17 юли 2012 г.

Пържено свинско по китайски


Днес менюто ни е със свинско месо, и то по китайски. И защо пък да е китайско едно свинско, пържено със зеленчуци? Ами, че то толкова български рецепти има за приготвянето му по този начин. Заради гарнитурата от ориз ли? Едва ли! Заради ползването на характерният за изтока тиган Уок ли? Мисля, че и в друг, дълбок тиган ще се сготви по същият начин.
Ето виновника едно пържено свинско да е „по китайски” :

Соевият сос
(soy souce)


" Соевият сос е напълно способен да оказва по-ефективно противодействие на стареенето на човешките клетки, отколкото червеното вино и витамин С. Твърдението се основава на данните от работата на група изследователи, които са стигнали до извода, че сосът получен чрез ферментацията на соята, съдуржа вещества, които 10 пъти по-активно, отколкото червеното вино и 150 пъти, отколкото витамин С, забавят процесите на окисление на клетките на човека.
Червеното вино, плодовете и зеленчуците съдържат елементи, способни да противостоят на т.н. свободни радикали - нестабилни атоми, разрушаващи човешката клетка. Именно със свободните радикали специалистите свързват процеса на стареене и възникването на различни тежки заболявания. 
Изследователите са установили, че наред с антиокислителните си свойства, соевият сос значително подобрява кръвообращението и забавя развитието на сърдечно-съдовите и други заболявания. Учените съветват да не се злоупотребява с употребата на соевият сос, тъй като в него има високо съдържание на готварска сол, заа която е известно, че е фактор на покачване на кръвното налягане."

Съществува производство на светъл и тъмен соев сос
Някои предпочитат тъмният сос, тъй като е известно, че светлият не ферментира достатъчно дълго. А времето за узряване е  една от гаранцииите за качеството му.
Относно марка и производител може да се говори много, и добро и не толкова. Всеизвестно е, че пазара определя качеството. И щом като има търсене, производителите ще се стремят да го задоволят. Сещате се, че няма как да има толкова соев сос в целият свят, при толкова голямо търсене и технология на производството, изискваща зреене от 1 година. Ако се разровите в нета ще разберете, че в оригналната, древна рецепта за производството на соев сос се изискват само 3 продукта: соя, вода и сол. По-късно японците добавят пшеница и правят своя рецепта. Но, забележете: само пшеница. Почти всички днешни производители добавят дрожди за да засилят ферментацията с цел печелене на време, а оттам и бърз пазар. Разбира се тяхното производство няма как да е качествено. А като се сетим, че и разреждат соса с вода, нагласят вкусът му с карамел и други овкусители... За хубавият, качествен соев сос се иска спазване на рецептата и технологията от стари времена, със период на ферментация поне 6 месеца. Казват, че качественият соев сос се продава изключително и само в стъкло. А 100-150 мл. за 3 лв. със сигурност не е гаранция за надеждност. И цветът му не бива да е толкова тъмно кафяв до черен. Това го постигат с оцветители и карамел. Истинският бил с по-светло кафяв цвят и винаги бистър. На нашият пазар една от добрите марки е Kikkoman  японска, ако това уточнение би вдъхнало повече доверие.


Е, моят сос в къщи не е на тази марка, на Misota е, но какво пък, няма да си сготвя свинско по китайски ли? Поне е в стъклено шишенце. Ще си повярвам, че е много качествен и отивам да готвя китайско. Дано не ми се опънат очите само. :)


Продукти
за 3 порции

600 гр. свинско месо от плешка
1 голяма глава лук
3 стръка пресен лук
1 чили
1 морков
1 червена чушка
1 зелена чушка
1 шепичка консервирани бамбукови връхчета
1 парченце (1 см.) от корен джинджифил, рендосано
200 гр. гъби
1 ч.л. мед
сол
черен пипер
светъл соев сос
1 к.ч. олио

за гарнитура
1ч.ч. ориз (дългозърнест)
30 гр. масло
½ ч.л. сол

Първо подгответе продуктите:
Месото нарежете на късове, като за гулаш. Лука нарежете на тънки луни, морковите на жулиени. Червената и зелена чушка разполовете, почистете от семето и нарежете на тънки (5мм.) полукръгчета. Чилито по същият начин, но наситнете. Пресният лук на тънки кръгчета, гъбите на четвъртинки.

