8 септември 2015 г.

Богородична питка



8 септември – празник, голям при това. Днес по християнска традиция се чества рождеството на Дева Мария. Малка Богородица го наричат, но моето вътрешно усещане винаги е било за особено важен и голям ден.
Библията разказва, че родителите на Пресветата Дева – Йоаким и Ана, били кротки, добри и работливи хора. Той – потомък на Давид, а тя на Аарон. Живеели в Назарет - разумно, пестеливо и раздавали голяма част от заработеното на нуждаещи се. Обичани хора били. Да, ама нещастни – за беда си нямали деца. Дълги години ги терзаела тази зла участ, но не и не. За един празник, Йоаким отишъл в Йеросалим като имал намерение да принесе жертва на Бог и да изпроси милосърдие
, но бил прокуден от свещеника, който изтълкувал нещастието му като божие наказание. А щом Бог те е наказал, не си достоен да се молиш и да принасяш жертва. Отчаян Йоаким си тръгнал, но сърце му не давало да се прибере у дома и вместо към Ана, се запътил към пустинята, където изкарал 40 дни в пости и молитви. Всичко това пробождало сърцето на Ана и тя изпаднала в дълбока тъга, намирайки себе си за виновна. Всеки от тях тъгувал по отделно, мъката ги разделила. Той реве и се моли в пустинята, тя у дома рони сълзи и моли Бог да им прости грешките и да се смили над тях. И бог ги съжалил – изпратил им ангелска вест, че и те като всички хора заслужават щастие и ще се сдобият с чедо – момиче, което да нарекат Мария. Мария, чиято мисия щяла да бъде да донесе спасение за хората и света. Същата вест получил и Йоаким. Щастливи двамата се срещнали в Йерусалим където принесли жертва на Бог и му обещали бъдещата Мария.
Красива история, която дава кураж на много семейства. В известна степен това е празник на жените - на този ден едни се прекланят пред Богородица и я молят за деца, други за здраве и закрила на чедата си. Месят се Богородични питки, вари се жито, раздават се курбани и се бере богородично цвете. Бабите казват, че китка от него цери всякакви женски болести.
Обредите в този ден са много, обичаите разнообразни, но всички те се отбелязват с голяма тържественост.

Почти в края на самият празничен ден успях да омеся питка и малко преди да се скрие съвсем слънцето, да я щракна в един-два кадъра.
Позакъсняла публикация, но пък за една мека като пух, нежна като коприна и дъхава питка винаги е време.
И нека Богородица бди над децата ни, да ги закриля и пази от беди и болести и да измоли заедно с нас тяхното щастие от Бог!


Продукти

800 гр. бяло брашно
1 равна с.л. сол
1 с.л. захар
2 пакетчета суха мая (или кубче прясна – 40 гр.)
500 мл. топло пресно мляко
2 яйца
80 гр. разтопено масло (ползвах кокосово)

допълнително
брашно за доомесване и оформяне
100 гр. разтопено масло
1 с.л. сусам за поръсване
1 яйце + 2 с.л. пресно мляко за намазване

Приготвяне

Пресяваме брашното и солта в дълбока купа.
Правим кладенче, в което сипваме захарта и маята, доливаме с топлото прясно мляко и омесваме кашица в кладенчето, загребвайки по малко от брашното. Оставяме на топло да се развие и бухне маята, след което замесваме тестото. В процеса на месене добавяме по малко и разтопеното масло. Доомесваме на плота до гладка топка, която връщаме в същата купа като сме я позачистили от полепналото тесто и сме я напудрили обилно навсякъде с брашно.
Тестото почива на топло докато удвои обема си. Аз го прибирам в микровълновата фурна – пространството в нея е малко, тя се затваря херметически и не дава на топлината да бяга.


Когато тестото е готово, поръсваме обилно плота с брашно, обръщаме върху него тестото и го загъваме с 3-4 движения, колкото да го съберем на топка. То е меко и лесно за работа. С ръце го разплескваме нежно на плоска питка, която разточваме на кора с дебелина на 1 пръст.
Намазваме не много дълбока, емайлирана тенджера с олио (може и с масло).
От кората изрязваме кръгчета с диаметър приблизително 6-7 см. и ги редим в тенджерата в кръг, под наклон, застъпвайки се едно друго като всяко едно обилно мажем с разтопено масло. За вътрешния кръг кръгчетата са малко по-малки, може би само със сантиметър. Така пълним цялото дъно на тенджерата и прибираме така оформената питка на топло, докато бухне добре.





