10 октомври 2012 г.

Бургенланд - поля, вино и... кюфтенца



Искам да ви запозная с една много вкусна рецепта, която научих от приятелка, живееща в Бургенланд, Австрия. И понеже често съм обикаляла региона, впечатлена от пъстротата, спокойствието и гостоприемството му, се поинтересувах малко и от историята му. Ще споделя някои интересни факти за него, малко събрани снимки, а после ще напиша и рецептата. :-)

И така, Бургенланд е една от деветте провинции на Австрия, една от най-красивите, най-източната, граничаща със Словакия, Унгария и Словения. Там, на  границата с Унгария, поделено между двете съседни страни е най-голямото в Австрия, и третото по големина в Централна Европа езеро Neusiedler (на унгарски – Fertő) - 315 km².
Характерно за него е, че е плитководно (средно 50-60 см. и най-много 180 см.), обградено с множество природни паркове и резервати, защитено от ЮНЕСКО, с богата флора и фауна. Любимо място за орнитолози, ботаници, ветроходци, уиндсърфисти и всякакви туристи.


Старото име на провинцията е било Vierburgenland  (земя на четири замъка) наречена така през 1919 г. от Odo Rötig - тогавашният виенски представител в Шопрон (административен център на областта по онова време). Името било продиктувано от факта, че провинцията била съставена от четири области с главни градове Posony (Pressburg), Moson (Wieselburg) , Sopron и Vas (Eisenburg). По-късно Posony бил даден на Чехословакия (това е днешната Братислава), а Sopron остава в унгарска територия. Това наложило отпадането на представката Vier- (четири) от названието на областта. Така, тя днес ни е позната като Burgenland. Преди 1921 г. регионът не е имал териториална цялост и затова, до онзи момент не е имал и официално название. До края на Втората световна война немско говорящата, западна част на Кралство Унгария е била понякога наричана Deutsch-Westungarn (немска западна Унгария)

Днес Бургенланд е известен като модерна туристическа дестинация, с множество балнео и спа курорти, голф игрища, исторически забележителности. Уникалната природа и климат, богатите лозови масиви и прекрасното вино привличат гости от цял свят.
Има маршрут наречен „Бургенланд - пътя на виното”, който ви води през най-китните и уютни селца в региона, отдадени на магията на винопроизводството. Тръгнете ли по него наесен, когато дейността кипи в разгара си, ще останете удивени и омагьосани от Бургенланд.



Всяка година, в края на август в Айзенщат се провежда винен и гурме фестивал. В продължение на 5 дни лозаро винарските производители представят своите вина, от които може да опитвате и закупите. Освен това, има продукти и специалитети от цял Бургенланд – био масла, ядки, сирена, месни деликатеси, консерви, ликьори, дори козметика. По цялата главна, пешеходна улица са сглобени импровизирани гостилници, капанчета, пицарии, бирарии, щандове със стоки. Навсякъде е пълно с весели, усмихнати хора, носят се ухания на току-що приготвените ястия, музика звучи непрекъснато за поддържане на настроението, повечето хора са облечени в традиционни носии и... всички пият вино. :-)


Днешните бургенладци са хора с мултикултурни бит и ценности, наследени от предците си хървати, словенци, унгарци, австрийци, германци, евреи и роми дори. И кухнята им е смесица от всички тях, макар все още да се водят спорове около произхода на някои ястия.
Но да оставим споровете на тях, а ние да се насладим на самите гозби! 
Предлагам ви да опитате с мен характерните...

Пикантни бургенландски кюфтенца


Имам достоверна информация-подсказка, че тези кюфтенцата били едни от любимите на граф Естерхази (не знам точно кой по ред, но явно този, живял след 1920 г.), чийто главен замък се намира точно в провинция Бургенланд, в Айзенщат. Също така се знаело, че графа обичал да ги полива само с вино от собствените си лозя. 

