14 юли 2012 г.

Лека, зеленчукова супа за летните горещини


Имаме нужда от време на време да разтоварим менюто от тежки храни, пък били те и вкусни. Имаме нужда да пожалим стомаха си, нали? Особено в топлите, летни дни. Сега е времето, в което не се заседяваме много в кухнята, не ни се готви, а дори и не ни се яде понякога. Ударната вълна, с която ни залива слънцето ни кара да търсим прохлада по всякакъв начин. На масата също. Наливаме се с разхлаждащи и ободряващи напитки и посягаме освен с наслада, а и с благоговение към сладоледа. Заместваме зимните, топли ястия с бързи мезета и скари, към които нямаме претенции да вдигат пара. :) Наблягаме на салати и много плодове. Но за да сме здрави е необходимо да внимаваме каква храна консумираме, не само количествено и качествено. Трябва да е витаминозна, с много фибри, лека в същото време и по възможност сготвена у дома.
Да заложим на  супа! Хубава зеленчукова супа.
Предлагам две леки супи, подходящи за това време от годината. И най-хубавото им е, че могат да се консумират и студени. Основните продукти за тях са от лятната колекция :) – тиквички, грах, репички. Е. последните са пролетни, но все още се намират в търговската мрежа, което много ме радва.

И така, първата е :

Крем супа от пресен грах и репички

Една много приятна и лесна за приготвяне супа от зеленчуци ползвани още от дълбока древност, притежаващи полезни свойства, познати на древните учени и лечители.
Зеленият грах ни дава 8 витамина, 7 минерала, фибри и протеин. Добър източник е на фолиева киселина, витамин С, К1, В1, В2, В3, В6, на желязо, манган, магнезий, фосфор, цинк, калий. В 100 гр. грах се съдържат 14,45 гр. въглехидрати, 0,4 гр. мазнини, 5,42 гр. белтъчини, 40 мг. Витамин С. Дава 218 kJ енергия и има само 52 kcal. Супер,а? :)
Репичките също са богати на витамини, соли и минерали. Но наред с тях и на много ензими и етерично масло, което пък усилва секрецията на храносмилателните жлези и има бактерицидни свойства.
Количеството витамин С в тях е над 30%.


Освен че е лека и засищаща храна, определено може да се каже и много вкусна. Подобна супа показа преди време Дими ето тук. Тогава още реших да пробвам супа с репички, но остана само запланувано. Преди няколко дни си купих много репички от магазина до нас. Бяха ги намалили и ги продаваха на нищожна цена. Напълно здрави и със свежи зелени листа. Явно са се запасили с повече, отколкото могат да продадат. Е, как да не си взема тогава, та те така ми се усмихваха зачервени! Награбих 5 връзки с едри засмени репички и вече знаех какво ще правя с тях. Погледнах после за Димината супа, разгледах още няколко - оказа се, че хората си ги готвят на супа, а не като мен само в сурово състояние. Ето моят вариант:

ПРОДУКТИ

500 гр. пресен грах (може и замразен)
500 гр. репички
2 литра вода
100 -150 гр. квасена сметана
½ ч.ч. накълцан магданоз
1 с.л. масло
сол и черен пипер на вкус
сока на половин лимон

ПРИГОТВЯНЕ

Сложете в тенджера водата и солта да кипнат. Намалете огъня до среден и добавете репичките, а 10 минути след тях и граха. Варете докато омекнат зеленчуците.
Отцедете ги и запазете бульона, а тях прехвърлете в блендер, друга тенджерка или друг, подходящ съд. Добавете им магданоза и 3 ч.ч. бульон. Пасирайте всичко до гладкост, след което прецедете за да премахнете отделилите се влакнини. 
Добавете маслото да се разтопи, сметаната, лимоновият сок и подправете на вкус със сол и черен пипер. Може да разредите супата с още бульон до желаната гъстота. Разбийте отново.
Гарнирайте с лъжичка квасена сметана, посипете с крутони и сервирайте.

Супичката е много свежа, ароматна и лека, с едва доловим пиперлив вкус от репичките.  Подходяща е и за диетуващи и за деца. За по богат вкус може да поднесете с половин варено яйце или още по-добре, поръсена с рендосано сирене.


Второто ми предложение е за:
Тиквички - много вкусна и полезна храна.

В 100 гр. тиквичка има само 16kcal. Богати са на калий, фосфор, калций, на витамин С и витамини от групата В. Семената на зелените тиквички се използват в козметиката за направа на кремове, регулиращи работата на мастните жлези. :) Ей това не го знаех. Значи, да купуваме тиквички с повече семенна част! И ще сме фини! :)

Крем супа от тиквички и картофи


Продукти


2-3 с.л. зехтин
1 голяма глава лук, ситно нарязан
2 скилидки чесън, ситно нарязан
1 кг. картофи (обелени, нарязани на парчета)
2 ч.ч. прясно мляко
1 ½  ч.ч. зеленчуков или пилешки бульон
3 тиквички, почистени и  настъргани
щипка мляно/настъргано индийско орехче
сол и черен пипер на вкус

Приготвяне

Загрейте зехтина в дълбока тенджера с двойно дъно, на среден огън.
Добавете лука и задушете в продължение на няколко минути,  докато омекне. 
Добавете чесъна и задушавайте в продължение на още 2 минутки. 
Ред е на картофите, млякото и бульона. Бавно доведете до кипене.
Намалете огъня и оставете да къкри около 20-25 минути.
Добавете тиквичките и индийското орехче, разбъркайте и варете само още 2-3 минути.
Отведете супата от огъня и оставете настрана за 10 минути. 
Пасирайте я и я върнете на котлона (на слаб огън), като я бъркате непрекъснато за 3-4 минути.
Подправете със сол и черен пипер.
При поднасяне гарнирайте с лъжица квасена сметана и поръсете леко с пресен копър.

Понякога нямам квасена сметана у дома и ползвам успешно киселото мляко, което е домашно приготвено, пълномаслено и много гъсто. Така че, ако имате само тиквички, лук и картофи пак ще получите добра, лека и вкусна супа. Импровизирайте по ваш вкус с подправките и ще ви хареса. :)



Бързо, лесно и вкусно!






Няма коментари:

Публикуване на коментар