Мажем я със смес от 1 разбито яйце + 2 с.л. мляко и я ръсим по желание със сусам.
Печем на 200° за около 30 минутки като слагаме заедно с питката и купичка с вода на дъното на фурната, която да се изпарява, че да е мека коричката.
Готовата, изпечена питка изваждаме и намазваме леко кората ѝ с парче масло.




Обзалагам се, че няма да изтърпите да се охлади и ще я начупите веднага!
Да ви е сладко!




23 коментара:

  1. Ирме, всички вкъщи да сте живи и здрави! А за хубавите неща - никога не е късно. :)
    Питката ти е душичка!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Гери! Здраве, късмет и успехи да съпътстват и теб, мила!
      Прегръдки!

      Изтриване
  2. Прекрасна питка, Ирме!
    Нека Богородица закриля цялото ви семейство!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  3. Нека домът и близките ти винаги усещат богородичната благословия,Ирме!
    Аз не успях да замеся питка,но като се върна в Пловдив задължително ще направя и нарека една!Твоята е великолепна,браво!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти благодаря, Миленка!
      Да, за питка всеки ден е подходящ, а да наречеш една за здраве винаги е време!
      Прегръдки от мен!

      Изтриване
  4. Прекрасна погача, Ирме! И поднесена на голям празник! Богородица да ви пази!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Богородица да бди и над вас, Йоли! Благодаря ти, мила!
      Прегръщам те!

      Изтриване
  5. Да, Ирма, да са живи и здрави децата ни, щастливи и закриляни! И всички около тях :)
    Красива питка! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Чул те Бог, Албенче! От здравето по-скъпо няма, нека всички сме богати на него!
      Благодаря ти! Прегръдки от мен!

      Изтриване
  6. Никога не е късно за една дъхава и пухкава питка, Ирме, и за една искрена молитва към Богородица за здраве и закрила на нашите деца.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дано всичките ни молитви бъдат чути, Хриси, дано всички сме здрави и щастливи!
      Поздрави и прегръдки и за теб, мила!

      Изтриване
  7. Тази погача е един разкош Ирме! Направих прекрасна питка за нашият бебо :) Всички много я харесаха.Оформянето беше малко по различно според повода :) Ако някой е направил снимка, защото аз до фотоапарата не стигнах, ще ти изпратя :)
    Здраве и благоденствие за цялото ти семейство мила!
    Поздрав с прегръдка от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Още веднъж ти благодаря за доверието, Дани! Приятно ме изненада и много ме зарадва, мила! Драго ми е, че ви е харесала питката!
      Да ви е честити юнакът, да расте здрав и с късмет, да ви радва и носи много поводи за гордост!
      Топла прегръдка и от мен!

      Изтриване
  8. Ирма, прелестен повод и прекрасно изпълнение, да ви закриля Св.Богородица и да бди над вас!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Игличе!
      Здрави и щастливи да сте и ти, и семейството ти, и всички около вас!
      Прегръдки сърдечни!

      Изтриване
  9. Ирме, аз пък как така пропуснах не само публикацията ти, ами и празника тази година:(
    Чудесна е питката ти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Жива и здрава да си, Весе! Никога не е късно да замесиш питка и да я наречеш за здраве и късмет. Понякога в заетостта и залисията си пропускаме празници, които не са ни лични. Не е нещо фатално, но е приятно и одухотворяващо отбелязването им. У дома си нямаме именици на този ден, но ако не забравя, правя питка и я наричам за здраве. Сега, когато имам вече и внучета, май не съм пропуснала случай да измоля с хляб закрилата им от Бог и Богородица.
      Поздрави и прегръдки от мен!

      Изтриване
  10. Красота, Ирма. И да, нека бъде здраве за всички деца и техните семейства!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нека бъде, Марте - здраве, дълъг живот и късмет за всеки!
      Сърдечни прегръдки от мен!

      Изтриване
  11. Чудесна питка, миличка!
    Аз никога не чакам да изстине. Чупвам си докато още пари, така съм от дете...:))))))))))))

    ОтговорИзтриване
  12. Ох, то така е най-вкусно, Аля, но как лесно се лепи такова топличко тесто... :)

    ОтговорИзтриване