28 август 2015 г.

Кюфтенца от тиквички и кайма



Бързам да ви предложа на вниманието тези симпатични, малки и много вкусни кюфтенца. Нямах време да ги накипря повече, че ме чакаха гладни на масата, но понеже са толкова сполучливи като рецепта, няма да отлагам и ги споделям веднага с вас. Попаднах на снимка в интернет, на която постъпково бе показано оформлението. Рецептата си е моя импровизация на видяното, а вкусът на готовите кюфтенца е много приятен и свеж.

Продукти
/за около 20 бр/

3 средно големи тиквички

за каймата
300 гр. кайма (пилешка или смес от свинско+телешко)
1 малка глава лук
1 яйце
3 с.л. грис
1 к.л. черен пипер
1 к.л. кимион
1 щипка смлян сух копър
няколко клончета магданоз

за панировката
1 ч.ч. брашно
3 яйца
щипка сол

Приготвяне

Замесваме каймата от посочените продукти и я оставяме в хладилника за час.
Почистените и измити тиквички нарязваме на колелца с дебелина около 7-8 мм.
Изрязваме в центъра им отвор на около 7-8 мм. от външния ръб и го напълваме с кайма. Заглаждаме от двете страни повърхността на така получените колелца, панираме ги последователно в брашно, яйце, брашно и пак яйце и пържим в сгорещено олио на среден огън до златиста коричка.

Важно! По-слабата сила на огъня ще гарантира изпържването на каймата под панировката, а тя ще остане светла и приятно хрупкава.


Резултатът е чудесен – тиквичката се усеща леко свежа, месцето се е изпържило добре, а панировката скрива всичко това за изненада на нищо неочакващите на масата.



Може да се заиграете с плънката на кюфтенцата – да замените каймата с ориз, с „картофена кайма“, с някаква смес от сирене... Ако тиквичките са млади и тънки, кюфтенцата от тях ще се получат съвсем мини, като хапки, което ви позволява да ги поднесете именно такива - забодени на клечка и в компанията на някакъв подходящ сос (Цацики, Млечно-чеснов с орехи, Маринара)
Вариантите са много, развихрете въображението си и се насладете на едно вкусно ястие! 
Не забравяйте да охладите бутилки пиво и да ви е сладко!

8 коментара:

  1. Ааааа Ирма, чудесно, не страхотно предложение. Непременно ще се пробва.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз това си казах, когато видях идеята, Аля. Зарибяващи са, а и възможността да променяме вкусът им с различни плънки е още един плюс. Радвам се, че и на теб идеята ти допада, мила! Опитай ги непременно!

      Изтриване
  2. Ирме, би могло да се напълни тиквичката и тогава да се нареже на шайби, но и така напълнени си заслужава да се направят.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А, Весе и аз се сетих за тази рационализация, но не мисля, че щях да успея да издълбая така прецизно вътрешността на тиквичката. Ти ако решиш и успееш, може да споделиш опит. ;) Всъщност, може и да има някаква джаджа, подходяща за такова дълбаене, но аз нямам, дори не се и сещам за подобно.

      Изтриване
  3. Не е за гладни хора да гледат! :)
    Чудесно предложение!
    Хубав ден, Ирма!

    ОтговорИзтриване