето Камамбер. Десертът е и причината той да познава този вид сирене, сред всички останали в магазина. А допреди това си знаеше само бялото саламурено, кашкавал, извара, крема... ., т.е.  тези с които е израсъл. Сега често се случва да го пратя да пазарува със списък продукти и в последствие да се окаже, че освен тях е решил да ме снабди и с Камамбер, „за ония пасти”  :-)  Ония пасти не се харесаха на младежа у нас (заради вида на сиренето), но почерпих с тях две приятелки, на които също се усладиха. И така, чийз пастичките с Камабер вече прескочиха прага ни и се приеха радушно и в техните семейства. Опитах да ги приготвя и с Бри, и се получи. Вкусът е обаче по-мек и не толкова пикантен, което пък си е един плюс, особено за хора на които по-ароматните и пикантни сирена не са по вкуса, защото сиренето Бри има сладникав и някак орехов вкус (поне това е моето усещане)
Вчера десерта приготвих само за мен и любимият. Поднесох го с добре охладен, домашен, малинов сироп. След почти цял ден път и една отпускаща баня,  се оказа идеален финал. Няма да ви мъча повече, ами веднага ви казвам как да си го приготвите в случай, че ви е заинтересувал.

Чийз пастички с Камамбер


Продукти
за 2 порции

·        1/3  ч.ч.  орехи (лешници), нарязани ситно
·        1/3  ч.ч.  джинджифилови бисквитки, натрошени
·        3  с. л. кафява захар
·        4  с. л. ягодов/малинов конфитюр (или друг по ваш избор)
·        2 диска ( по 125 гр.)  сирене Камамбер, охладено


Приготвяне

В купа,  комбинирайте ядките, бисквитените  трохи  и  захарта. 

С  остър  нож  отстранете  кожата от  горната  част на сиренето. 

Разполовете дисковете  хоризонтално, на два равни слоя. 

В чинийките, в които ще поднасяте десерта сипете по 1 с.л. от бисквитената смес, поставете  отгоре им долните  половинки  сирене, с кожата   надолу.  Посипете отгоре 1/3 от останалата бисквитена смес,  като купол. Малко ще се посипе отвън, но не е никакъв проблем. Направете кладенче в средата, като кратер на вулкан и поставете  конфитюра  в средата. Похлупете с останалите (горни) половинки от сиренето и леко притиснете с длан. Поръсете с останалите ядки и пак леко притиснете сместа в сиренето. 

Поставете чинийките в микровълновата фурна и пуснете на средна мощност за около 1 минута.
Понеже се убедих, че всички фурни, и микровълновите дори имат различна сила на печене, за по-сигурно следете какво става вътре – не трябва да допуснете разтичане  на сиренето и обезформяне на десерта.  

Е, на някой му харесва разтечен и затова понякога го оставям за няколко секунди в повече. Но пък и когато сиренето се е заседяло по-дълго в хладилника и е узряло, по-удачно е да се остави да потече, да се смеси добре с останалите съставки.

Сервирайте веднага като поръсите в чинийките, около десерта с още малко от бисквитено ореховата смес, или с допълнително конфитюр. Може и от двете :-)
И не забравяйте лъжичките! Не вилички, а точно лъжички. :-)


Обикновено поднасям голяма чаша капучино за този десерт, но както ви казах вече, този път сервирах с малинов сироп. Конфитюрът също беше малинов, а понеже нямах в наличност джинджифилови бисквитки, ползвах маслени с 1 щипка джинджифил на прах в сместа.

Ами, това е. Да ви е сладко!





Имам и две по-стари снимки на десерта, приготвен с ягодов конфитюр и „по-младо” сирене, което съм приготвяла за точното време в микровълновата – запазена цялост на горния слой и леко потекла основа.



13 коментара:

  1. Чудесни са Ирма!!! Накапах се докато четях :)).
    Благодаря за идеята, ще пробвам непременно.
    Поздрави и хубава събота!

    ОтговорИзтриване
  2. И ги пробвай по-скоро, Дианка, защото след време ще си кажеш "Защо толкова се бавих?" И сервирай веднага след микровелето, че сиренето се стяга много бързо, а трябва да е полутечно! След изстиването десерта няма нищо общо с онзи, топлият. Това си е един вид аламинут. Ще чакам отзиви!
    Усмихната събота и от мен!

    ОтговорИзтриване
  3. Много интересна идея, изглежда прекрасно и си представям вкуса...Благодаря, че сподели, Поздрав!

    ОтговорИзтриване
  4. Удоволствието е мое, Соня! Радвам се, че ти харесва и благодаря, че се отбиваш!
    Слънчева и много приятна събота!

    ОтговорИзтриване
  5. Ирма, не само лъжичка, а голямата лъжица :)
    И една салфетка, моля!
    Чудесно предложение по мой вкус!
    Поздрави и хубаво настроение!

    ОтговорИзтриване
  6. Хихи, каквото кажеш, Дани, само да ти е вкусно! :))
    Настроението е на шест, нали има слънце, а и на гости отивам, та купона е сигурен!
    Благодаря ти и подобно! Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
  7. Разтекох се пред екрана Ирмеее...
    Невероятно вкусно предложение, страхотни снимки и хубава презентация!
    Целувам те и благодаря за насладата*)

    ОтговорИзтриване
  8. Изглежда много апетитен и сигурна съм, че е и невероятно вкусен десерт. :)

    ОтговорИзтриване
  9. Недей потича, Кате, дръж се, че докато се надигнеш и той взел че свършил!
    И благодаря за целувките - много сладки бяха и ти ги връщам, ама по двете бузки! :)
    Ейви, позна за вкуса, но калорийките му колко са... да се уплаши човек! Ама пък си струва насладата от време навреме :))

    Хубава вечер, момичета и прекрасна неделя утре!

    ОтговорИзтриване
  10. Аз съм много придирчива на тема сирене, но този сладкиш освен, че ми изглежда светкавичен има много апетитен вид. Поздравления за идеята и вкусните снимки :)
    Хубав неделен ден!

    ОтговорИзтриване
  11. О, да Снежи, наистина става за общо 10-на минути, с подготовката. Благодаря ти за милите думи! Ще ми е драго да го опиташ и да ти допадне!
    Прегръдки за теб!

    ОтговорИзтриване
  12. Ирма,много ми харесва това сладко изкушение-толкова апетитно изглежда..
    Прекрасен ден и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  13. Благодаря, Живка! Много е вкусно, опитай го! :)
    Прегръдки и от мен, мила!

    ОтговорИзтриване