12 април 2017 г.

Шоколадов сладкиш с крема сирене и шифонена заливка с дулсе де лече


Новият исторически сладкиш от моята кухня. Рецепта създадена като на магия, заради не работещите ми рецептори за вкус и обоняние, които в процеса на работа взеха да се събуждат сякаш и помогнаха до известна степен. Сега, ако си зададете въпроса как ще ви убедя във вкусовите му качества, след като в описания случай едва ли някой би ми имал доверие, ще ви призная, че трохичка не остана. Сладкишът изчезна само за час – половината на закуска с кафето, другата половина след обяд и до там му беше.
Получих само една забележка: следващият път да направя повече крем и да го сервирам в голяма купа на масата, че да си допълвали с лъжичка. J Изобщо не ме изненадаха с предложението си - все пак той е приготвен от едни 400 гр. дулсе де лече в съчетание с нежна сметана. Получава се гладък, лъскав и ефирен. А на вкус само си представете!
Тестото е маслено, с добавен разтопен шоколад и крема сирене. Когато го прехвърлях в тавичката изпитах силно желание да си напълня една чашка и да си хапвам като крем, но ме спряха суровите яйца в него. Текстурата преди печене наподобява нежен мус, а готовият сладкиш е лек, въздушен и все пак сочен.
За ароматите оставям на вас да прецените. J


Продукти
/за форма с размери 25 х 25 см.)

200 гр. меко масло
200 гр. пудра захар
1 ванилова захар
125 гр. крема сирене
100 гр. тъмен шоколад (или кувертюр с над 50% какаова маса)
5 яйца
½ к.ч. тъмен ром
100 гр. брашно
1 бакпулвер
щ. сол
смес от 2 с.л. какао +3 с.л. Nesquick *
-------------

*   Имах готова сместа от какао и Nesquick и реших да я вложа в тестото, за да свърши, но може да се замести със само 4 с.л. какао.

за шифонената заливка
1 консерва от 400 гр. Дулсе де Лече
200 мл. млечна сметана (с минимум 36% масленост)

Приготвяне

В дълбока купа разбиваме с помощта на миксер мекото масло със захарта и ванилията докато се разтопи и последното кристалче захар. Добавяме последователно кремата сирене и разтопеният шоколад, продължавайки да разбиваме. След като се поемат, без да спираме миксера, добавяме и едно по едно целите яйца, а след това и рома.
В купа пресяваме брашното заедно със бакпулвера, солта и какаовата смес.
Миксирайки, насипваме сухата смес на няколко порции, докато напълно се поеме от тестото.

Както ви казах вече, накрая получаваме нежен, шоколадов мус.



Прехвърляме го в намазана с масло и поръсена с брашно тавичка, заравняваме и печем в предварително загрята до 180° за около 40 минути. Тест „суха клечка“ е задължителен. Не препичайте!
Изпеченият сладкиш изваждаме от фурната и оставяме във формата за 5-10 минути да се охлади леко, след което го освобождаваме от нея и поставяме на скара до пълното му изстиване.
През това време си разбиваме с миксера сметаната (студена сметана в студена купа). В отделна купичка разбиваме за кратко и Дулсе де лечето, за да се смеси след това по-лесно със сметаната – добавяме го към нея лъжица по лъжица, разбърквайки с дървена лъжица или шпатула. Прибираме в хладилник на студено.

Когато сладкишът се охлади напълно, го поставяме върху поднос и покриваме с шифонената заливка с Дулсе де лече.

Това е! Лесен и вкусен сладкиш като за шампиони. J



Светли и щастливи великденски празници пожелавам на всички от сърце!



4 коментара:

  1. Вълшебен е, Ирме!
    Ще ме накараш да го направя за Великден, защото
    ще стане бързо :)
    Като се знае, че програмата за готвене ще е
    претоварена, това ще е като черешката на тортата!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Дани! И за доверието благодаря! :)
      Надявам се да ви хареса и да ви е сладко, ако го направиш! Всъщност, по една черешка отгоре идеално ще му пасне, но... чак другия месец. ;)
      Прегръдка за теб!

      Изтриване
  2. Христос Воскресе, Ирме!
    Бъдете здрави!
    Чудесен сладкиш!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Воистина Воскресе, Весе!
      Светлина и щастие да царуват в дома и душите ви!
      Прегръдка!

      Изтриване