Моето изпълнение съвсем малко поизмени оригиналната рецепта, като замених с кетчуп доматения сок, за соса. И така, за да си приготвим сами кюфтенца по бургенландски, ето какви са необходимите продукти:

за кюфтетата
500 гр  телешка кайма (може и смес)
2 филии хляб
1 глава лук
2 яйца
2 скилидки чесън
1 ч.л. лют червен пипер
черен пипер и кимион на вкус
1 с.л. горчица
магданоз

за соса
4-5 с.л. пикантен кетчуп
малко сос Табаско
сол
олио+масло
малко телешки бульон
галета/брашно за сгъстяване на соса

за зелевата гарнитура
200 гр. зелено зеле
1 малка глава лук
30 гр. масло
30 гр. бекон
1 с.л. брашно
250 мл. телешки бульон
2 с.л. готварска сметана
малко олио, сол, черен пипер и кимион

Проготвяне:

Омесваме каймата с останалите продукти за кюфтетата, оформяме малки топки ( по 8 за порция) и ги пържим в много мазнина, примерно във фритюрник.

Нарязваме зелето на тънко и го бланшираме за кратко във вряща и солена вода,
След което го вадим и изстискваме. Смесваме в тиган олиото, маслото, нарязания на тънки луни лук и бекона (може и сланинка на много ситни кубчета) и пържим докато месцето захрупка. Добавяме брашното, запържваме малко и разреждаме с бульона.
Варим малко и отвеждаме настрана. Добавяме зелето, подправяме със сол, пипер и кимьон. Разбъркваме още 1 минутка на огъня и окончателно отвеждаме.

Подреждаме кюфтенцата в топла чиния, гарнираме ги със зелето и заливаме със
соса, като за целта :
             
Загряваме олиото с маслото и запържваме галетата/ брашното. Добавяме кетчупа, табаското и бульона. Варим на слаб огън 8-10 мин.
Ако сте ползвали галета, може да прецедите за да е глатък соса.
Допълнително гарнирах и с варен ориз, с много масло и няколко пържени гъбки.

Сервирах с хубаво, червено вино.



В близост до Айзенщат и прочутият замък Естерхази...


... в земите на графството, се намира винарска изба Domaine Pöttelsdorf, за която се твърди, че прави виното си по много стара, римска рецепта. Също се говори, и че винопроизводството в този край е с традиции от преди 2500 години, от времето на келтите и Древен Рим, и лозови масиви е имало още тогава. Нищо чудно, защото географията и релефа на областта са формирани в резултат от вулканична дейност, което означава много богата почва, подходяща за лозя, а мекият климат подпомага дейността.

Почерпиха ме с вино Baronesse от избата. Страхотно ес тъмен рубинено червен цвят, отлежало в дъбови бъчви, с вкус на касис. На тръгване даже получих подарък – сандъче с бутилка от него. Откровено бих казала, че не съм любител на алкохола, но обичам да си пийвам понякога хубаво вино, с някои храни, особено с шоколад или за настроение ;-)
И сега така се зарадвах, като малко момиченце на нова кукла. Ами да, рядко харесвам нещо толкова много, а това вино ще помня дълго, защото е превъзходно – тъмно като кръвта, дъхаво, плътно и силно!  








17 коментара:

  1. Много красота, интересна информация плюс прекрасна рецепта си представила на едно място! Благодаря ти! Беше ми много забавно, а в първата ти снимка направо се влюбих. Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Пожелавам ти да посетиш това прекрасно място, Снежи! На живо е неописуемо красиво! И благодаря на свой ред!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  3. Ирма, благодаря за чудесната разходка, богатата информация и прекрасните снимки!
    Рецептата е много апетитна с добавяне на горчица :)
    Иначе и моите продукти са същите!
    Подаръкът ти е повече от прекрасен!
    Прегръдка и хубаво настроение!

    ОтговорИзтриване
  4. Ей, че красиво!
    Ирма, при теб разходката е гарантирана и няма опасност човек да се заседи на едно място и да чака някое кюфтенце да му падне :))
    И те изглеждат чудно, впрочем.
    Поздрави и хубава вечер на теб!

    ОтговорИзтриване
  5. Ирма, много обичам :) И Австрия и кюфтенца :)
    Страхотна публикация и много красиви снимки! Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  6. Чудесна разходка!Благодаря за споделеното и красивите снимки.
    А кюфтенцата, ах, има ли лютичко ше да са много вкусни.
    Уютна вечер и прекрасен утрешен ден, Ирма!

