18 септември 2017 г.

Клафути с малини и рози от палачинки


Продукти
6-8 палачинки, приготвени от:


½ ч.ч. брашно
½ ч.л. сол
½ ч.л. захар
2 яйца
2-3 с.л. масло, разтопено
-1 ч.ч. пълномаслено пресно мляко


за клафути

5 яйца
180 гр. кристална захар
2 пликчета ванилова захар
6 с.л. брашно
200 гр. квасена сметана
600 мл. пълномаслено пресно мляко
рендосана кора от ½ лимон
2 с.л. лимонов сок
200 гр. малини


Приготвяне

на палачинките

Пресейте брашното, солта и захарта.
Разбийте яйцето, добавете маслото и на порции млякото и брашното като ги редувате.
Изпържете палачинките в не залепващ тиган на среден огън и ги оставете настрана да се охладят напълно.
След това с ножче (много удобно е с ролера за пица) нарежете всяка палачинка на лента с ширина около 3-3,5 см. Лентите, получени при спираловидно нарязване на палачинката се получават по-дълги и съответно са по-удобни за навиване. Та, от лентите навийте розички, подравнете с ножче основите им, за да стоят добре изправени и ги заделете настрана да чакат.

на клафути

В касеролка сипете захарта и я залейте с млякото. Поставете на среден огън и бъркайки постоянно загрейте, докато захарта се разтопи. Не прегрявайте млякото!
В голяма купа разбийте яйцата с квасената сметана, брашното и ванилията. Разредете с топлото мляко, подправете с лимоновия сок и кора и разпределете в индивидуални купички или подходяща тавичка. Подредете вътре подготвените розички (може да им забодете в основата по една клечка за зъби, за да не се рабиват) и нахвърляйте по между им част от малинките.
Сложете клафутито да се пече в предварително нагрята на 200
° за 10 минути, след което намалете градусите до 180° и печете още около 25 минути.
Извадете и оставете да се поохлади
.


При изваждане от фурната сладкишът ще е доста бухнал (дори повече от това, което се вижда на снимката), но много бързо след това обемът му стремително ще спадне. Не се притеснявайте, това е нормално! Превъзходният вкус компенсира „смачкания“ му фасон. J


Преди поднасяне гарнирайте с останалите малинки, листенца свежа мента и поръсете с малко пудра захар.





2 коментара:

  1. Красота, въпреки смачкания фасон, а може би именно заради него!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Поредното подобно мнение. :) Явно напоследък всички са повлечени по (или се обръщат към) непретенциозната наглед, но гарантирано вкусна, домашна храна. Радвам се, че ти харесва. Весе!
      Прегръдка!

      Изтриване