13 юли 2012 г.

Дробчета или воденички


Е, кое предпочитате?
У дома повече се тачат дробчетата, пържени, на скара, със зеленчуци, натурални, на супа също. Но понякога, за да си угодя и на мен, готвя воденички. Днес ще ви покажа любимата си рецепта с тях. Всеки, който ги е опитал, после иска допълнително или рецептата направо. Малко нескромно звучи, но наистина е така. Стават много вкусни, ароматни и сочни. И честно да си призная, едва се сдържам да опитам от тигана само 1 парченце, за проба. :)

Пилешки воденички с гъби и лук


Продукти
за 2 порции

500 гр. пилешки воденички
1 голяма глава лук
300 гр. гъби
1 шепа натрошени орехови ядки
1 с.л. масло
100 мл. бяло, сухо вино
1 с.л. накълцана свежа мащерка
сол
черен пипер

Приготвяне

Почистете и измийте воденичките.
Сложете на котлона, тенджера с 1,5 л. вода + 1 с.л. сол, да заври.
Когато това стане намалете огъня до среден и пуснете вътре воденичките да се сварят. Почти да се сварят. Премахнете образуващата се пяна.
Междувременно си обелете и нарежете лука на едри луни, а гъбите на четвъртинки.
Сложете в дълбок тиган около 50 мл. олио и добавете в него лука, гъбите, ядките и отцедените, сварени воденички. Бульона запазете. Добавете от него 1 к.ч. в тигана, похлупете и сложете на среден огън да заври всичко. Наблюдавайте какво става под капака – разбърквайте често и когато водата изври, добавете виното и подправете със още сол, ако е необходимо. Гответе докато всичко омекне. При необходимост доливайте по мъничко от бульона, за да не загори, а малко преди края махнете капака, за да се изпари всичката течност и да се запържат гъбките и воденичките. Нека добият златист загар.
Когато всичко е готово, добавете маслото, мащерката, поръсете с черен пипер, разбъркайте и отведете.

Днес сервирам със задушен, в останалият бульон, микс от бял "Arborio rice" и червен ориз, подправен обилно с масло и поръсен с лимонов сок.
Наливам хубаво бяло вино и сядаме на масата. Наздраве! :)


Понякога  приготвям тази вкусотия на фурна, като пека на 200°, а всичко се приготвя по описаният вече начин. 
Много вкусно става и в гювечета. Тогава слагам виното и повечко бульон наведнъж, задушавам около 10 минути в тигана, под капак, след което разпределям по гювечетата, похлупвам ги и ги забравям във фурната на 180° за 1 час или докато се поизпари течността. Преди да ги извадя, махам капачетата и ръся с рендосан кашкавал.

Приготвям и пилешки дробчета по този начин, но виното, което добавям в този случай е червено (само 1 к.ч.) и накълцвам една червена люта пиперка на цялото това количество.

И по двата начина, и с двата вида пилешки дреболии става все вкусно.

Опитайте и да ви е сладко! :)


8 коментара:

  1. Наздраве, Ирма, направо се настанявам до онази чаша там с виното.
    Воденички обичам повече, щом питаш :)) Дробчета също, но онези п овече. И точно ей така, задушени с лук... с много лук. Обожавам.
    С тези орехи вътре обаче ме хвърли в тъча :)) Интересно звучи и май се чувствнам длъжна да пробвам следващия път.
    Поздрави на теб и хубави събота и неделя! (и дано по-прохладни да са, че не се диша навън )

    ОтговорИзтриване
  2. Супер е с орехи, Пепи! Те омекват вътре, но все пак се усещат - леко хрупкат. Почти винаги слагам орехи и в плънка на агне, пиле и заек. Опитай и кажи колко ти е харесало :))
    А за топлините, мога да ти дам лъч надежда - вторник и сряда се очаква градусите да паднат до 21-22 в северна БГ, а при нас до 27-28 макс. и никакви валежи, за разлика от централна Европа.
    От четвъртък пак нагоре :) Ей, не съм синоптик, ама им ровя в програмите :)))
    Лека нощ и хубави сънища!

    ОтговорИзтриване
  3. Ирма,много киправа порция,така си я нагласила като за 5 звезден ресторант,браво!Вкусно е няма спор!
    Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  4. Е, чак пък за ресторант, 5 звезди... недей така! Просто този път не усетиха момчетата, че си играя в кухнята, иначе все на топки гарнитурата :)
    Благодаря, Роси!
    Спорна и усмихната да е за теб!

    ОтговорИзтриване
  5. Охаа, какво хубаво предложение има тук.
    Надявам се скоро да се възползвам от рецептата :)
    Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
  6. Илианка, добре си ми дошла! :)
    Явно и ти си фен на воденичките :) Готви ги бързо и докладвай резултата!
    Хубава вечер! И пак заповядай!

    ОтговорИзтриване
  7. Ах, Ирма точно такива воденички ще си приготвя. Прекрасно предложение, под секрет и в къщи е същото - само аз ги ям. Отдавна не съм ги готвила, тъкмо има и подходяща рецепта.
    Прегръдки миличка!

    ОтговорИзтриване
  8. А, Аля, моите момчета така свикнаха с воденичките, че последният път, когато купувах дреболии, посегнах да взема дробчета за тях и милото ме спря с предложение, да взема само воденички и сърчица. Направо се опулих. "... Ама, нали ти обичаш повече дробчета? - го питам аз, а той: Нее, никога не съм обичал повече дробчетата, воденичките обичам!" :))))
    Направи си макар малко, само за теб и после да кажеш дали са ти харесали, нали? Ще се радвам да останеш доволна!
    Прегръдки от мен, Аля!

    ОтговорИзтриване