21 юни 2017 г.

Шоколадови трюфел пасти



Както ви споменах в предната публикация, от сместа за тигровото рулоотделих една част и оформих индивидуални порции. Чудни бонбони и пастички се получиха. Имаме ли готовата смес, можем светкавично да си спретнем някакво вкусно удоволствие. Сместа можем да съхраняваме и във фризер, предварително добре опакована в стреч фолио и когато решим да я ползваме, изваждаме я да се отпусне за няколко часа на стайна температура или за една нощ в хладилник. После всичко става бързо.

Разтопяваме:
100 гр. черен шоколад
и докато е още горещ, добавяме
3 пълни с.л. Нутела (около 150 гр.) 
1 с.л. студено кокосово масло.

Разбъркваме всичко до гладък сос, оставяме го настрана за няколко минути, да се охлади и в него потапяме (или поливаме с него) оформените и охлаждани за няколко часа в хладилник форми – квадратни пасти, кръгли, сферични, конусовидни...
Ако шоколадът е по-топъл, ще се образува тънка глазура и ще се наложи след изстиването и втвърдяването ѝ, да повторим процедурата с поливането. Ще се получат два слоя, но резултатът ще е плътна шоколадова коричка.
Ако изчакаме малко повече шоколадът да поизстине и да се уплътни леко, можем да минем с едно поливане.
Когато глазурата върху пастите се втвърди, ги напръскваме леко с топъл шоколад – разтопен черен или от същата шоколадова глазура, с която поливахме. Преди поднасяне напудряме с какао и по избор гарнираме с плод, ядки, семена, крокан - всичко, което ни се стори подходящо за допълване на вкуса.


Сместа е чудесна за моделиране, масленият крем, с който е споена стяга добре всичко и дава възможност да замразите и по-големи топчета, топки дори, да оформите с лекота къдрава форма, а също и по-сложни фигури. За тях обаче ще е по-добре да бъдат сервирани замразени - т.е. можем да ползваме за основа на сладоледена торта или друг леден десерт.



5 коментара:

  1. Малее, в 5:30 часа сутринта, очите ми изтекоха. Разкошни са!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Дари!
      А успях ли да те подмамя да ги направиш? ;)

      Изтриване
  2. Отговори
    1. Точно като за теб, мила. И като за Р.
      Ех, тези наши луди за шоколад момчета! :)))

      Изтриване
  3. Малки шоколадови бижута. Прекрасни са, Ирме! Поздрави!

    ОтговорИзтриване