5 юли 2012 г.

„Сливи за смет”... и за два десерта


Помните ли приказката на Елин Пелин за сливите и сметта? Е, имате ли смет у вас? Колко сливи ще получите за нея?

Ето как се снабдих аз с тях:
В неделя реших да си почистя и подредя зимника, да прегледам старите запаси и да направя място за нови. Резултата бе доволството ми от реда, който въдворих, след бъркотията която оставя едно другарче (е, реди човека, но по негов си начин и логика) :) Констатацията: запасите са намалели до минимум и това лято ще има доста занимавка, за да се попълнят дупките.
А в понеделник вечерта, милото другарче ми донесе една кофичка жълти сливи -  Ренглота. За толкова ми била стигнала едната лопата смет, която съм изхвърлила от зимника. „ О, така кажи бе, мило!  Веднага се връщам да събера още нещо за боклука, че колко ненужни неща намерих... Ама, само да не ме питаш после кое къде ти е! ”   :)  Тез мъже всичко събират, да им се чуди човек за какво са им толкова „непотребни” джунджурии!

Та, от  тази кофичка златни сливи отделих малко за сладкиш. Получи се невероятно лек, с приятно киселичък вкус и страхотен аромат. 



Сладкиш с извара и жълти сливи





Продукти
за тортена форма с Ø 23 см.

за  основата
2 яйца
50 гр. меко масло
300 гр. фина извара
2 с.л. какао
150-200 гр. пудра захар (на вкус)
1 к.ч. пресно мляко
2 пликчета ванилова захар
¾ - 1 ч.ч. брашно (в зависимост от едрината на яйцата и влагата в изварата)
1 бакпулвер

за  сметановият крем
125 гр. крема сирене
1 пликче ванилова захар
1 к.ч. пудра захар
100 гр. бял шоколад
500 мл. сметана
1 пликче желатин


за  желето от сливи
20 бр. добре узрели жълти сливи
60 гр. масло
1 ч.ч. кристална захар
1 пликче желатин

Приготвяне

В купа разбийте изварата със захарта до пухкав крем. Добавете маслото, какаото и ванилията и продължете да разбивате, като добавяте и яйцата едно по едно. Идва ред на пресното мляко и брашното, пресято с бакпулвера. Хомогенизирайте добре сместа и я насипете в намаслена тортена форма с откопчаващи се стени. Заравнете повърхността и печете в предварително загрята на 160° фурна за около 20-30 минути. Готовият блат е със стегната структура, но еластичен при натиск и влажен.
Извадете от фурната да се охлади за 10-15 минути във формата. Трябва да се е отлепил от страни. Тогава разкопчайте ринга и освободете блата. Прехвърлете го на телена скара да изстине напълно, след което го поставете в тортен поднос и пристегнете с пръстен.

Междувременно, докато се пече блата и изстива, направете крема. За целта разбийте крема сиренето с пудрата захар и ванилията на пухкав крем. Разтопете шоколада и го добавете. Отделно разбийте сметаната до полуготовност и я съберете с горната смес. Хомогенизирайте крема и му добавете желатина, приготвен по указанието на пликчето. Разбъркайте добре и налейте полученият крем върху охладената основа. Приберете в хладилник за 1 час, да стегне. 

Докато тече този час почистете сливите, разполовете ги и премахнете костилките им. В дълбок тиган, на среден огън сложете маслото и захарта, да се разтопят. Добавете разполовените сливи и намалете огъня до слаб. След като заврат, оставете 5 – 8 минутки без да бъркате и отведете настрана, да се охладят. По желание може леко да намачкате сливите, но в никакъв случай не ползвайте метален прибор, защото веднага ще потъмнеят и ще им се изгуби красивият, жълт цвят. По тая причина аз ползвах тиган с тефлоново покритие и дървена лъжица.
За да желирате плодовете, накиснете желатина в 4 с.л. вода и след като набъбне, го загрейте да се разтопи. Добавете го към сливите, разбъркайте всичко добре и насипете върху стегналият вече крем. Отново приберете в хладилника за минимум 1 час.

Преди поднасяне декорирайте по ваш вкус.







След като години наред подминавах сливите като плод, сега може да се каже че ги преоткривам. И вече знам, че обичам златната Ренглота.





На следващият ден нямаше и следа от сладкиша, а момчетата ми потърсиха пак сладичко. Затова направих едно кремче с грис, овкусено със същите сливи. Оказа се истинско изкушение. Нежно, ароматно и ободряващо, с богат вкус на плодове. Ех, ако не се пълнееше от тази захар! :)


Плодов десерт с пухкав крем от грис




Продукти
за 4 порции

за  желето от червени боровинки
1 ч.ч. червени боровинки (може и замразени)
1 ч.ч. вода
½ ч.ч. захар
1 пликче ванилова захар
1 пликче желатин

за  крема
600 мл. пресно мляко
2 с.л. захар
8 с.л. грис
2 пликчета ванилова захар
60 гр. масло
1 яйце

отделно
15 бр. добре узрели жълти сливи
1 с.л. червени боровинки
клончета свежа мента


Приготвяне

Сложете боровинките с водата и захарта на среден огън и след като кипнат ги оставете да къкрят за 3 – 5 минутки, колкото да се разтопи захарта. Боровинките омекват веднага. Отведете настрана да се охладят леко и ароматизирайте с ванилията. Пасирайте полученият компот и желирайте с 1 пликче желатин, по начина описан на опаковката му. Веднага разпределете в чашките за сервиране и приберете в хладилника да се стегне.  Когато това стане, направете крема:

Сложете в касерола, на среден огън млякото и захарта да кипнат. При постоянно бъркане с телта, добавете на тънка струя гриса. Продължете да бъркате докато се посгъсти. Отведете настрана  и добавете ванилията и маслото.
Разделете яйцето на жълтък и белтък. Разбийте белтъка на твърд сняг, а жълтъка добавете в гриса. Върнете на котлона за още минутка, при постоянно бъркане. Отведете и охладете леко. Добавете внимателно разбития белтък и комбинирайте добре всичко.

