29 септември 2015 г.

Есенна баница със спанак и зеле





Няма смисъл да убеждавам който и да е, доколко е българска баницата като такава, че е едно от изкушенията, да не кажа и най-голямото, на българската традиционна кухня и че е любима на малки и големи, местни или гости. Искам днес обаче да ви представя и похваля вкуса на моята есенна баница със прясно зеле и спанак.
Когато я сервирах на масата и казах на насядалите с какво съм я напълнила, ме погледнаха учудено – зеле и спанак? Индивидуални зелеви и спаначени баници бяха опитвали, но двете плънки смесени в една баница виждаха за първи път. Хареса им след като опитаха, но за тяхно съжаление бях изпекла само една. Голяма беше, но пак не стигна. Дадох на дамите рецептата и вече две фамилии се радват на вкусна есенна баница със зеле и спанак, което много ме радва.
Идеята за нея ми дойде докато у дома умуваххме с какво да напълня корите на поредната баница. Любима на семейството ми е баницата със сирене, но на мен ми се искаше тази да е постна, с някаква зелена плънка. Не може все сирене, я! А и сладкиш скоро имахме. Единият предложи лук, другият – зеле, а на мен ми се въртеше спанак в главата. Знаех, че ако продължа да държа отворена темата, ще се стигне пак до спор, затова избягах в кухнята и тихо, необезпокоявана от никой направих две плънки, които редувах в корите. Така всички са доволни, а най-важното - аз спокойна. J


Продукти
/ за форма с 28 см./

1 пакет фини кори за баница
½ ч.ч. зехтин

за зелевата плънка
1 малка бяла зелка
1 глава лук
5-6 с.л. олио
щипка кимион
сол и черен пипер на вкус

за спаначената плънка
500 гр. пресен спанак (може и замразен)
2-3 с.л. зехтин
1 връзка зелен лук, надробен
1 стрък млад чесън (или 2 скилидки от глава чесън), надробен
сол и черен пипер на вкус
100 мл. млечна сметана (не подсладена)
150 гр. сирене (козе, краве, Фета)
1 яйце

отделно
1 яйце + 1 с.л. зехтин
малко масло, студено (около 1 пълна с.л.)

Приготвяне

на зелевата плънка
Нарязваме на ситно зелето.
В тиган с не залепващо покритие наливаме олиото и го загряваме на среден огън. Щом замирише, слагаме в него зелето наведнъж и с дървена лъжица го разбъркваме. Първоначално то ще пусне малко вода, от която зелето ще омекне, докато тя се изпари. Тогава започва да се запържва, а ние го бъркаме непрекъснато с дървената лъжица. Междувременно го подправяме със сол, черен пипер и кимион. Подправките се добавят на този етап, за да могат да пуснат повече от ароматите си, докато се пържи зелето. Бъркаме докато хубаво се позлати и отвеждаме настрана да изстива.

на спаначната плънка
Почистваме и измиваме спанака. Нарязваме го на дребно, като за салата. Ако ползваме замразен, пропускаме тази стъпка.
В тиган наливаме зехтина и го загряваме на среден огън. Добавяме надробените лук и чесън и задушаваме, докато омекнат.
Слагаме и спанака при тях и бъркаме.
Като омекне и той,  подправяме със сол и черен пипер, добавяме сметаната, изключваме котлона и разбъркваме за около 1 минута.
Отвеждаме настрана и добавяме натрошеното сирене и яйцето. Разбъркваме добре и оставяме настрана да се охлажда.

Включваме фурната да се загрява на 220°.
Намазваме си тавичката със зехтин.
Взимаме две от корите, поръсваме ги леко със зехтин като добре намазваме отсрещния край. Разпределяме равномерно по цялата кора от едната плънка и навиваме на руло. Притискаме двата му странични края към центъра, за да се нагъне леко като хармоника, завиваме като охлюв и поставяме в центъра на тавичката.
По същия начин приготвяме и останалите кори като редуваме двете плънки – една кора със зеле, една със спанак.
Накрая, преди да сложим баницата във фурната я поливаме  с разбитото със зехтина яйце и нахвърляме маслото на малки късчета отгоре ѝ.

Печем, докато хубаво се зачерви отгоре и отдолу. При мен около 30 минути.
Вадим я от фурната и я завиваме с тънък месал, докато се охлади и сервираме.

За разлика от баницата със сирене, която можем да ядем топла, тази е по-вкусна студена. 




Опитайте и да ви е сладко!





14 коментара:

  1. Ирме, с какво ли не съм правила баница, но зеле не съм слагала.
    Чудесна идея, която със сигурност ще опитам!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А, това пък ме изненада! Да не си опитвала баница със зеле? Дани, да поправиш това непременно и се надявам да се превърнеш в почитател на истинският зелник. Това тук е една приумица, която никога не бях виждала нито правила, и вероятно нямаше да се случи, ако не бяха толкова капризни у дома. Но зелник (баница само със зеле) редовно си хапваме - зимата с кисело. Много ни е вкусна, особено пък ако е с домашно разточени кори.
      Прегръдки и прекрасна сряда, мила!

      Изтриване
  2. Мнооого апетитна, чак ми се иска да се пресегна и да си придърпам парчето от последната снимка!
    Поздрави!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Няма да стане, за съжаление, по този начин - имам опит, повярвай! ;) Но я направи и се похвали после дали те е спечелила! Ще съм радостна да ти хареса, Вили!
      Поздрави и усмихната сряда от мен! :)

      Изтриване
  3. Защо ми намираш работа?! :)
    Със зеленийки обичам баница, със зеле не съм правила, а пък такава комбинация е изкушаваща!
    Хубава есенна вечер, Ирма!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, знам, че си почитател на зеленолистните, Ина и ми е приятно, че ти допада моята есенна баничка. Направи я, ще зарадваш със сигурност някого, пък да се надяваме и внукът да одобри странната ми комбинация. ;))
      Прегръдки топли от мен! Хубава сряда ти желая, Ина!

      Изтриване
  4. Ама че интересно...това със прясното зеле, че и в комбинация...звучи обаче и изглежда мнооого апетитно. Ще се възползвам!

    ОтговорИзтриване
  5. Лелеееееееее, страхотна е! Страхотна! Веднага я правя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Йоли! Да ти е сладко! И ще чакам отзиви, помни! :)
      Прегръдки, мила!

      Изтриване
  6. Шоколадов кейк,гратен с патладжан,нектар или тази убийствена баница да избера,Ирме!Добре,че не ми се налага реален избор,голяма драма щеше да е :) .Мисля все пак,че първо бих опитала баницата,много ми е интересен вкусът на зеле в баница,не съм го тествала до сега.Страхотни предложения както винаги!Сърдечни поздрави и хубаво утре!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Роси! Надявам се да ти хареса, щом ще ти е за първи път!
      Ние много обичаме зелник, със зеле, де ;) Дори баба слагаше понякога в него много ситни пръжки и добре подправяше с черния пипер и после как само ухае, докато се пече, мм! Пък като я загризеш, като захрупа оная крехка баница, като омажеш пръстите... :)
      Хубаво утре и за теб! Прегръдки!

      Изтриване
  7. Ирма, такива баници обожавам. Усещам аромата й..мммммммммммм....Вкусотийка!

    ОтговорИзтриване