21 март 2017 г.

Чешка супа Копровка


В традиционната чешка кухня супата има специално място. Тя е задължителна за едно тристепенно меню, а вкусово се характеризира като богата и питателна. Разнообразието е голямо -  постна със задушени зеленчуци, телешка или пилешка, с добавка на черен дроб или кнедли, бекон, варени яйца, кисело зеле, гъби... каквото се сетите. Отличителна черта за една чешка супа често е и уплътняването ѝ със сметана. Такава е и копровката – лека, нежна, плътна, със свеж вкус и аромат на пресен копър. Може да я поднесете топла в по-хладно време и студена в летните жеги. Отделно от това може да се ползва и като топъл или студен сос за пилешко месо или риба.

Продукти
/за 3 порции/

40 гр. масло
2 с.л. брашно
1 л. студен пилешки или зеленчуков бульон
500 гр. квасена сметана
1 връзка наситнен пресен копър (около ½ ч.ч.)
сол и черен пипер на вкус
малко лимонов сок (оцет) и захар за коригиране на киселинността

отделно
3 яйца (поширани)
6 малки картофа (по желание)

Приготвяне

Първо стопяваме маслото в тенджерка, добавяме брашното и разбъркваме добре. Оставяме бавно да се запържва като бъркаме постоянно, за да не загори. 
След две минути, настрана от огъня, прибавяме едната трета от студеният бульон и веднага разбъркваме добре, докато се усвои и сместа стане гладка. Добавяме на два пъти в бърза последователност останалия бульон. Посоляваме на вкус, подправяме с малко черен пипер и оставяме на слаб огън да се готви бавно в продължение на 20 минути като от време на време разбъркваме.
Когато брашното достатъчно поври, отвеждаме тенджерката настрана и наливаме сметаната, разбита с два-три черпака от соса. Накрая добавяме и наситнения копър.
Разбъркваме, пробваме вкуса и при необходимост коригираме киселинността с малко лимонов сок (оцет) или захар.
Гъстотата на супата е малко по-рядка от тази на сос Бешамел.


Сервираме в затоплени чинии и гарнираме с поширано яйце и едно или две малки сварени картофчета. Крутоните са също добро допълнение.
Аз пропуснах картофите, но сервирах и вкусни бутер пръчици с Чедър, чиято хрупкавост идеално се върза с кадифената структура на супата.








9 коментара:

  1. Сигурна съм, че много би ми се харесала тази супа, Ирме.
    Прекрасна е.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ти постиш, нали? След празниците я опитай непременно, Илианка!

      Изтриване
  2. Тази великолепност още утре ще сервирам и аз :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да ви е сладко, Миленка! И да не забравиш да споделиш впечатление :)

      Изтриване
  3. Впечатли ме, Ирме ...
    името и рецептата, снимката и добавките - разкош!
    Благодаря, поздрави за теб и прекрасна пролет!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Дианка!
      Поздрави и от мен с пожелание за красива пролет и весели празници!

      Изтриване
  4. Ох, ей сега ми иде да си дръпна и чинийка, с перфектно яйчице, а и от пръчиците цяла дузина ще поискам!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ако знаеш само колко е вкусна, още утре ще я направиш, Весе. С минимални усилия за половин час е готова. :)
      Топла прегръдка ти връщам и аз!

      Изтриване
  5. Супата ти е разкошна-направих я и аз.
    Хубава неделя,Ирме!

    ОтговорИзтриване