Сложете в купа вода да заври и в нея бланширайте за 1 - 2 минути 10 жълти сливи. Отведете, отцедете ги и веднага ги залейте с ледена вода. Отстранете люспите и костилките им, а тях накъсайте на парченца.
Не ги режете с нож и не ползвайте метален прибор, за да не потъмнеят!

В чашите, върху стегналото желе сипете по 2 с.л. от крема, капнете тук-там,  с чаена лъжичка от бланшираните сливи. Отгоре разпределете останалия крем.
Охладете десерта в хладилник до поднасянето.
Преди сервиране декорирайте чашите с пресни жълти сливи, няколко зърна червени боровинки и клонче свежа мента.

По желание, може да поръсите цялото това изкушение с карамелизирани бадеми. 


Таз Ренглота се оказа много сполучлива за десерти. Явно, ще се ползва вече редовно. Мисля дори да сложа малко желе и в бурканчета.

Е, аз събрах малко смет, затова и получих малко сливи. Но, ако сте такива големи чистници като девойката от приказката, обичате сливи, но си нямате ваше дърво, ако ви е допаднал поне един от моите десерти и ви се иска да го опитате, не ви остава друго, освен да търчите към пазара. Няма да ви напълнят кошницата зарад  едната чистота и ще трябва да си платите, но пък ви уверявам ще останете доволни и очаровани от вкуса.

На нас ни беше сладко.  Сладко да е и на всеки, който се довери и опита!




15 коментара:

  1. Ирма, обожавам аромата на тези сливи!
    Идеите ти са чудесни!
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Много красиво изглежда сладкиша, с тези малки слънчица отгоре :Р Чуден в цветово, а не се съмнявам и във вкусово отношение!
    Сърдечни поздрави :)

    ОтговорИзтриване
  3. ей сега ако имах път през ваше село :) непременно щях да отбия, Ирма. Много примамливи десерти! Сметана, извара, плодове... все любими неща.
    И чудесно поднесени. Бих си взела и със, и без бадемите :

    Поздрави и хубав (леле, че горещ е) ден!

    ОтговорИзтриване
  4. Дани, благодаря! Важно е идеите да идват навреме, а на мен ми отне толкоз години, за да открия, че и сливите имат вкус. :)
    Приятна и прохладна вечер!

    ОтговорИзтриване
  5. Ива, чуден Беше сладкиша. Вече го няма, но ми държи влага - цели 2 парчета си хапнах ;) И... пак заповядай!:)
    Поздрави и на теб!

    ОтговорИзтриване
  6. Ами хайде де, Пепи! Да не вземеш да ме изненадаш, когато съм сама и си правя диетата ;)) Не си ли планирала някоя туристическа обиколка някъде насам? Да се обадиш непременно!
    При нас днес мина 40° на сянка. Но с някоя биричка (за мен коктейлче) всичко е наред!
    Поздрави! И Наздраве!

    ОтговорИзтриване
  7. Много красиви десерти, особено сладкиша с изварата ми е точно от любимите!А и тези три пласта ,много добро оформление и богатство от вкусове!Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  8. Добре дошла, Соня! Благодаря за похвалата и симпатията! :)
    А щом е от любимите, запрятай ръкави! :) Е, в тая жега ръкавите липсват, та препасвай престилката и го направи - много бързо и лесно става. И определено си струва!
    Хубаво, весело лято!

    ОтговорИзтриване
  9. Уникални десерти! Облизвам се пред екрана. Много ми допадна десертчето с грис и си записвам за проба.
    Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  10. Здравей!
    изглеждат страхотно и двата десерта!
    няма да те изтърва !
    поздрави и хубави почивни дни
    Мария

    ОтговорИзтриване
  11. Благодаря, Мария! :)
    Надявам се често да ми гостуваш!
    Хубави дни и за тебе!

    ОтговорИзтриване
  12. Добре оплакнах окото по нощите,Ирма и ще ми държат влага сливовите ти десерти и на сън!Особено сладкиша...ум да ти зайде!Истинско пиршество!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  13. Ей, Роси ти си се върнала от ваканцията! Сега ще погледна де си била :)
    И благодаря за комплиментите! Хм, ами то в таз жега не може да се спи, освен ако си някъде в балкана или си оставила климатика и през нощта.
    Ако много не ти дава мира тоз мой сладкиш, ставай по хлад и го прави :) Ще ти се услади! ;))
    Поздрави най-сърдечни!

    ОтговорИзтриване
  14. Колко съблазнително изглежда. Как съжалявам, че съм го подминала този сладкиш, когато е бил сезона на ренглотата. И аз я харесвам много. Дали не би се получило добре с портокал или ананас? Пробвала си?

    ОтговорИзтриване
  15. Ще станат разкошни тортички и с портокал, и с ананас и с какъвто плод обичате, Яна. Давай смело! :)
    Всъщност наскоро показах именно портокалова, която е не по-малко вкусна, макар и с различни крем и основа. Ето тук можеш да я погледнеш: http://sentimentsinthekitchen.blogspot.com/2015/03/orange-cake.html
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване