7 юли 2012 г.

Мармалад от жълти сливи


Тази седмица беше посветена на сливите у дома. Знаете от предната публикация, че преоткривам плодовете. Някои, де. И, че новата ми любов сред тях е слънчево-жълтата Ренглота (позната иначе и като Renklod, Reines-Claudes plums, Mirabelle, greengage plums, a в Гърция позната под името Green Vanilla). Дали не е причината в страхотният и цвят. Може би!
Според проучвания правени в областта на психологията и храненето, жълто оцветените храни въздействат на здравето, на апетита и настроението. Оказва се, че освен богати на минерали и витамини – особено витамин  C, жълтите плодове и зеленчуци засилват метаболизма, карат ни да се чустваме жизнерадостни и щастливи. И за капак, засилвали умствените ни способности. Бреййй! А, дано! Но пък наред с тези си прекрасни свойства, притежават и още едно, много важно – ЗАСИЛВАТ АПЕТИТА!  :)  Ха, сега де!

Ето, това ще е! Освен че е толкоз ароматна, свежа, с приятен сладникаво-киселичък вкус, тази слива има и прекрасен цвят. В началото бледо жълто-зелен, а в последствие засилено жълт, до оранжев. И блестящ. Е, как да не ти възбуди сетивата и да не предизвика обилно слюноотделяне. Иска ти се без много да се бавиш, да грабнеш първата и веднага да я нагризеш. Отдадеш ли се на изкушението, няма спиране!

И така, след като се изкушихме с два сладкиша приготвени с тези съблазнителки, ми дойде идеята, че мога и да затворя някое и друго бурканче, за черни дни. Дали да е мармалад, сладко или желе? Хм, каквото и да е, я по-добре да внимавам със захарта! Така че, решението дойде в процеса на творението.

И така, ето какво се получи от:

5 кг. здрави жълти сливи (да не са презрели!)
2 кг. захар
4 пликчета Gel Fix 2:1

Както виждате не са много продуктите, но за сметка на това резултата е повече от отличен. Гарантирам!

Значи, измиваме и почистваме плодовете, както си му е редът. Махаме листенцата, ако има някоя „некрасива” наглед – също, и ги подлагаме на гореща баня. :)
За целта, наливаме в по-голяма тенджера до 2/3 от обема й вода, която трябва да заври. Намаляваме огъня до среден и пускаме, на порции красивите сливи да се бланшират за 1-2 минути. От топлината те леко омекват, почти неусетно, но променят цвета си до още по-красиво жълто, истинско  злато. Веднага ги прехвърляме в съд със студена вода за 2 минути, за да запазят цвета си и да се поохладят. После отцеждаме.
ВНИМАНИЕ!  Ползвайте ПЛАСТМАСОВА решетъчна лъжица или гевгир, защото от допира с метала се променят – потъмняват до кафяво! А ние искаме да запазим красивият им златно-жълт цвят. Ще кажете:  ами тенджерата нали е матална? Да, но престоят им вътре е кратък, има много вода, а и моята е емайлирана. Абе, не мога да ви го обясня логично, нямам такива познания, но когато правих сладкиша и реших да пасирам плодовете, ми се случи точно това. Щом ги завъртях с пасатора, веднага потъмняха. Е, хич не ми хареса резултата, та направих втора доза. Затова, сега се застраховах и нямах никакъв проблем. Естествено, и останалите съдове, които ползвах бяха подходящи – в случая стъклени.

Да продължим:
След като сме бланширали, изстудили и отцедили сливите, трябва да ги обелим. Става много, много лесно. След горещата баня, им приложихме шоково изстудяване и кожицата им веднага се отдели. Дори при някои това стана още в тенджерата, с горещата вода. Белим ги и отстраняваме костилките.
БЕЗ НОЖ – не забравяйте: никакъв допир до метал! Всичко само с ръце.



Следва да направим вече мармалада или желето, кой както реши. Затова и количеството на желиращият продукт малко варира. Ако искате да направите стегнато желе, трябва да сложите повече пликчета Gel Fix.
При мен се получи точно мармалад.   
Нататък:
Според указанието на Gel Fix-а,  смесваме прахчетата желиращо вещество с по 2 с.л. захар за всяко пликче и добавяме към плодовете. Разбъркваме добре, слагаме на котлона, на среден огън, и когато се позагрее всичко добавяме останалата захар. Разбъркваме отново.
При постоянно бъркане (с ДЪРВЕНА ЛОПАТКА) довеждаме до кипене, намаляваме огъня до слаб и отстраняваме получилата се по повърхността пяна. Такаа, захарта трябва да се е вече стопила, и сега плодовете трябва да поврат още около 5 минутки, не повече. Отвеждаме от котлона и продължаваме интензивно да бъркаме. От това те ще се смачкат дотолкова, че няма да е нужно пасиране. Сливите са много нежен плод и мармалада става напълно гладък. Ако сместа се е поохладила, връщаме отново на котлона, само да кипне и веднага насипваме в чисти и сухи бурканчета. Няма нужда да ги загрявате предварително – те ще се нагорещят достатъчно от мармалада. Затваряме плътно с винтови капачки и обръщаме бурканчетата „надолу с главата” до пълното им изстиване.