    ОтговорИзтриване
  7. Дани, Пепи, Зори, Вили, благодаря ви за милите думи, момичета! Какво ще кажете догодина да си направим среща с посещение на фестивала в Айзенщат? ;) Хем ще се видим, ще пийнем хубаво вино, ще опитаме местните специалитети, може и да ги научим на нещо нашенско :))
    А снимките, разходката и виното отдавна са останали в миналото. Искаше ми се да публикувам рецептата, та покрай нея се сетих за преживяното, и за да не е само "продукти-приготвяне", подредих снимките и спомените тук, за вас. Дано съм провокирала някой да отиде и се потопи в бургенландския дух, защото ще остане повече от доволен!
    Прегръщам ви и ви желая хубава и сладка нощ!

    ОтговорИзтриване
  8. Ирма, аз съм от онези хора, дето свят не са виждали, но пък снимките ти са толкова хубави, че дето се вика, мога да потрая още малко до разходката;)
    Прекрасно местенце! И кюфтенца! Децата ще ги харесат също!!!

    ОтговорИзтриване
  9. Здравей! Споделеното за винения фестивал много ми хареса и ако имам възможност, бих го посетила с най-голямо удоволствие! А кюфтенцата на вид и големина приличат много на шведските кюфтенца (шотбулар).
    Благодаря ти за това, че посещаваш блога ми!:) Приятен ден!:)

    ОтговорИзтриване
  10. Роузи, удоволсвието беше изцяло мое да открия твоя блог - много ми допадна, много цветен, свеж и пълен с интересни публикации! Нахвърлях бегъл поглед по страничките ти и оставям подробното му разглеждане за някоя, пак така късна вечер, с повечко време за мен.
    Пожелавам ти скоро да имаш възможността да посетиш Бургенланд, и не само!
    Мъхче, тъкмо се бях завряла при теб и разглеждах твоите странствания по света и у нас. Ами, че вие с гъбките сте само за тук, бе! :) Знаеш ли колко много ще им хареса на децата, има толкова забавления за всички ви, само вземи златна карта в портмонето ;)) Не се шегувам изобщо - виж това тук, много е близо до Айзенщат, има няма 15 км. и на около 2-3 от брега на езерото. Има и къмпинг, с бунгала и атракции.
    Лека нощ момичета и слънчево утре!

    ОтговорИзтриване
  11. Червено вино и шоколад-Ирма,пълна си с изненади.... :) .
    Кюфтенцата звучат много пикантно и вкусно и благодаря за хубавия разказ и разходка!
    Успешен ден!

    ОтговорИзтриване
  12. Страхотни снимки и много хубав пост!
    Беше ми много интересно да науча нещо ново.
    Рецептата много ми допадна!
    Благодаря за споделеното!
    Пожелавам ти хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  13. Защо бе, Роси? - виното (червеното)и шоколада са като млади влюбени ;) Не е никаква изненада комбинирането им. Сега, ако кажеш, че не си пробвала... или само с бяло? Хубаво червено вино и черен шоколад е голяма магия,Роси, мм ;)) Оега, когато времето застудява много предразполага към подобни наслади!
    Целувки и усмихнат ден!

    Аз благодаря, Кате за посещението и милите думи! Снимките не са кой знае какво, даже са и некачествени, но аз толкова мога, за съжаление. А мястото е наистина много интересно и хубаво!
    Хубав и ползотворен четвъртък!

    ОтговорИзтриване
  14. Много, много приятно ми беше да посетя това място с теб, благодаря ти за чудесният пост, за вкусната рецепта и красивите снимки!

    ОтговорИзтриване
  15. Ехее, тъкмо се разписах при тебе :) Аз пък твоите кюфтенца си набелязах, Кате! Радвам се, че си се забавлявала тук, с мен!
    Хубава вечер, мила!

    ОтговорИзтриване
  16. Ирма, с голям интерес проследих увлекателния ти пътепис и се насладих на прекрасните снимки! Майка ми е от Австрия, никога не съм ходила там, но нещо докосна душата ми! Благодаря ти!
    А кюфтенцата са чудесни, заедно с интересната гарнитура!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  17. tillia, трябва задължително да отидеш, там са част от корените ти! И ние, както всяко растение, черпим много от тях, а както знаеш, отскубнеш ли го от мястото, на което се е родило, развило и укрепнало, то после все ще боледува, ако и не залинее. Така, че иди - убедена съм на 100%, че ще дишаш с пълни гърди и ще се почустваш у дома си, казвам го от опит!
    Поздрави сърдечни!

    ОтговорИзтриване