Сега налейте олиото в голям и дълбок тиган, на среден огън – ако имате уок, ще е добре.
След като мазнината замирише, сложете късовете месо да се пържат. Обръщайте от всички страни, за да хванат равномерна коричка.

Междувременно, в малка касерола сложете 2,5 ч.ч. вода със ½ ч.л. сол да завари. Когато това стане, намалете огъня и добавете ориза. Разбъркайте и оставете да се готви на бавен огън.

Когато месото е готово наполовина добавете гъбите и разбъркайте. Пържете до готовност на месото и докато всички късове добият златист загар. Тогава добавете  останалите зеленчуци, наведнъж плюс меда. Оставете един стрък пресен лук за накрая. Посолете и поръсете леко с черен пипер. Бъркайте постоянно не повече от 5 минути и отведете.

Вече трябва да се е сварил и оризът. Отведете го точно когато поеме всичката течност Следете за това! Добавете му маслото, разбъркайте и поставете в съд със студена вода, да се охлади леко. Бъркайте го непрекъснато, но внимателно за да не смачкате зърната.

Сервирайте в затоплени чинии, като отдолу разпределите ориза, а отгоре месото със зеленчуците. Поръсете порциите с наситнен, свеж зелен лук. Поднесете и съдинка, в която сте сипали соевият сос, за да може всеки да си полее от него на вкус. Ако имате бамбукови пръчици, сервирайте храната с тях за по-голяма автентичност. Аз не се и научих да боравя с  тея клечки и затова нямам и у дома. Китайското ястие ядем по европейски, с виличка. :)


Имайте предвид солеността на соса, когато готвите месото и ориза!
Ако искате ориза да остане бял, ползвайте светъл соев сос. Макар да е по-солен и с не толкова силен, наситен вкус колкото тъмният, мисля е по-подходящ. Все пак, решението кой сос да ползвате остава винаги ваше.
Някои предпочитат тъмният сос, тъй като е известно, че светлият не ферментира достатъчно дълго.

Много вкусно ястие. Ако сте любители на китайска храна знаете за какво говоря. Аз в китайски ресторант съм влизала само няколко пъти, опитвала съм ястия със свинско и пилешко. С риба и постно не съм, паста също. Но пък какви карамелизирани банани са ми поднасяли.... :)  За тях, в някоя от следващите публикации.

Използвани са материали от нета









5 коментара:

  1. Ирма,затрудняваш ме с изчакването на часа за обяд много осезаемо с тази вкусна порция дето се кокори пред мен!Бих си я хапнала с голямо удоволствие!И благодаря за инфото за соевия сос,сл. път ще си купя от този.
    Приятна сряда!

    ОтговорИзтриване
  2. аааа, карамелизирани банани и аз харесвам от китайските :) или може би щото ме мързи да си направя у дома пак :))
    Ирма, много вкусно изглежда това свинско! Също съм любител на техните приготвени меса и най-вече на тия със сладко-киселите сосове.
    На соев сос-менте в стъклени шишета съм попадала, за съжаление, толкова разредени, че и на цвят дори не го докарват. А Kikkoman и Мисота са хубави и има ли от тях в къщи, хич не се притеснявам, че ще ми се дръпнат очите :))) поне да е с хубав сос.

    Хайде, чакам бананите да видя сега да ни предложиш :))
    Хубав ден и хубава вечер да имаш :)

    ОтговорИзтриване
  3. Роси, Пепи радвам се, че съм ви изкусила! Вярно, много добре овкусява месата соевият сос, а щом е и здравословен още повече ми се издига в очите. Знаят китайците какво е хубаво.
    Синът ми е малко капризен става ли дума за зеленчуци, но си "облиза" чинията и като върл месояд ми сервира, че останалото в порцията било по-вкусно от месото.
    Благодаря ви за пожеланията, момичета!
    Много настроение и летни емоции ви желая! Целувки!

    ОтговорИзтриване
  4. Соевият сос, макар и много вкусен,далеч не е здравословен !!!

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен, ако имаш предвид голямото количество сол в него, да, съгласна съм! Иначе, учените се изказват доста положително, относно качествата му.
    Но както всичко, с което се прекаляваме ни създава проблеми в един момент от живота ни, така и соевият сос би могъл да доведе до нежелани последици. Ако се храним балансирано, то тогава не би трябвало да се притесняваме, нали?

    ОтговорИзтриване