Това е! Малко работа, с много обяснения! :)  Но си струва да се знае всичко, ако решите да си направите и вие това бижу. Не забравяйте – без метал!

Направих и втора доза, като оставих мармалада да поври 15 минути. Ето как изглежда бурканче от първата и втората доза


                     1 доза – 5 минути                                       2 доза – 15 минути



 Вижадте, че е по-тъмен. Във вкусът му обаче няма абсолютно никаква разлика.
 Ароматен, достатъчно сладък и с балансирана киселинност.

Забравих да отбележа, че от една доза излизат точно 12 бурканчета по 450 гр

После, когато отворите бурканче от мармалада, може да го миксирате с меко масло и получавате невероятно вкусен и ароматен крем за сладкиши.
Ако пък искате да е още по-здравословен може да го направите с мед. Пробвах с малко сливи, преди да направя мармалада. Резултата може да си представите сами какъв беше – Уникален!



„Е, хайде народе на сливитееее!” :)



10 коментара:

  1. Ирма, страхотен мармалад си направила!
    Аз приключих с мармалада от кайсии и ще опитам и от тези жълтите, по твоята рецепта!
    Всяка година правя от сливи, но сини...
    Ако това тъмното те дразни нещо и ще го бракуваш, няма да ти откажа!:)

    ОтговорИзтриване
  2. Опитай, Бети! Ще останеш доволна! :)
    Аз не обичах сливи, с изключение на сините, та даже и на тях капризничех (все да не са много узрели). Само на мармалад ги понасях, но пък ми омръзна и не го бях накусвала с години. А това сега, няма нищо общо със сините. И виждаш няма и подправки вътре, които за сините са едва ли не задължителни. Тук, просто няма нужда от друго. Донякъде няпомня на кайсиев.
    А за тъмният - нарочно го оставих по-дълго, за проба. Но пък, ти ми ела с една красива и вкусна торта и не едно, а повече бурканчета ще получиш ;))
    Благодаря ти за комплимента и пак заповядай!
    Хубаво утре!

    ОтговорИзтриване
  3. Браво!! Чуден мармалад стана. Спазих 100% написаното е резултата е уникален!! Мога да изям цяло бурканче сама :).

    Дали ще стане и с червени джанки?

    ОтговорИзтриване
  4. Страхотно, Николина! Много ме зарадва с доверието и после с реализацията на мармалада :)
    Приятно ми е, че ти е допаднал, защото колкото и да харесвам нещо, колкото и сполучлива да е дадена рецепта и да я препоръчвам горещо, толкова и се тревожа дали няма да подведа някой, с различен от моя вкус... да не стане гаф накрая.
    С червени джанки не мога да кажа какво ще се получи - не съм пробвала, а както писах в публикацията, до скоро не долюбвах много, много сливите и имам опит само със сините и сега с тези.
    Но, ако са по вкусът ти опитай - може да пробваш с малка доза - 1кг. да речем, и да добавяш захар на вкус и аромати, ако прецениш. Според резултата ще дойде и решението ти дали ДА или НЕ правиш. Стискам палци да се получи :) и да споделиш за резултата.

    Хубава и лека нощ!

    ОтговорИзтриване
  5. току що направих сладко от червени джанки. Стана супер :). По-сладко от предното, но и малко по-течно. Това явно зависи от сорта на джанките. Но на вкус е разкошно. Цвета е тъкмо червен :). Ако ми дадеш email ще ти пратя снимка. Струва си да се опита и с червени джанки!!

    ОтговорИзтриване
  6. Николина, редактирах си профила - вече има e-mail за връзка. Ще ми е любопитно да видя какво се е получило от червени джанки. Само едно уточнение: по тази рецепта ли прави и това сладко?

    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  7. По тази да. получи ли снимките?

    ОтговорИзтриване
  8. Да, получих ги, Николина. С много хубав цвят се е получил, апетитно изглеждат и ако намеря червени джанки, може да направя за проба и от тях. Благодаря ти!
    Сега съм хвърлила око на сорта Блек Даймънт и съм в процес на търсене, пък да видим какво ще излезе по-нататък :-)
    Поздрави и усмихнат ден от мен!

    ОтговорИзтриване
  9. Едно бурканче слънце, моля! :))))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нека само да направя тазгодишен и веднага пращам! А ти не правиш ли планове да постиш родината, Аурелия! :)

      Изтриване