22 септември 2017 г.

Тиролски кнедли


Предполагам повечето хора, особено кръстосващите пътищата на Европа, знаят какво са кнедли. За останалите ще спомена, че това са тестени топки - хлебни, от картофено тесто или от грис, които в повечето случаи са с някаква плънка – сладка или солена. Има разновидности, при които плънката не е обособена част, а е омесена в тестото. Варят се в солена вода/бульон, в по-редки случаи се пържат, но не изключвам да се приготвят някъде и във фурна. Сервират се самостоятелно (сладките като десерт), с някакъв сос (сладък или солен - отново според вида им), със салата, залети с бульона , в който са варени или като гарнитура към други ястия. Не знам към коя категория храни спадат, може би към пастата или към тестените гарнитури, но за мен те са отделно обособена група. Моите любими варианти са Тиролски кнедли и панираните и пържени с плодов пълнеж, като най-вкусни от тях са ми тези с кайсия или цяла слива.

 Днес у нас сме на алпийска вълна, затова съм приготвила и снимала тиролските или по-точно, южно тиролските. Характерно за тях е хлебното тесто с добавка на шпек (бекон, сланинка или някакъв сурово сушен колбас). В моя вариант има и телешко месо, за по-богат вкус.


Продукти
/за 15-20 бр., според едрината/

2 с.л. зехтин + 1 с.л. олио
½ глава наситнен червен лук
200 гр. наситнено на много дребно телешко месо (или кайма)

4 дебели филии стар хляб (в случая бял)
2/3 ч.ч. прясно мляко

2 яйца
½ ч.ч. ситно надробен шпеков колбас
2 с.л. наситнена червена чушка
1 к.ч. галета
шепичка настрган пармезан
шепичка наситнен пресен магданоз
½ ч.л. черен пипер
½ ч.л. настъргано индийско орехче


допълнително
½  ч.л. вегета (за бульона)
1 с.л. масло
5-6 листенца свежа салвия
2-3 стръкчета шнитлаух
1 с.л. настърган пармезан

Приготвяне

В тиган наливаме олиото и зехтина, добавяме наситнения лук и запържваме на среден огън за минута-две. Добавяме телешкото месо/кайма и пържим при постояно бъркане за около 5-6 минути. Отвеждаме настрана и оставяме да се охлади.
Надробяваме хляба на средни по големина залци, поставяме ги в по-голяма купа, заливаме с хладкото мляко, похлупваме и отавяме така за 20-30 минути.
След като времето изтече, добавяме запърженото месо в купата при хляба, също и наситнения колбас, чушката, магданоза, пармезана, яйцата, галетата и подправките (без вегетата).
Разбъркваме всичко с ръце, но внимателно, за да не стане на пастет. Нека се усещат по-едри парчрнца! С навлажнени ръце оформяме топки с предпочитана от нас големина.
Аз ги направих по-едрички, колкото дребно яйце и излязоха 15 бр., но честно казано трите топчета в чинията ми се опънаха. Много засищат. Така че спокойно може да се намали размерът им и да излязат към 20 бр., което са си едни прилични 6 порции. 

Кнедлите не би следвало да бъдат толкова жълти. Този наситен цвят дойде от яйцата, които ползвах - домашни и с много силен жълтък.


Така, следва да сварим нашите кнедли.
За целта наливаме вода в тенджера (3 л. са достатъчни), посоляваме леко с 1 ч.л. сол, а малко преди водата да заври намаляваме огъня и пускаме кнедлите в тенджерата. Похлупваме я и оставяме на тих огън за 12-15 минути, след което изваждаме с решетъчна лъжица изплувалите на повърхността на водата кнедли.
Наливаме в малка касеролка около 600 мл. от бульона, добавяме вегетата и захлупваме за 5 минути.


Предлагам два варианта за сервиране на кнедлите:

1. Прецеждаме засиленият с вегета бульон и наливаме в дълбока чиния около 150 мл. от него. Добавяме 3-4-5 кнедли, поръсваме с наситнен шнитлаух, свежа салвия, пармезан и поливаме с разтопено масло.


2. Разтопяваме на слаб огън в малко тиганче маслото, запържваме в него за 10 секунди листенцата салвия и ги изваждаме да се отцедят от мазнината върху кухненска хартия. В топла чиния поставме 3 кнедли (или повече, ако са по-дребни), поръсваме ги с малко наситнен шнитлаух, листенцата салвия, рендосан пармезан и поливаме с маслото от тигана.


И в двата случая, след като извадим кнедлите от тенджерата, не бива да престояват повече от 5 минути преди сервиране, за да останат пухкави и сочни! 


Всеки път от тях приготвям и порция с доматен сос, но този вариант ще добавя в публикацията на по-късен етап, защото... Ами, защото чинийката пак не се вреди за фото сесия. :)
------

Внимание!
Не солим сместа за кнедлите, тъй като добавените в нея пармезан и шпек са солени, после следва варене в подсолена вода, накрая в бульона добавяме вегета, която също е солена, а и при сервиране ги ръсим отново с пармезан.
Затова опитвайте и ползвайте солта с мярка!

2 коментара:

  1. Харесаха ми кнедлите, Ирме!
    Само дето у дома останалите няма и да опитат...
    Но пък не пречи да си приготвя по-малка доза, нали?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Що да пречи? Не пречи, бе. Особено, ако не те мързи. ;)))
      И ние се храним традиционно, Весе, но от време на време кръшкаме към нещо ново или не толкова популярно у нас. Естествено, баш традиционалистът понякога прави изключение, та за него се готви отделно. Но общо взето сме любопитни и чревоугодници, та обичаме да опитваме най-малкото. Поносими за небцето ни неща, обаче. ;)

      Изтриване